Saturday, November 23, 2024
Home » Η πρώτη φοιτητική εστία στην παλιά πόλη της Λευκωσίας είναι γεγονός – Συνολικά θα κατασκευαστούν 380 δωμάτια 

Η πρώτη φοιτητική εστία στην παλιά πόλη της Λευκωσίας είναι γεγονός – Συνολικά θα κατασκευαστούν 380 δωμάτια 

0 comments

Η πρώτηφοιτητική εστία στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, που θα αποτελείται από 13 δωμάτια, λειτουργεί το Νοέμβριο, και αποτελεί μέρος των 31 εστιών που εγκρίθηκαν ήδη, σε σύνολο 44 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί.

Η σχετική αναφορά έγινε από τον υπουργό Εσωτερικών κ.Κωνσταντίνο Ιωάννου ο οποίος πρόσθεσε επίσης, πως έχουν υποβληθεί εφτά αιτήσεις για χορηγία που μεταφράζονται σε δημιουργία συνολικά 125 φοιτητικών δωματίων, εκ των οποίων υπογράφηκαν πέντε Συμφωνίες Δημόσιας Χρηματοδότησης.

Όπως είπε ο υπουργός, το Σχέδιο Χορηγιών για τη μετατροπή κτηρίων σε φοιτητικές εστίες ή δωμάτια, εμπίπτει στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,με συνολική επένδυση ύψους €15 εκατομμυρίων. Όπως εξήγησε, το Σχέδιο προσφέρει χρηματοδοτικό κίνητρο σε ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές ακινήτων για την αποκατάσταση των κτηρίων τους, με βασικό σκοπό τη μετατροπή τους σε φοιτητικές εστίες ή δωμάτια, τα οποία θα ενοικιάζονται στους φοιτητές σε λογικό, ελεγχόμενο και προκαθορισμένο από το Υπουργείο Οικονομικών κόστος. Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως σε συνεργασία με τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης εφαρμόσουν διαδικασία ταχείας αδειοδότησης, ώστε να διευκολύνονται οι ενδιαφερόμενοι.

Στόχος του όλου προγράμματος είναι η δημιουργία 380 φοιτητικών δωματίων με ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσω Σχεδίου Χορηγιών, και η δημιουργία 70 φοιτητικών δωματίων από τον Δήμο Λευκωσίας, με αγορά κτηρίων και διαμόρφωσή τους ως φοιτητικές εστίες.

Η πολιτική ανέγερσης φοιτητικών εστιών εντάσσεται στους στόχους του υπουργείου για αναβάθμιση της εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, η οποία εδώ και δεκαετίες δίνει αγώνα επιβίωσης, μαζί βεβαίως με τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες της.

Στο πλαίσιο των ενεργειών του υπουργείου για επίτευξη του πιο πάνω στόχου, εφαρμόζονται σειρά Σχεδίων και μέτρων υπό την ομπρέλα ενός ειδικού Σχεδίου Δράσης με στόχευση συγκεκριμένα στην κοινωνική και οικονομική αναβίωση της εντός των τειχών περιοχής της Λευκωσίας. Στο Σχέδιο Δράσης συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις όπως:

• Η μακροχρόνια μίσθωση του κτηρίου της Φανερωμένης για στέγαση του Αρχιτεκτονικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κύπρου, και η ανακαίνισή του μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

• Η εφαρμογή κυκλοφοριακών διευκολύνσεων για βιώσιμη αστική κινητικότητα.

• Η εφαρμογή πολεοδομικών και οικονομικών κινήτρων.

• Το Σχέδιο Χορηγιών για Απόκτηση Ιδιόκτητης Κατοικίας.

• Το Σχέδιο Χορηγιών για Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας.

Αναπτύσσοντας τη στρατηγική του υπουργείου, η οποία συμβάλλει στην πράσινη ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα, ο υπουργός σημείωσε τουςτρεις ακόλουθους βασικούς πυλώνες που προωθούνται:

1. Ο πρώτος πυλώνας αφορά την Ανάδειξη και Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Επενδύουμε σε έργα αποκατάστασης και συντήρησης των ιστορικών κτηρίων και μνημείων, προκειμένου να διαφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και να διατηρήσουμε την αυθεντικότητα και τη γοητεία της περιοχής. Μέσω της αναβάθμισης του δομημένου περιβάλλοντος, συμβάλλουμε στην κυκλική οικονομία και στην πράσινη ανάπτυξη.

2. Ο δεύτερος πυλώνας αναφέρεται στην Ενίσχυση της Τοπικής Οικονομίας: Στηρίζουμε την τοπική οικονομία, προσελκύοντας υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις για περαιτέρω δραστηριοποίηση στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, στοχεύοντας στη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης.

3. Ο τρίτος πυλώνας προωθεί την Κοινωνική Ενίσχυση, καθώς στοχεύουμε στη συγκράτηση του γηγενούς πληθυσμού και την προσέλκυση νέου, προσφέροντας στους κατοίκους ποιοτικούς χώρους διαμονής, απασχόλησης, αναψυχής και δραστηριότητας.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More