Saturday, November 23, 2024
Home » Κρίσιμες γενικές συνελεύσεις 4 τραπεζών που δρομολογούν εξελίξεις σε Ελλάδα και Κύπρο

Κρίσιμες γενικές συνελεύσεις 4 τραπεζών που δρομολογούν εξελίξεις σε Ελλάδα και Κύπρο

0 comments

Ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων, οι οποίες θα δρομολογήσουν περαιτέρω εξελίξεις, τόσο για το εγχώριο, όσο και για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, θα βρεθούν οι μέτοχοι των Attica Bank, Παγκρήτιας, Κύπρου και Ελληνικής Τράπεζας, συμμετέχοντας στις γενικές συνελεύσεις που έχουν προγραμματιστεί για το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου, με την ατζέντα να περιλαμβάνει από συγχωνεύσεις και αλλαγές προσώπων στα διοικητικά συμβούλια έως και listing/delisting μετοχών.

Το “χορό” ανοίγει πρώτη η Attica Bank, οι μέτοχοι της οποίας καλούνται το πρωί της 3ης Σεπτεμβρίου να δώσουν το “πράσινο φως” για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα, θέτοντας έτσι, τις βάσεις για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, άλλωστε, το επίμαχο σχέδιο έχει ήδη “περάσει” τους σχετικούς ελέγχους της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) (σ.σ. η ανακοίνωση αναμένεται περί τα τέλη του τρέχοντος μήνα), ενώ εξίσου θετικά αναμένεται να αποφανθεί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεδομένου ότι, όπως είχε επισημάνει στη Βουλή η αντιπρόεδρος της Αρχής, κυρία Χαρά Νικολοπούλου, “δεν αναμένουμε ότι αυτή η συναλλαγή θα δημιουργήσει πρόβλημα στον ανταγωνισμό, ακριβώς λόγω των χαμηλών μεριδίων των συγχωνευόμενων επιχειρήσεων και των πολύ υψηλών μεριδίων των λοιπών σημαντικών τραπεζών”. Παράλληλα, οι μέτοχοι της Attica Bank θα κληθούν να εγκρίνουν και την αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου, συνεπεία της συγχώνευσης, λόγω εισφοράς του µετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας στην Attica Bank, µε ταυτόχρονη µείωση του µετοχικού κεφαλαίου της λόγω ακύρωσης των µετοχών της Attica που κατείχε η Παγκρήτια.

Τη “σκυτάλη” θα λάβει το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Παγκρήτια Τράπεζα, με τους μετόχους της να αποφασίζουν πέραν της συγχώνευσης και για το ζήτημα της απένταξης από το καθεστώς της αναβαλλόμενης φορολογίας που αποτελεί, άλλωστε, μέρος της συμφωνίας που υπέγραψαν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και η Thrivest. Υπενθυμίζεται ότι με αυτή την ενέργεια το Δημόσιο θα έχει όφελος, ύψους 44 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν θα χρειαστεί να καταβάλει το 2025 στη νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση. Παράλληλα, στην ατζέντα της γενικής συνέλευσης της τράπεζας είναι και η εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, δεδομένου ότι λήγει η θητεία του.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα τράπεζα που μετά και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, συνολικού ύψους (σ.σ. συμπεριλαμβανομένων των warrants) 735 εκατ. ευρώ θα μπορεί να τεθεί σε πλήρη λειτουργία τους πρώτους μήνες του 2025, θα εμφανίζει ενεργητικό, ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ, καταθέσεις πάνω από εννέα δισ. ευρώ, χορηγήσεις 3,4 δισ. ευρώ, δείκτη “κόκκινων” δανείων κάτω του 3% και κέρδη προ προβλέψεων που θα προσεγγίζουν τα 80 – 100 εκατ. ευρώ. Μέχρι το 2027 δε, όπως προκύπτει από το κοινό business plan που συνέταξε η Oliver Wyman, οι ενήμερες χορηγήσεις θα ανέλθουν σε 7,6 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις σε 11,5 δισ. ευρώ, τα κέρδη προ προβλέψεων σε πάνω από 300 εκατ. ευρώ, ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE) στο 20% και ο δείκτης NPE σε κάτω από 3%. Σε βάθος 10ετίας, στόχος είναι η νέα τράπεζα να έχει αυξήσει περαιτέρω τα οικονομικά της μεγέθη (σ.σ. στα 19 δισ. ευρώ τις καταθέσεις, στα 15 δισ. ευρώ τις χορηγήσεις κ.ο.κ.), γεγονός που θα της επιτρέψει να διανείμει μέρισμα, με τις πρώτες εκτιμήσεις να προσδιορίζουν το ποσό στα 800 εκατ. ευρώ έως το 2034.

Τράπεζα Κύπρου

Για τις 13 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί η έκτακτη γενική συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου, με κυρίως… μενού την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την ταυτόχρονη διαγραφή τους από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε χθες, Δευτέρα, στη δημοσιότητα, η έγκριση της εισαγωγής από την αρμόδια επιτροπή του ΧΑ αναμένεται στις 17 Σεπτεμβρίου, ενώ την αμέσως επόμενη ημέρα θα ανασταλεί η διαπραγμάτευση των μετοχών της στο LSE, με τη διαγραφή να τίθεται σε ισχύ στις 19 του ίδιου μήνα. Όσον αφορά στην εισαγωγή των μετοχών της στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου, αυτή θα λάβει χώρα στις 23 Σεπτεμβρίου.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, θα ισχύσουν υπό την αίρεση οι μέτοχοι να δώσουν το “πράσινο φως”. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, κ. Τάκης Αράπογλου, με επιστολή του εστίασε στα οφέλη της επίμαχης κίνησης.

“Παρόλο που το ΧΑ είναι μια μικρότερη αγορά από το LSE δύναται να βελτιώσει την προβολή της εταιρείας από μια δυνητικά πιο σχετική επενδυτική βάση που εστιάζει σε εταιρείες συμβατές με το προφίλ της τράπεζας. Η εισαγωγή δύναται να παρέχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια από ελληνικά εγχώρια επενδυτικά ταμεία, επενδυτικά ταμεία που επικεντρώνονται στον τραπεζικό τομέα της Νότιας Ευρώπης και της περιφέρειας, επενδυτικά ταμεία με επενδυτική πολιτική να επενδύουν στο ΧΑ, καθώς και ιδιώτες επενδυτές με καλύτερη γνώση της εταιρείας”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, καλώντας τους μετόχους να υπερψηφίσουν τα δύο ψηφίσματα που θα τεθούν προς έγκριση.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει τα τελευταία χρόνια διαγράψει μία αξιοσημείωτη πορεία, καταφέρνοντας να αφήσει πίσω της το bail in, το “κούρεμα”, δηλαδή, των πελατών της που είχαν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και να εμφανίζει το α’ εξάμηνο του 2024 καθαρά κέρδη, ύψους 270 εκατ. ευρώ (+23% σε ετήσια βάση), γεγονός που της επιτρέπει να δρομολογήσει τη διανομή μερίσματος 50% για εφέτος. Η πρόοδος αυτή, άλλωστε, ήταν που έφερε στο… κατώφλι της και τη LoneStar, έστω κι αν το deal εντέλει δεν καρποφόρησε.

Ελληνική Τράπεζα

Η 18 η Σεπτεμβρίου είναι η d-day για την Ελληνική Τράπεζα, αφού για τότε έχει προγραμματιστεί η γενική συνέλευση που θα αποκαλύψει τα σχέδια της Eurobank για το μέλλον της τράπεζας, αρχής γενομένης από τις αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο. Μετά τη λήξη της δημόσιας πρότασης, άλλωστε, εκείνη έχει καταστεί μέτοχος πλειοψηφίας, με ποσοστό 55,9%, γεγονός που της επιτρέπει να θέσει σε ισχύ το σχεδιασμό της που σε πρώτη φάση προβλέπει την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ Ελληνικής και Eurobank Cyprus.

Όπως προέκυπτε από το έγγραφο της δημόσιας πρότασης, “η προτείνουσα (σ.σ. Eurobank) μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προτίθεται να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που προβλέπει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο και να προτείνει την αντικατάσταση μελών του διοικητικού συμβουλίου” και ότι “δεν προτίθεται να παραχωρήσει οποιαδήποτε ειδικά οφέλη στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της υπό εξαγορά εταιρείας”. Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες θέλουν τον σημερινό CEO της Eurobank Cyprus, κ. Μιχάλη Λούη, να αναλαμβάνει το “τιμόνι” της Ελληνικής Τράπεζας, γεγονός που εφόσον επιβεβαιωθεί θα σημάνει αλλαγές και στην ηγετική πυραμίδα της κυπριακής θυγατρικής.

Σε κάθε περίπτωση, η πλήρης λογιστική ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός τραπεζικού Ομίλου, με 100 δισ. ευρώ ενεργητικό.

Capital.gr

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More