Friday, September 20, 2024
Home » Μέχρι €115 τον μήνα η μέγιστη απώλεια

Μέχρι €115 τον μήνα η μέγιστη απώλεια

0 comments

Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, στις περιπτώσεις τωνπρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η μείωση επιβάλλεται μόνο στο ποσό της εθνικής σύνταξης (π.χ. 384 ευρώ – 30% = 268,8 ευρώ) και όχι στην ανταποδοτική, η οποία καταβάλλεται πλήρης σε κάθε περίπτωση, και μάλιστα με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση. Το πέναλτι πρόωρης συνταξιοδότησης με μειωμένες αποδοχές κυμαίνεται στο 6% για κάθε χρόνο πρόωρης εξόδου. Αρα η μείωση φτάνει έως 30% εάν κάποιος συνταξιοδοτηθεί στο 62ο έτος της ηλικίας (αντί του 67ου).

Ωστόσο υπάρχει πλαφόν στη μείωση. Η μείωση περιορίζεται μόνο στο ποσό της εθνικής σύνταξης των 345 ευρώ για 15ετή περίοδο ασφάλισης και έως 384 ευρώ για 20ετή ασφάλιση (η περικοπή ξεκινά από 21 ευρώ ανά έτος). Κατ’ αυτόν τον τρόπο η μείωση «περιορίζεται» στα 115 ευρώ τον μήνα. Σημεία-κλειδιά για τη συνταξιοδότηση πριν από τα 62 (με πλήρη ή μειωμένη σύνταξη) είναι η θεμελίωση 25ετίας, η ύπαρξη ανήλικου τέκνου την περίοδο 2010-2015, καθώς και η εξαγορά πλασματικών ετών.

Προϋποθέσεις

Για να εφαρμοστούν αυτές οι ευνοϊκές-μεταβατικές διατάξεις, πρέπει να ισχύει μία από τις εξής δύο προϋποθέσεις:

  • Να είναι παλαιοί ασφαλισμένοι (προ του 1993).
  • Να έχουν θεμελιώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις ως προς τα έτη ασφάλισης την τριετία 2010-2012.

Το ενδιαφέρον με τις ισχύουσες ρυθμίσεις είναι ότι μπορούν οι ασφαλισμένοι να πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις:

  • Είτε με την αναγνώριση πλασματικών αιτών, ακόμα και μέσα στο 2023, και τα εν λόγω έτη να «κουμπώσουν» πίσω στον χρόνο, έτσι ώστε να συμπληρωθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις ως προς τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, κατοχυρώνεται ένα πιο ευνοϊκό καθεστώς αναφορικά με την ηλικία συνταξιοδότησης.
  • Είτε, στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, ο απασχολούμενος να ζητήσει να εξεταστεί η αίτησή του με βάση τις παλαιές διατάξεις των μισθωτών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, καίτοι τελευταίος ασφαλιστικός φορέας είναι ο ΟΓΑ, ο ΟΑΕΕ κ.ά. (πρώην Ταμεία που δεν προέβλεπαν ευνοϊκές διατάξεις για μειωμένη σύνταξη, σύνταξη με ανήλικο, με 35ετία ή προ του 60ού έτους της ηλικίας).

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More