Friday, October 25, 2024
Home » Μια εταιρεία κυβερνοασφάλειας πίσω από ΗΠΑ, Ισραήλ και Ουκρανία

Μια εταιρεία κυβερνοασφάλειας πίσω από ΗΠΑ, Ισραήλ και Ουκρανία

0 comments

Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Recorded Future του Σουηδού επιχειρηματία Christopher Ahlberg βρέθηκε να εμπλέκεται στις μεγαλύτερες πολεμικές συγκρούσεις στον πλανήτη.

Στην Ουκρανία, παρέχει αμυντικές υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας σε πλήθος φορέων, συμβάλλοντας στην παρακολούθηση των ψηφιακών απειλών που προέρχονται από τη Ρωσία. Στο Ισραήλ, η πολιτική υπηρεσία κυβερνοάμυνας της χώρας επίσης επωφελείται των υπηρεσιών της Recorded Future.

Την ίδια ώρα, η εταιρεία έχει επεκτείνει τη δράση της και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, συνάπτοντας συμφωνίες με πολλές αμερικανικές υπηρεσίες άμυνας, πληροφοριών και επιβολής του νόμου –από τη Διοίκηση Κυβερνοχώρου της NSA μέχρι τη Μυστική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Μετανάστευσης και Τελωνείων. Ενδεικτικό είναι πως την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά αρχεία συμβάσεων των ΗΠΑ, έχουν υπογραφεί δεκάδες συμβάσεις πολλών εκατομμυρίων, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας ύψους 50 εκατ. δολαρίων με τη Διοίκηση Κυβερνοχώρου τον περασμένο Μάρτιο.

Σε συνέντευξη του στο Forbes, ο Ahlberg αναφέρθηκε στις κινήσεις της εταιρείας του εν μέσω γεωπολιτικού χάους, καθώς και στην εξαγορά της Recorded Future από την Mastercard ύψους 2,5 δισ. δολαρίων που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025. Αν και χαρακτήρισε τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως “δυαδική”, υπό το πρίσμα της ευρείας στήριξης της Δύσης προς τη μία πλευρά έναντι της άλλης, υπογράμμισε πως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι πιο σύνθετος.

“Προσωπικά έχω πάρει θέση και έχω πει ανοικτά πως είμαι υπέρ του Ισραήλ”, σχολίασε ο Ahlberg, για να διαχωρίσει ωστόσο τη θέση της Redorded Future: “αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να είναι και η εταιρεία … πρόκειται για έναν πολύ σύνθετο πόλεμο”.

Δε δίστασε μάλιστα να τονίσει ότι “μπορείνα γίνει διάκριση ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Νετανιάχου”. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ παραμένει μια διχαστική προσωπικότητα, ακόμα και εντός συνόρων της χώρας. Δεν είναι τυχαίο πως, ακόμα και πριν τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, η κυβέρνηση του αποτέλεσε “στόχο” πλήθος διαδηλώσεων σε όλο το Ισραήλ, εξαιτίας μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που περιόρισαν την εξουσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ελέγχει και να μπλοκάρει κυβερνητικές αποφάσεις.

Τώρα που ο πόλεμος έχει γενικευτεί, με το Ισραήλ να έχει ανοίξει μέτωπο και με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς λόγω των συγκρούσεων και εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων για εκεχειρία, η δημόσια εικόνα είναι ένα θέμα που εγείρει ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες. Κάπως έτσι, ενώ ο Ahlberg είναι πάντα πρόθυμος να μιλήσει για τις υπηρεσίες που η Recorded Future παρέχει στην Ουκρανία, αρνείται να κατονομάσει τους ισραηλινούς πελάτες της. Δεν κρύβει πάντως την συνεργασία: “ΗRecorded Future παρέχει με υπερηφάνεια πληροφορίες στην Ισραηλινή Εθνική Διεύθυνση Κυβερνοχώρου και το κάνει εδώ και πολύ καιρό – σημαντική συνεργασία σε αυτούς τους καιρούς”, είχε αναφέρει με ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο επικεφαλής της εταιρείας επισημαίνει επίσης τη σύνδεση μεταξύ των δύο σημαντικών συγκρούσεων. “Ήμουν στο Κίεβο και τη νύχτα δεν μπορούσες να κοιμηθείς λόγω των ιρανικών drones που πετούσαν από πάνω μας. Τα γεγονότα είναι συνδεδεμένα και θα συνδεθούν με ακόμα περισσότερους τρόπους”, τονίζει.

Ανεξαρτήτως πάντως των ηθικών διλημμάτων και στις δύο περιοχές, η γενικευμένη γεωπολιτική αναταραχή ενισχύει τις δραστηριότητες των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες στρατιωτικής φύσης, ενώ οδηγούν και στην επέκταση του δικτύου πληροφοριών τους. Καθώς μεγάλο μέρος των εργασιών της Recorded Futures αφορά στην ανάλυση τεράστιου όγκου δεδομένων δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα, η δράση της τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Ουκρανία μπορεί να ωφελήσει “χρήστες” πέρα από τις δύο αυτές χώρες. Για παράδειγμα, οι κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ μπορούν να επωφεληθούν από πλήθος πληροφοριών σχετικά με τις ρωσικές και ιρανικές κυβερνοεπιχειρήσεις.

Αντίστοιχα,ένα από τα πιθανά οφέλη της εξαγοράς της εταιρείας από έναν γίγαντα όπως η Mastercard είναι η πρόσβαση σε έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών σχετικά με την παράνομη χρήση παγκόσμιων χρηματοοικονομικών δικτύων. Το παραδέχεται άλλωστε και ο ίδιος ο Ahlberg: “Προφανώς και θα μπορούσαν να υπάρξουν απίστευτες ευκαιρίες ως προς τησύνδεση κυβερνοχώρου και χρηματοοικονομικών δεδομένων“, αναφέρει.

Εάν η συγχώνευση με την Mastercard οριστικοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους, ο Ahlberg έχει ανακοινώσει ότι θα πουλήσει μεν τις μετοχές του στην εταιρεία, θα παραμείνει ωστόσο στο τιμόνι της για να συνεχίσει να την αναπτύσσει. “Δεν αισθανόμαστε ότι έχουμε τελειώσει τη δουλειά μας”, σχολίασε στο Forbes.

Forbes

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More