Sunday, December 22, 2024
Home » Κοντά στις 20,000 οι κενές θέσεις εργασίας

Κοντά στις 20,000 οι κενές θέσεις εργασίας

0 comments

Περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας θα μπορούσε να δώσει η πλήρωση των κενών θέσεων εργασίας, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς εργασίας.

Οι επιχειρήσεις βρίσκονται συνεχώς στο ψάξιμο νέου εργατικού δυναμικού, είτε γιατί προχωρούν σε επέκταση των εργασιών τους, είτε για να καλύψουν υφιστάμενες ανάγκες τους ή ακόμα και για εποχιακούς σκοπούς. Η διαδικασία κάλυψης αναγκών από εργαζόμενους τρίτων χωρών φαίνεται ότι έχει μπει σε ικανοποιητική ροή. Τις περισσότερες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό έχουν η ξενοδοχειακή βιομηχανία (κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο), οι κατασκευές, το λιανεμπόριο, ενώ πρόσφατα σημαντική φαίνεται να είναι η ζήτηση στον τομέα της τεχνολογίας.

Κενές θέσεις

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι κενές θέσεις εργασίας ανέρχονται περίπου στις 13.000. Συγκεκριμένα, σταθερά στο 3% παρέμεινε το ποσοστό των κενών θέσεων ως προς το σύνολο των υπαλλήλων και των κενών θέσεων κατά το 2ο τρίμηνο του 2024, αναφέρει η Στατιστική. Το προηγούμενο τρίμηνο και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 ήταν 3,0% και 2,9% αντίστοιχα. O αριθμός των κενών θέσεων εργασίας το β’ τρίμηνο του 2024 ανήλθε στις 13.778, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 751 θέσεις (5,8%) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, που ήταν 13.027. Σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2024 παρατηρήθηκε αύξηση 549 θέσεων (4,1%). Τα μεγαλύτερα ποσοστά κενών θέσεων το 2ο τρίμηνο του 2024 παρατηρούνται στους Τομείς των Δραστηριοτήτων Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (6,9%), Μεταφοράς και Αποθήκευσης (3,7%) και Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (3,4%).

Ενδεχομένως περισσότερες

Όπως μας ανέφεραν παράγοντες της αγοράς εργασίας, υπάρχει μια παράμετρος που λέει ότι ένας αριθμός κενών θέσεων δεν καταγράφεται στα αρχεία, για οποιοδήποτε λόγο. Μπορούμε λοιπόν να υποθέσουμε ότι ο συνολικός αριθμός των κενών θέσεων ενδεχομένως να πλησιάζει τις 20.000. Δεδομένου ότι οι απασχολούμενοι κατά το πρώτο τρίμηνο φέτος ανήλθαν σε 460.893 άτομα. βάσει της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού, τότε αυτό συνεπάγεται ότι οι κενές θέσεις αποτελούν περίπου το 5% της απασχόλησης.

Κλάδος τεχνολογίας

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στον κλάδο της τεχνολογίας και παροχής τεχνολογικού εξοπλισμού, ο οποίος τα τελευταία χρόνια καταγράφει σημαντική ανάπτυξη στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, λόγω κινήτρων, αρκετές εταιρείες, αλλά και εργαζόμενοι έχουν φέρει την έδρα τους στο νησί, έχουν αγοράσει εδώ την κατοικία τους και ζουν και εργάζονται στην Κύπρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο κλάδος να γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη και να χρειάζεται συνεχώς νέο εργατικό δυναμικό.

Ζήτηση και στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, πάνω από έξι στις δέκα επιχειρήσεις (ποσοστό 63%) βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης προσωπικού, όπως προκύπτει από έρευνα που υλοποίησαν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ.

Τα κύρια συμπεράσματα:

Αίτια Αναζήτησης Προσωπικού: Το 52,4% αναζητάει προσωπικό λόγω ανάπτυξης, η οποία αφορά την αύξηση των πωλήσεων (33%) και την ανάπτυξη/επέκταση της επιχείρησης λόγω έγκρισης χρηματοδότησης (19,4%). Ως δεύτερο αίτιο αναζήτησης αναδεικνύεται η αναπλήρωση προσωπικού λόγω αποχωρήσεων (36,2%), ενώ μόνο το 11,3% των επιχειρήσεων αναζητάει προσωπικό για την κάλυψη προσωρινών ή εποχικών αναγκών.

Βασικές Ανάγκες των Επιχειρήσεων σε Προσωπικό: Το 43,4% των επιχειρήσεων αναζητεί επαγγελματίες υψηλής εξειδίκευσης (επιστήμονες πληροφορικής, οικονομολόγους, μηχανικούς και άλλους ειδικούς τομείς), ενώ το 29,6% αναζητεί ανειδίκευτους εργάτες, εύρημα που καταδεικνύει την ανάγκη για εργατικό δυναμικό σε πολλαπλά επίπεδα εξειδίκευσης.

Κατηγορίες Προσωπικού που αναζητούν οι Επιχειρήσεις: Η πλειονότητα αναζητά προσωπικό με προϋπηρεσία έως 5 έτη και μισθό έως 1.500 ευρώ μεικτά.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00