Saturday, November 23, 2024
Home » Οι αδυναμίες των ελληνικών εξαγωγών και τα μεταρρυθμιστικά αντίδοτα

Οι αδυναμίες των ελληνικών εξαγωγών και τα μεταρρυθμιστικά αντίδοτα

0 comments

Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να υπολείπεται σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ σε ό,τι αφορά την αναλογία των εξαγωγών αγαθών προς το ΑΕΠ, υποδηλώνοντας την ύπαρξη σημαντικών περιθωρίων βελτίωσης στον συγκεκριμένο τομέα. Επιπλέον, η χώρα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από σημαντικό έλλειμμα επενδύσεων αναλογικά με το μέγεθος της οικονομικής της δραστηριότητας, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία προσέλκυσης παραγωγικών άμεσων ξένων επενδύσεων.

Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει ειδική μελέτη του ΚΕΠΕ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την αύξηση των ελλληνικών εξαγογών, εστιάζοντας σε τρεις πρόσφατους μεταρρυθμιστικούς τομείς. Από αυτούς, το ΚΕΠΕ περιμένει τουλάχιστον πενταπλασιασμό των εξαγωγών εντός πενταετίας. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στην ενίσχυση του ρόλου της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων (Export Credit Greece – πρώην ΟΑΕΠ), ως σταθερού πυλώνα υποστήριξης της εξωστρέφειας των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων. Η μεταρρύθμιση βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να συμβάλει στην υποστήριξη της επιχειρηματικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των εξωστρεφών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Σημαντικά οφέλη. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί αύξηση της κάλυψης των ελληνικών εξαγωγών, από τα 0,5 δισ. ευρώ εξαγωγικού κύκλου εργασιών τα οποία ασφάλιζε κατά προσέγγιση ο ΟΑΕΠ, στην υποστήριξη συνόλου εξαγωγών της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με εκτίμηση των αναμενόμενων επιπτώσεων της μεταρρύθμισης, σε βάθος πενταετίας από τη λειτουργία της νέας εταιρείας εκτιμάται ότι θα έχουν λάβει στήριξη εξαγωγές συνολικού ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ, δημιουργώντας σημαντικά οφέλη για το ΑΕΠ και την απασχόληση. Παράλληλα, λαμβάνει υπόψη δύο ακόμα άξονες του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας που περιλαμβάνει την ενίσχυση των δομών οικονομικής διπλωματίας και τη διευκόλυνση του εμπορίου:

1Η ενδυνάμωση του ρόλου της Enterprise Greece, ως ενιαίας πύλης για την προώθηση των εξαγωγών, την προσέλκυση και υποστήριξη επενδύσεων και την προώθηση στρατηγικών επενδύσεων.

2Η αναδιάρθρωση και ενίσχυση των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) των ελληνικών πρεσβειών, η πιστοποίηση της ποιότητας των υπηρεσιών τους και η αναβάθμιση της συνεργασίας τους με τους υπόλοιπους φορείς εξωστρέφειας.

Τέλος, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, μία λιγότερο προφανή, αλλά ιδιαίτερα σημαντική υπό τις ελληνικές συνθήκες μορφή εξωστρέφειας συνιστά η υποκατάσταση εισαγόμενων αγαθών με εγχωρίως παραγόμενα, καθώς η διαδικασία αυτή εμπεριέχει την ενίσχυση της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών και την αναμέτρηση με τον διεθνή ανταγωνισμό.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More