Friday, September 20, 2024
Home » Μ. Κεραυνός: Πρόσθετα έσοδα €200 εκατ. από φορολόγηση πολυεθνικών

Μ. Κεραυνός: Πρόσθετα έσοδα €200 εκατ. από φορολόγηση πολυεθνικών

0 comments

Όχι μόνο δεν αναμένεται να παρατηρηθεί φυγή πολυεθνικών από την Κύπρο, αλλά θα προκύψουν και σημαντικά πρόσθετα έσοδα για τα κρατικά ταμεία από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις πολυεθνικές εταιρείες. Αυτή είναι η εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού, ο οποίος σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 έκανε μάλιστα πρόβλεψη για πρόσθετα έσοδα της τάξης των 200-250 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις πολυεθνικές εταιρείες. Συγκεκριμένα όπως είπε ο Μάκης Κεραυνός το σχετικό εναρμονιστικό νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται η λήψη τελικών αποφάσεων εντός των επόμενων ημερών. Αφού εγκριθεί από το Υπουργικό, η πρόταση θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση από την Βουλή. Υποδεικνύοντας ότι με την εναρμόνιση της Κύπρου, εταιρείες που έχουν τζίρο 750 εκατομμύρια και άνω θα φορολογηθούν με 15%-αντί με 12,5% που φορολογούνται σήμερα, ο Μάκης Κεραυνός υπογράμμισε πως αυτό είναι κάτι που θα επιφέρει σημαντικά πρόσθετα εισοδήματα για την Κυπριακή Δημοκρατία. «Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξουν πρόσθετα έσοδα πέραν των 200 εκατ. ίσως 250 εκατ.», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, ο Μάκης Κεραυνός εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες για αποχώρηση μεγάλων πολυεθνικών από την Κύπρο ως αποτέλεσμα της αύξησης του φορολογικού συντελεστή. Στο πλαίσιο αυτό, υπέδειξε πως το 15% δεν αφορά μόνο την Κύπρο, η οποία αξίζει να σημειωθεί πως έχει ήδη καθυστερήσει με την εναρμόνισή της, αλλά όλες τις χώρες, καθότι πρόκειται για οδηγία που έχει υιοθετηθεί από τον ΟΟΣΑ. «Δεν δημιουργείται καμία ανησυχία ότι θα υπάρξει εκροή εταιρειών από την Κύπρο», σημείωσε συναφώς ο κ. Κεραυνός.

Κρατικό μισθολόγιο

Πέραν των πιο πάνω, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε σειρά άλλων θεμάτων, όπως για παράδειγμα το κρατικό μισθολόγιο, διαβεβαιώνοντας πως η «οικονομία δεν μπαίνει σε περιπέτειες από οριακές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων».

Αναλυτικότερα, ο κ. Κεραυνός εξήγησε ότι όσον αφορά το κρατικό μισθολόγιο, αυτό που είχε ζητήσει το Υπουργείο από το ΔΝΤ ήταν μια μελέτη όσον φορά την αρχιτεκτονική της δομής της δημόσιας υπηρεσίας, τις κλίμακες, το ρυθμό προσαυξήσεων κτλ, έτσι ώστε μακροπρόθεσμα να μειωθεί ο ρυθμός αύξησής του κρατικού μισθολογίου. Την ίδια ώρα έχει ζητηθεί η βοήθεια από την Κομισιόν για κάποια πιο συγκεκριμένα θέματα, όπως εξήγησε.

Ο υπουργός μίλησε για «παραφιλολογία» σε σχέση με τα όσα ακούγονται για τις αυξήσεις που έρχονται από τον Οκτώβριο στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων, καθώς όπως εξήγησε οι αυξήσεις δόθηκαν στα πλαίσια λήξης μια σύμβασης. «Είχαν τεθεί ένα σωρό αιτήματα και έγινε μια διαπραγμάτευση και η σύμβαση αυτή έχει υπογραφεί, δίνοντας μόνο 1.5% χωρίς αναδρομικά ούτε για το 2022, ούτε για το 2023», ανέφερε ο κ. Κεραυνός.

Το κόστος ανέρχεται στα 38 εκ., με τον υπουργό να σημειώνει ότι η αύξηση κατά μέσο όρο είναι 33 ευρώ το μήνα, τα οποία θα μπουν στην κατανάλωση και θα ενισχύσουν το εισόδημα της μεσαίας τάξης, ενώ υπογράμμισε πως πρόκειται για την πρώτη αύξηση μετά από 15 χρόνια.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση και το Υπουργείο από την αντιπολίτευση για τις αυξήσεις στο κρατικό μισθολόγιο, ο κ. Κεραυνός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πέστε μου για κάτι που δεν φωνάζει η αντιπολίτευση», προσθέτοντας πως ειδικά σε αυτό το θέμα η κριτική είναι άδικη καθώς τα αποτελέσματα στην οικονομία είναι θετικά.

Ηλεκτρική διασύνδεση

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για παραίτηση του, σε ενδεχόμενο υλοποίησης του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης, ο κ. Κεραυνός μίλησε για «παραφιλολογία».

«Το ΥΠΟΙΚ αναμένει να δει τις μελέτες». Η μελέτη βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με το Υπουργείο να αναμένει τις εισηγήσεις της.

«Υπάρχουν ακόμα κάποιες γκρίζες ζώνες», σημείωσε ο Υπουργός, φέροντας παράδειγμα την ενδεχόμενη αντίδραση της Τουρκίας, τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει κάποια σοβαρή διασφάλιση και να μην υπάρξει κάποια συμφωνία που δεν θα είναι υπέρ των καταναλωτών.

Σε καλή πορεία η οικονομία

Μιλώντας για τα θετικά αποτελέσματα στον τομέα της οικονομίας ο κ. Κεραυνός σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε δημόσιο χρέος 87%, ενώ σε ένα χρόνο πλησιάσαμε το 72%.

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η πλεονασματική πολιτική και ο πλεονασματικός προϋπολογισμός θα συνεχίσουν «γιατί είναι απαραίτητα για την ανθεκτικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας». Εκτιμά επίσης πως η οικονομία βρίσκεται σε μια καλή πορεία.

Αναφορικά στην αποπληρωμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ο Υπουργός εξήγησε ότι «αρχίζει το πρώτο εξάμηνο του 2025 και πρέπει να αποπληρώσουμε τα 6 δισ. μέχρι το 2030. Για αυτό το λόγο κάνουμε πλεονασματικό προϋπολογισμό και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας». Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία εκτός και αν υπάρξουν τεράστιες ανατροπές λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων, πρόσθεσε.

Μέτρα στήριξης

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο παράτασης μέτρων που λαμβάνονται από την κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας ο Υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και δεν αποκλείεται για κάποια επιμέρους θέματα να συνεχίσουμε να έχουμε κάποια πολιτική στήριξης σε κάποιες ομάδες πληθυσμού. Εντός του επόμενου διαστήματος θα υπάρξει, σύμφωνα με τον Υπουργό μια συνολική αξιολόγηση των μέτρων.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More