Friday, September 20, 2024
Home » Οι σκεπτικιστέςτων κρυπτονομισμάτων…

Οι σκεπτικιστέςτων κρυπτονομισμάτων…

0 comments

Αρνητικός απέναντι στο Bitcoin παραμένει ο επικεφαλής της JPMorgan, της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας, Τζέιμι Ντάιμον. Μιλώντας από τη Νέα Υόρκη μέσω τηλεδιάσκεψης στην επιχειρηματική σύνοδο κορυφής της Australian Financial Review, που πραγματοποιήθηκε στο Σίδνεϊ αυτή την εβδομάδα, ο Ντάιμον ήταν το ίδιο απόλυτος με πριν σχετικά με το κρυπτονόμισμα. Η συνεχώς αυξανόμενη τιμή του θα πρέπει στην πραγματικότητα να ωθήσει τους επενδυτές να σταματήσουν να το αγοράζουν, είπε ο ίδιος, υπονοώντας ότι το Bitcoin όπως και ο χρυσός μπορεί να αποτελούν πλέον μια φούσκα που οι αγοραστές προτιμούν να αγνοούν. «Δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι ο κόσμος είναι τόσο ασφαλής ή ένα μέρος χωρίς κινδύνους» ανέφερε σχετικά, σύμφωνα με το Fortune.

Επανέλαβε επίσης την άποψη ότι το κρυπτονόμισμα χρησιμοποιείται συχνά για παράνομες δραστηριότητες – στο παρελθόν είχε αναφέρει πως χρησιμοποιείται για ξέπλυμα χρήματος, απάτη, φοροαποφυγή ή ως πληρωμή για σεξουαλική διακίνηση. Ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση θα εξακολουθούσε να υπερασπίζεται το δικαίωμα των ανθρώπων να αγοράζουν τέτοια περιουσιακά στοιχεία εάν το επιθυμούν. «Υπερασπίζομαι το δικαίωμά σας να καπνίζετε τσιγάρο, [και] θα υπερασπιστώ το δικαίωμά σας να αγοράσετε Bitcoin» είπε, σύμφωνα με τη «Financial Review». «Προσωπικά δεν θα αγοράσω ποτέ Bitcoin και πιστεύω ότι είναι ρίσκο εάν είστε αγοραστής. Οταν οι κυβερνήσεις βλέπουν όλα αυτά τα πράγματα, γιατί τα ανέχονται;» κατέληξε.

Ενδειξη τζόγου. Πέρυσι, ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway Ουόρεν Μπάφετ είχε πει ότι το Bitcoin έμοιζε με μάρκα σε καζίνο. «Κάτι όπως είναι το Bitcoin (…) αποτελεί ένδειξη τζόγου. Και δεν έχει καμία εγγενή αξία. Δεν έχει καμία αξία, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να θέλουν να παίξουν ρουλέτα». Ο Μπάφετ έχει επενδύσει σε σχετιζόμενες με τα κρυπτονομίσματα εταιρείες στο παρελθόν, αλλά εξακολουθεί να μην αλλάζει γνώμη. Στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway το 2022, είχε πει: «Τώρα αν μου έλεγες ότι κατέχεις όλα τα Bitcoin στον κόσμο και μου τα πρόσφερες για 25 δολάρια, δεν θα τα έπαιρνα γιατί τι θα έκανα με αυτά; Θα έπρεπε να σου τα πουλήσω πίσω με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».

…και οι πιο αισιόδοξοι

Στις ευκαιρίες για κέρδη που προσφέρει το κρυπτονόμισμα αναφέρεται σε άρθρο του στους «Financial Times» με τίτλο «Οι ταύροι του Bitcoin δεν είναι οι μεγαλύτεροι ανόητοι» ο πρόεδρος της Rockefeller International Ρουσίρ Τσάρμα. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την επιστροφή του Bitcoin ως αξιοσημείωτη, «καθώς αψηφά τη γενική μορφή της τρέχουσας ανοδικής αγοράς, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένη στις μετοχές της υψηλής τεχνολογίας (Big Tech)». Οι επενδυτές έχουν στραφεί στις προοπτικές αυτής της τεχνολογίας και αυτό οδηγεί το ράλι στη Wall Street. Το Bitcoin όμως δεν λαμβάνει καμία ώθηση από τη μανία της τεχνητής νοημοσύνης, προσθέτει.

Οπως αναφέρει, το Bitcoin αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10% των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα παγκοσμίως. Περίπου 70% των λογαριασμών Bitcoin είναι αδρανείς εδώ και έναν χρόνο, «υποδηλώνοντας ότι οι άνθρωποι αγοράζουν το νόμισμα για να το κρατήσουν ως επένδυση και όχι για να το χρησιμοποιήσουν για αγορές στα Starbucks. Στα λίγα μέρη όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για εμπορικές συναλλαγές, στρέφονται σε stablecoins, τα οποία σχεδιάστηκαν για να παρακολουθούν σκληρά νομίσματα και να συναλλάσσονται σε σταθερή τιμή».

Ωστόσο, οι τάσεις ευνοούν τους αισιόδοξους για την πορεία των αγορών, τους επονομαζόμενους ταύρους. «Η παραγωγή των «εξορύξεων» bitcoin μειώνεται στο μισό κάθε τέσσερα χρόνια, με την επόμενη περικοπή να έρχεται τον Απρίλιο. Αυτός είναι ο μεγάλος μοχλός του τρέχοντος ράλι» προειδοποιεί.

Νόμιμη επένδυση. Πολλές μεγάλες εταιρείες βλέπουν πλέον το κρυπτονόμισμα ως μια νόμιμη επένδυση. Τα τελευταία χρόνια αυξάνουν τις συμμετοχές τους με μέσο ρυθμό σε ισχυρά διψήφια ποσοστά. Τον Ιανουάριο, ύστερα από έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, έντεκα από αυτές άνοιξαν και πρόσφεραν νέα ETF Bitcoin στο ευρύ κοινό «και αυτή η αγορά πρόκειται να αυξηθεί από 50 δισεκατομμύρια δολάρια τώρα σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025» σημειώνει.«Το Bitcoin μοιάζει όλο και περισσότερο με ένα περιουσιακό στοιχείο που θα μείνει παρά με μια παροδική μόδα (…) Προς το παρόν είναι οι λεγόμενοι μεγάλοι υποστηρικτές και όχι οι σκεπτικιστές που έχουν καλούς λόγους να πανηγυρίζουν. Υπάρχει ένα παλιό ρητό της Wall Street για τέτοιες στιγμές: μόνο οι ανόητοι χορεύουν, αλλά οι μεγαλύτεροι ανόητοι παρακολουθούν» καταλήγει.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More