Με άνοδο έκλεισαν την Παρασκευή οι ευρωαγορές, με τους επενδυτές να σταθμίζουν κατά την τελευταία μέρα του μήνα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε για πρώτη φορά πάνω από τις 525 μονάδες (συγκεκριμένα 525,04), έχοντας μάλιστα σημειώσει ενδοσυνεδριακό ρεκόρ κατά τη διάρκεια της ημέρας στις 526,66 μονάδες, ξεπερνώντας έτσι το απότομο sell-off των αρχών Αυγούστου για να καταγράψει τελικά μηνιαία άνοδο της τάξης του 1,3%. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 50 των “βαριών χαρτιών” της Ευρωζώνης, κινήθηκε πτωτικά κατά 0,18% στις 4.957,45 μονάδες.
Στουςεπιμέρους εγχώριους δείκτες, σχεδόν αμετάβλητος παρέμεινε ο γερμανικός DAX (-0,03%) κλείνοντας στις 18.907,66 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 “έχασε” 0,13% στις 7.630,95 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε οριακή πτώση 0,04% στις 8.376,63 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 και ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψαν άνοδο 0,38% και 0,53% αντίστοιχα.
Οι παγκόσμιες αγορές έχουν ενισχυθεί από την αυξημένη αισιοδοξία για μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας και τις προσδοκίες για την έναρξη μειώσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, με επακόλουθες μειώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες.
Στα μάκρο της ημέρας, μια σειρά από βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό δημοσιεύθηκαν τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα ενισχύοντας αυτές τις προσδοκίες.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε σε χαμηλό τριών ετών, στο 2,2%, τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα έκτακτα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία Eurostat την Παρασκευή. Η μέτρηση ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες και χαμηλότερη από το 2,6% του Ιουλίου.
Στη Γαλλία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 2,2% για τον Αύγουστο, έναντι 2,7% τον Ιούλιο, ενώ κατά τα αντίστοιχα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ιταλίας, ο εναρμονισμένος ΔΤΚ της χώρας διαμορφώθηκε στο 1,3% σε ετήσια βάση.
Τα στοιχεία αυτά έρχονται μια μέρα μετά τις εκθέσεις για τον γερμανικό και ισπανικό δείκτη τιμών καταναλωτή, οι οποίες έδειξαν πως οι πληθωριστικές πιέσεις σε αμφότερες τις χώρες υποχωρούν.
Αμετάβλητος διατηρήθηκε τον Ιούλιο ο δείκτης που θεωρεί πλέον κατατοπιστικό η Fed για τις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις που περίμεναν να δείξει μια οριακή επιτάχυνση.
Ειδικότερα, ο δείκτης δαπανών προσωπικής κατανάλωσης (Personal Consumption Expenditures) στο γενικό του επίπεδο διατηρήθηκε τον Ιούλιο στο 2,5% ετησίως όπως και τον μήνα που είχε προηγηθεί, ενώ η μέση πρόβλεψη της αγοράς ανέμενε μικρή αύξηση στο 2,6%. Σε επίπεδο μήνα, η σύγκριση Ιουλίου – Ιουνίου έδειξε ότι ο PCE εμφάνισε ρυθμό αύξησης 0,2%, όσο και στη περασμένη σύγκριση και όσο προέβλεπαν και οι αναλυτές.
Παρόμοια ήταν η τάση και στο πιο στενό μέτρο που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και στο οποίο εστιάζει η ομοσπονδιακή τράπεζα.
Ο λεγόμενος δομικός PCE έτρεξε τον Ιούλιο με 2,6% ετησίως όσο και ένα μήνα πριν, έναντι πρόβλεψης για οριακή αύξηση στο 2,7%. Στη μηνιαία σύγκριση ο δομικός δείκτης αυξήθηκε με ρυθμό 0,2% όπως αναμενόταν στις προβλέψεις των αναλυτών, μετά τη μηνιαία αύξηση 0,1% του Ιουλίου.
Πηγή: philenews.com