Wednesday, October 23, 2024
Home » Η Κύπρος έχει ανάγκη από ένα έργο όπως το Palm Beach Resort

Η Κύπρος έχει ανάγκη από ένα έργο όπως το Palm Beach Resort

0 comments

O ιδρυτής και lead architect του αρχιτεκτονικού γραφείου IQONA ARCHITECTS, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, μας «ξεναγεί» στον συναρπαστικό κόσμο του Palm Beach Resort.

Ένα μεγαλεπήβολο έργο, που αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του 2026, ωδή προς τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, την απαράμιλλη αισθητική, το μοντέρνο design και τον βιώσιμο σχεδιασμό. Η Κύπρος είχε ανάγκη από ένα τέτοιο έργο, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του εγχώριου και του διεθνούς κοινού που αναζητά διακριτική πολυτέλεια, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και πρωτοποριακή εμπειρία διαμονής.

ΕΥΡΥ ΦΑΣΜΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Ποιες προκλήσεις καλείται, κ. Χριστοδούλου, να αντιμετωπίσει ένα αρχιτέκτονας μιας μεικτής ανάπτυξης, όπως είναι το «Palm Beach Resort»;

Η δημιουργία ενός τέτοιου έργου παρουσιάζει πολυδιάστατες προκλήσεις. Πρώτον, η συνύπαρξη διαφορετικών χρήσεων –όπως η λειτουργία ξενοδοχείου, η ανάπτυξη νέων πολυτελών διαμερισμάτων και κατοικιών και η ενσωμάτωση ενοποιημένων χώρων πρασίνου και αναψυχής- απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στην οργάνωση των χώρων και τη διασφάλιση της αρμονικής συμβίωσής τους.

Μια άλλη σημαντική πρόκληση είναι η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και του σεβασμού προς το περιβάλλον και το τοπίο της περιοχής.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει το έργο;

Το «Palm Beach Resort» περιλαμβάνει ένα φάσμα υποδομών, που συνδυάζουν πολυτελή διαμονή και ποιοτική αναψυχή. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει πλήρη ανακαίνιση του υφιστάμενου ξενοδοχείου, νέα ανάπτυξη waterfront πολυτελών διαμερισμάτων και νέο οικιστικό πύργο 10 ορόφων, με λειτουργική διασύνδεση με τις premium υπηρεσίες του ξενοδοχείου, πολυτελείς κατοικίες, υπόγειους χώρους στάθμευσης κι έναν εκτεταμένο χώρο πρασίνου με δραστηριότητες αναψυχής, άθλησης και εργασίας. Η έμφαση δόθηκε στην εναρμόνιση όλων των επιμέρους στοιχείων της ανάπτυξης ώστε να δημιουργηθεί μια συνολική εμπειρία πολυτέλειας και άνεσης, με σεβασμό στο φυσικό τοπίο και την τοπική κουλτούρα.

Γιατί κάποιος να επενδύσει στην αγορά διαμερίσματος ή οικίας στο συγκεκριμένο έργο;

Δύο βασικά πλεονεκτήματα είναι η τοποθεσία, σε μια από τις πιο ειδυλλιακές ακτογραμμές της Κύπρου, η οποία εξασφαλίζει απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα, με άμεση πρόσβαση σε παραλίες. Παράλληλα, το έργο συνδυάζει την πολυτέλεια και την άνεση, με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Ως μια καινοτόμα παραθαλάσσια κοινότητα, περιλαμβάνει κάποια επιπλέον πλεονεκτήματα που αξίζει να σημειωθούν, όπως:

1) Οι πολυλειτουργικοί χώροι, με καινοτόμο σχεδιασμό για πολλαπλές χρήσεις, από επαγγελματικές συναντήσεις έως κοινωνικές εκδηλώσεις.

2) Όλες οι μονάδες είναι εξοπλισμένες με προηγμένα smart home συστήματα, επιτρέποντας στους κατοίκους να ελέγχουν τον φωτισμό, τη θέρμανση, την ψύξη και την ασφάλεια από το κινητό τους.

3) Τα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων διαθέτουν αυτόματες μονάδες διαλογής και ανακύκλωσης απορριμμάτων, συμβάλλοντας στη μείωση των αποβλήτων και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.

ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΑΝΑΓΚΗ

Θεωρείτε ότι έλειπε από τη χώρα μας ένα resort τέτοιου βεληνεκούς; Πώς ακριβώς αντανακλάται η διακριτική πολυτέλεια στο έργο από αρχιτεκτονικής πλευράς;

Σίγουρα, η Κύπρος είχε ανάγκη από ένα τέτοιο έργο, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του εγχώριου και του διεθνούς κοινού που αναζητά διακριτική πολυτέλεια, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και πρωτοποριακή εμπειρία διαμονής.

Η διακριτική πολυτέλεια αντανακλάται σε κάθε λεπτομέρεια του έργου, από την αρχιτεκτονική σχεδίαση μέχρι την επιλογή των υλικών και τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων.

Επιμέρους στοιχεία που στοχεύουν στην απόλυτη ενσωμάτωση του σύγχρονου τρόπου ζωής σ’ ένα βιώσιμο, καινοτόμο και φυσικά εμπνευσμένο περιβάλλον είναι: Η υπόγεια μετακίνηση οχημάτων, που μειώνει δραστικά τη ρύπανση και την ηχορύπανση, ενώ δημιουργούνται περισσότεροι ελεύθεροι χώροι για πεζούς και πράσινο. Οι στέγες των κτιρίων αξιοποιούνται ως πράσινοι χώροι με rooftop κήπους, παρέχοντας σημεία χαλάρωσης και εκγύμνασης. Ένας πρωτοποριακός χώρος spa, που ενσωματώνει νέες τεχνολογίες διαλογισμού, προσωποποιημένες θεραπείες και χώρους υπαίθριας χαλάρωσης, με ατμοσφαιρικό φωτισμό και μουσική.

Πώς καταφέρατε να διαφυλάξετε τη γραφικότητα της περιοχής και ταυτόχρονα να την προτάξετε στο όλο έργο ως ένα από τα δυνατά της χαρτιά;

Αυτή ήταν μια από τις κύριες προτεραιότητές μας. Προσπαθήσαμε να ενσωματώσουμε την αρχιτεκτονική με το φυσικό τοπίο, επιλέγοντας υλικά, χρώματα και φυτά που συνάδουν με το περιβάλλον.

Επιπλέον, μέσα από την αρχιτεκτονική πρόταση κυριαρχεί πλέον η αρμονική διασύνδεση των κτιριακών δομών μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρόμων και διαδραστικού φυσικού περιβάλλοντος, που ουσιαστικά ενοποιεί το αστικό περιβάλλον με το παραλιακό μέτωπο χωρίς αυστηρά κτιριακά όρια και προάγει τη φυσική ομορφιά, τη χαλάρωση και την ευεξία κατοίκων και επισκεπτών.

Πώς διασφαλίσατε τη βιωσιμότητα και την αειφορία;

Η βιωσιμότητα και η αειφορία αποτελούν βασικούς πυλώνες της αρχιτεκτονικής φιλοσοφίας του έργου. Ο σχεδιασμός των κτιρίων εξασφαλίζει τη μέγιστη εκμετάλλευση της φυσικής ηλιακής ενέργειας και του αερισμού, μειώνοντας τις ενεργειακές ανάγκες και προωθώντας ένα άνετο, φυσικό περιβάλλον διαβίωσης.

Επιπλέον, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση της ενέργειας και του νερού, καθώς και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής, με είδη φυτών που απαιτούν ελάχιστη συντήρηση και νερό.

Χριστόδουλος Χριστοδούλου είναι απόφοιτος αρχιτέκτονας του τμήματος Αρχιτεκτονικής, της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Ως αρχιτέκτονας με πολυετή εμπειρία στη δημιουργία πολυτελών κατοικιών, οικιστικών συγκροτημάτων, εμπορικών αναπτύξεων και μονάδων φιλοξενίας αποτελεί τον ιδρυτή και lead architect του αρχιτεκτονικού γραφείου IQONA ARCHITECTS, με έδρα τη Λευκωσία.
Μέσα από τους διάφορους σταθμούς της αρχιτεκτονικής του πορείας και ιδιαίτερα από την ίδρυση του γραφείου και έπειτα, έχει επιτευχθεί μια σημαντική αναγνώριση του αρχιτεκτονικού ύφους και της ποιοτικής προσέγγισης των έργων του, τόσο μέσω της προβολής τους από διακεκριμένα περιοδικά σε Κύπρο και Ελλάδα όσο και από απονομές αρχιτεκτονικών βραβείων, με το πιο πρόσφατο να αποτελεί το Βραβείο Έμπνευσης Νέας Γενιάς των Κυπριακών Βραβείων Αρχιτεκτονικής ΙΜΗ 2023.
Η σπουδαία ομάδα από δραστήριους και πειραματικούς αρχιτέκτονες που έχει δημιουργήσει, ακολουθεί με συνέπεια τη βασική τους αρχή ότι οι σπουδαίες ιδέες αναπτύσσονται μέσω της ομαδικότητας, της συνεργασίας και της δημιουργικής ανταλλαγής των πληροφοριών.
Με θεμελιώδες στοιχείο λειτουργίας του γραφείου ότι «η αρχιτεκτονική είναι αφήγηση», χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του τοπίου και της κατασκευαστικής μορφής, διαμορφωμένη από τις αξίες και τις ανάγκες των χρηστών της, προκύπτει πως κάθε έργο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για ένα εκλεπτυσμένο και μοναδικό αποτέλεσμα.

ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ FORBES

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More