Friday, October 25, 2024
Home » Οι αγορές έβγαλαν την «λυπητερή» για τον πληθωρισμό του Τραμπ

Οι αγορές έβγαλαν την «λυπητερή» για τον πληθωρισμό του Τραμπ

0 comments

Πολλοί Αμερικανοί είναι απογοητευμένοι από τις υψηλές τιμές καταναλωτή και τα αυξημένα επιτόκια στεγαστικών δανείων, δυσαρέσκεια που θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να ξανακερδίσει τις προεδρικές εκλογές, αν πιστέψουμε τις αγορές στοιχημάτων. Δυστυχώς, οι αγορές υπονοούν επίσης ότι τελικά θα επιδεινώσει την κρίση του κόστους ζωής.

Αν και το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι ακόμη καθόλου σαφές, οι αγορές ενυπόθηκων δανείων και ομολόγων αρχίζουν να τιμολογούν την αυξανόμενη πιθανότητα να επικρατήσει ο Τραμπ στις 5 Νοεμβρίου και να θεσπίσει πληθωριστικές δασμολογικές και μεταναστευτικές πολιτικές. Μπορεί ακόμη και να αποδυναμώσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), την κεντρική τράπεζα της χώρας που καταπολεμά τον πληθωρισμό. Το μέσο επιτόκιο των 30ετών ενυπόθηκων δανείων αυξήθηκε κατά 45 μονάδες βάσης τον τελευταίο μήνα στο 7,09%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, σύμφωνα με δείκτη της Bankrate.com. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 49 μονάδες βάσης στο 4,24% και οι μετρήσεις του αναμενόμενου πληθωρισμού με βάση την αγορά ανακάμπτουν. Για να είμαστε δίκαιοι, η πολιτική από μόνη της δεν ευθύνεται για αυτές τις κινήσεις, αλλά είναι σαφώς μέρος του ζητήματος.

Οι αγορές τιμολογούν ήδη τον υψηλότερο πληθωρισμό του Τραμπ
Το κόστος δανεισμού αυξήθηκε καθώς βελτιώθηκαν οι πιθανότητες εκλογής του Τραμπ

Ο Τραμπ έχει μιλήσει για δασμούς ύψους 60% στις κινεζικές εισαγωγές και έως 20% σε όλες τις άλλες εισαγωγές. Πρόκειται για μια προσέγγιση που αποτελεί ανάθεμα στη συμβατική οικονομική σκέψη, η οποία θεωρεί ότι το κόστος αυτό επιβαρύνει τελικά τους καταναλωτές της χώρας προέλευσης και ενέχει τον κίνδυνο να πυροδοτήσει έναν κύκλο αντιποίνων. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επίσης υποσχεθεί να απελάσει ενδεχομένως εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά, ένα σενάριο που – αφήνοντας κατά μέρος το τίμημα των οικογενειακών χωρισμών – θα μπορούσε να αφήσει κλάδους όπως η στέγαση και η φροντίδα παιδιών να στερηθούν το πολυπόθητο εργατικό δυναμικό, θα μπορούσε να κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια των φορολογουμένων για την εκτέλεση του σχεδίου και μπορεί να σπείρει χάος που θα επιβαρύνει την ευρύτερη μακροοικονομία.

Σε έρευνα της Wall Street Journal στις 4-8 Οκτωβρίου, το 68% των οικονομολόγων δήλωσε ότι οι τιμές θα αυξηθούν ταχύτερα υπό τον Τραμπ από ό,τι υπό τη δημοκρατική υποψήφια Καμάλα Χάρις.Play Video

Οι υποστηρικτές του Τραμπ στη Wall Street λένε ότι οι εμπειρογνώμονες δεν ξέρουν τι λένε. Ο Χάουαρντ Λούτνικ της Cantor Fitzgerald LP, συμπρόεδρος της ομάδας μετάβασης του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, δήλωσε ότι οι δασμοί του Τραμπ είναι “διαπραγματευτικό χαρτί” και ότι η εκστρατεία για τους κινδύνους πληθωρισμού είναι αβάσιμη. Ο ίδιος ο Τραμπ αποκάλεσε τους δασμούς “την πιο όμορφη λέξη του λεξικού”, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον αρχισυντάκτη του Bloomberg, Τζον Μίκλεθγουέιτ, απορρίπτοντας επανειλημμένα τις προβλέψεις ότι οι πολιτικές του θα είναι αρνητικές για την οικονομία και θα κοστίσουν στους καταναλωτές.

Ακόμη και αν επιλέξετε να πιστέψετε αυτή τη λογική αντί της συναίνεσης των εμπειρογνωμόνων, μπορεί να μην έχει σημασία: Τα επιτόκια μας δείχνουν ήδη ότι οι αγορές ανησυχούν. Αυτά είναι τα επιτόκια που θα πρέπει να πληρώσουν οι Αμερικανοί βραχυπρόθεσμα αν εκλεγεί ο Τραμπ – εκτός αν υποχωρήσει και ξεκαθαρίσει στους επενδυτές ότι δεν σκοπεύει στην πραγματικότητα να κάνει αυτά που λέει ότι έχει σκοπό να κάνει.

Ομοίως, οι τιμές που διαμορφώνουν οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών είναι τουλάχιστον εν μέρει συνάρτηση των προσδοκιών, και οι προσδοκίες αυτές υποδηλώνουν ήδη επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμού.

πιν
Οι αγορές προετοιμάζονται για υψηλότερο πληθωρισμό

Για να είμαστε σαφείς, κανείς δεν λέει ότι οι ψηφοφόροι δεν έχουν δικαίωμα να είναι αναστατωμένοι για το κόστος ζωής. Το υψηλότερο κόστος για τη στέγαση και τα καταναλωτικά προϊόντα σημαίνει ότι ο μέσος Αμερικανός έπρεπε να εργαστεί σκληρά για να διατηρήσει τα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό εισοδήματα των νοικοκυριών του τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είναι κατανοητό ότι οι ψηφοφόροι ξεσπούν την απογοήτευσή τους στο κόμμα που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο. Προσωπικά, πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθωρισμού αποδίδεται σε παγκόσμιους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των μπλοκαρισμένων αλυσίδων εφοδιασμού και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – μια άποψη που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι αυτή η επιτάχυνση των τιμών δεν ήταν αποκλειστικά αμερικανική εμπειρία. Αλλά οι λογικοί άνθρωποι μπορούν να διαφωνούν και η ιστορία εξακολουθεί να γράφεται. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι πώς θα αποτρέψουμε να ξανασυμβούν όλα αυτά.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι οι εκλογές αυτές έχουν δεδομένο αποτέλεσμα, αλλά πολλοί στις χρηματοπιστωτικές αγορές ποντάρουν ήδη στον Τραμπ και είναι σημαντικό να δώσουμε προσοχή στο τι συνεπάγονται αυτά τα στοιχήματα. Οι τιμές που πληρώνουμε και τα επιτόκια που μας αναφέρουν είναι μηνύματα της αγοράς. Μας λένε ότι οι ψηφοφόροι του Τραμπ που ήλπιζαν να μειώσουν το κόστος ζωής τους πιθανόν να μην πάρουν αυτό που ζήτησαν.

Απόδοση – Επιμέλεια: Στάθης Κετιτζιάν

BlombergOpinion

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More