Wednesday, October 23, 2024
Home » Με τους αρχηγούς στον Κεραυνό η συμπολίτευση σήμερα, για νέα μέτρα στήριξης

Με τους αρχηγούς στον Κεραυνό η συμπολίτευση σήμερα, για νέα μέτρα στήριξης

0 comments

Τρόπους για να βγουν τα νοικοκυριά από το αδιέξοδο από την ακρίβεια, θα συζητήσουν σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, μαζί με τους αρχηγούς και τα οικονομικά επιτελεία των συγκυβερνώντων κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ.

Η επιλογή των κομμάτων της συμπολίτευσης να εκπροσωπηθούν στη συνάντηση και από τους αρχηγούς τους δεικνύει τη σημασία που αποδίδουν στη συνάντηση αλλά και την πρόθεσή τους να δώσουν σκληρή μάχη για να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση της Κυβέρνησης στην υλοποίηση κάποιων από τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας που έχουν καταθέσει.

Από την περασμένη εβδομάδα τα κόμματα έχουν προωθήσει τις προτάσεις τους στην Κυβέρνηση, οι οποίες αξιολογούνται και κοστολογούνται.
Οι προτάσεις εξετάζονται σε συνάρτηση με αυτές που κατέθεσαν τη Δευτέρα οι 13 οργανώσεις, για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι εφικτό να υλοποιηθούν, νοουμένου ότι δεν προκαλούν σοβαρό δημοσιονομικό κόστος.

Πρόκειται για συνολικά 55 προτάσεις, η πλειοψηφία των οποίων όμως κινείται στα ίδια επίπεδα και αφορούν σε γενικές γραμμές την στοχευμένη κλιμακωτή επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και διεύρυνση των δικαιούχων επιδομάτων και χορηγιών που παραχωρεί το κράτος, με στόχο την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων, των φοιτητών και της μεσαίας τάξης του πληθυσμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», λόγω του ότι τέλος του μήνα εκπνέει το μέτρο της επιδότησης της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, σήμερα οι αρχηγοί και οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα προτάξουν το θέμα της στοχευμένης επιδότησης του ηλεκτρισμού και θα απαιτήσουν να βρεθεί μια φόρμουλα που να είναι υλοποιήσιμη αλλά βοηθητική για τα νοικοκυριά που θα αφορά το μέτρο.

Θα επιμείνουν για το ρεύμα

Πηγή από τη συμπολίτευση ανέφερε πως σήμερα θα απαιτήσουν να ενημερωθούν για τους τελικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Όπως αποκάλυψε προ ημερών ο «Φ», το ΔΗΚΟ ζητά τη μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΑΗΚ από 19% στο 5% για περίοδο τεσσάρων μηνών, δηλαδή από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι την 31η Μαρτίου του 2025.

Παρόμοια ρύθμιση είχε εφαρμοστεί και επί προηγούμενης Κυβέρνησης, προτού αποφασιστεί η επιδότηση της αύξησης. Σε περίπτωση που δεν συναινέσει η Κυβέρνηση, το ΔΗΚΟ προτείνει και μια δεύτερη πρόταση, η οποία προβλέπει την αναστολή της καταβολής του ΦΠΑ στη χρέωση που αφορά την αναπροσαρμογή των καυσίμων στα τιμολόγια της ΑΗΚ, στην οποία περιλαμβάνεται το κόστος αγοράς καυσίμων, οι ρύποι και το κόστος για τη διατήρηση των στρατηγικών αποθεμάτων για περίοδο τεσσάρων μηνών.

Η ΕΔΕΚ για το συγκεκριμένο ζήτημα εισηγήθηκε το ΦΠΑ να επιβάλλεται στο ποσό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του κάθε νοικοκυριού και όχι στο συνολικό ποσό του λογαριασμού της ΑΗΚ, ο οποίος περιλαμβάνει και άλλες χρεώσεις. Επιπρόσθετα, προτείνει τη συνέχιση της κλιμακωτής επιδότησης της τιμής του ηλεκτρισμού.

Η ΔΗΠΑ εισηγείται όπως η ειδική διατίμηση 08 της ΑΗΚ για τις ευάλωτες ομάδες να χρηματοδοτείται από το κράτος και όχι από τους υπόλοιπους καταναλωτές, μέσω των λογαριασμών τους. Ζητά, επίσης, την προσθήκη στη διατίμηση 08 και των χαμηλοσυνταξιούχων. Η ΔΗΠΑ προτείνει και οριζόντια επιδότηση της τιμής του ηλεκτρισμού για έξι μήνες, ως εξής: Από τον Δεκέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο και από τον Ιούνιο μέχρι το Αύγουστο. Ταυτόχρονα, εισηγείται να μην επιβάλλεται ΦΠΑ στις χρεώσεις της ΑΗΚ που αφορούν τους ρύπους.

Ο μηδενικός ΦΠΑ

Η Κυβέρνηση εξετάζει κυρίως την επιλογή της στοχευμένης επιδότησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στις ευάλωτες ομάδες. Υπό εξέταση βρίσκεται και η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ.
Το κυβερνητικό στρατόπεδο μελετά και μόνιμα μέτρα για μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού. Οι τεχνοκράτες εξετάζουν και την επαναφορά του μηδενικού ΦΠΑ και στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων που εφαρμόζονταν πριν τη μερική κατάργηση του μέτρου στα τέλη Σεπτεμβρίου. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο να περιληφθούν και επιπρόσθετα προϊόντα στον κατάλογο με μηδενικό ΦΠΑ. Όπως μας λέχθηκε, ο μηδενισμός του ΦΠΑ θα τεθεί σε μόνιμη βάση, όπως έγινε και με την τελευταία απόφαση με την επαναφορά του μέτρου.

Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση ποντάρει πολλά και στη λειτουργία της εφαρμογής e-kalathi, η οποία εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα μοχλό πίεσης προς τις υπεραγορές να κρατούν σε πιο χαμηλά επίπεδα τις τιμές.

Διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων

Πληροφορούμαστε ότι μελετάται και η αύξηση της οροφής των εισοδηματικών κριτηρίων για την παραχώρηση επιδόματος τέκνου και φοιτητικής χορηγίας, όπως και η κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα τέκνου στους πολύτεκνους, καθώς και αλλαγές των κριτηρίων στο επίδομα ενοικίου.

Πέραν αυτών, εξετάζεται η αναπροσαρμογή και άλλων επιδομάτων που λαμβάνουν ευάλωτες ομάδες, όπως είναι το επίδομα στέγασης και το ΕΕΕ. Κυβερνητική πηγή ανάφερε πως δεν αναμένονται να ληφθούν αποφάσεις αυτή την εβδομάδα, επισημαίνοντας πως η Κυβέρνηση θα παρεμβαίνει όποτε το κρίνει αναγκαίο. Δεδομένο είναι όμως ότι πριν το τέλος του μήνα θα υπάρξουν κάποιες ανακοινώσεις, τουλάχιστο για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More