Friday, September 20, 2024
Home » Με νέα δεξαμενόπλοια ενισχύθηκε το νηολόγιο

Με νέα δεξαμενόπλοια ενισχύθηκε το νηολόγιο

0 comments

Κατά τρία δεξαμενόπλοια ενισχύθηκε τον Οκτώβριο τοελληνικό νηολόγιο ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε425 ενώ την ίδια στιγμήαποχώρησαν τρία επιβατηγά που μειώθηκαν στα 1.039. Η δύναμη των φορτηγών πλοίων παρέμεινε αμετάβλητη στα 363. Τον Οκτώβριο του 2023, ο αριθμός των πλοίων, άνω των 100 κόρων, στο εθνικό νηολόγιο ήταν1.827 πλοία, όσα και τον Σεπτέμβριο ενώ αυξήθηκε κατά έξι σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον μήνα Οκτώβριο 2023, σε σύγκριση με την αντίστοιχη δύναμη του Οκτωβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση κατά 0,3%.

Ηολική χωρητικότητα του ελληνικού εμπορικού στόλου, από πλοία 100 ΚΟΧ και άνω, παρουσίασε μείωση κατά 2,5% τον μήνα Οκτώβριο 2023 σε σύγκριση με την αντίστοιχη χωρητικότητα Οκτωβρίου 2022.

Ξεκίνησαν οι πληρωμές του μεταφορικού ισοδύναμου

Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Παππάς, ξεκίνησαν οι πληρωμές του μεταφορικού ισοδύναμου πουθα αγγίξουν τα 10 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετά την έγκριση των σχετικών πιστώσεων από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ειδικότερα, οι πληρωμέςαφορούν 117.924 πολίτες και 337.161 ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για το 2022 καθώς και καύσιμα για το πρώτο τετράμηνο του 2023. Αναφορικά με τα καύσιμα των επιχειρήσεων, οι καταβολέςαφορούν 2.974 επιχειρήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε 43 νησιά.

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της διαδικασίας καταβολής των πιστώσεων, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 θα συνεχιστούν οι καταβολές. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις και τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί σε σχέση με το 2022 διευρύνεται ο έλεγχος των σχετικών αιτήσεων, όπως προβλέπεται από την ΚΥΑ.

Αντιδράσεις από την ΠΝΟ

Με έντονη ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) αντιδρά στη σύσταση του Συνδέσμου Ταχυπλόων και Κρουαζιεροπλοίων και βάλει κατά του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, «για τον οποίο υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι στη δημιουργία του συνέπραξαν και υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου». Ειδικότερα η ΠΝΟ χαρακτηρίζει τον πλοιοκτήτη Μάριο Ηλιόπουλο ως «πρωτοστάτη δημιουργίας» του Συνδέσμου και υπογραμμίζει ότι αναγνωρίζει μόνο τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), ο οποίος και εκπροσωπεί, «σύμφωνα με τον νόμο, το σύνολο τόσο των ακτοπλοϊκών όσο και των μεσογειακών – τουριστικών πλοίων» και προειδοποιεί ότι δεν θα δεχθεί κατάργηση του πιστοποιητικού ελληνομάθειας. Παράλληλα ζητά από τον υπουργό Ναυτιλίας «να απέχει από κάθε πράξη και παράλειψη σχετικά με τον άνω νέο σύνδεσμο».

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More