Table of Contents
Η θέση της Κύπρου στην παγκόσμια κατάταξη για τις πλουσιότερες χώρες – Ποιες χώρες βρίσκονται στην κορυφή και ποιες στον πάτο
Πολλά από τα πλουσιότερα έθνη του κόσμου είναι εκπληκτικά μικρά, με την ευημερία τους σε μεγάλο βαθμό να μην επηρεάζεται από τις πρόσφατες παγκόσμιες προκλήσεις όπως η πανδημία, η οικονομική επιβράδυνση και οι γεωπολιτικές εντάσεις.
Σύμφωνα με έρευνα της Global Finance με βάση την ημερομηνία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, World Economic Outlook του Απριλίου 2024, χώρες όπως το Σαν Μαρίνο, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία και η Σιγκαπούρη είναι από τις πλουσιότερες λόγω των χρηματοοικονομικών τους τομέων, των ελκυστικών φορολογικών καθεστώτων και των προσοδοφόρων φυσικών τους πόρων. Άλλοι, όπως το Κατάρ και τα ΗΑΕ, επωφελούνται από τα αποθέματα πετρελαίου και τον ακμάζοντα τουρισμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την Ημέρα της Ευρώπης γιορτάζει η Κύπρος
ΕΙΚΟΝΑ: Ποσότητα κάνναβης σε γυάλινα μπουκάλια και νάιλον σακουλάκια –…
ΛΟΤΤΟ: Ιδού οι τυχεροί αριθμοί για τις €10.000 τον μήνα…
Ενώ το ΑΕΠ χρησιμοποιείται συχνά για τη μέτρηση του πλούτου, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ δίνει μια καλύτερη ένδειξη της ευημερίας μιας χώρας σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού της. Η ισοτιμία αγοραστικής δύναμης προσαρμόζει το ΑΕΠ για το τοπικό κόστος, παρέχοντας μια σαφέστερη εικόνα του βιοτικού επιπέδου ενός έθνους.
Παρά τον υψηλό μέσο πλούτο σε αυτές τις χώρες, υπάρχουν ανισότητες μέσα σε αυτές, που τονίζονται ιδιαίτερα από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Οι ομάδες χαμηλού εισοδήματος συχνά πλήττονται περισσότερο από κρίσεις, αντιμετωπίζουν απώλειες θέσεων εργασίας και περιορισμένη υποστήριξη.
Ο πληθωρισμός και τα παγκόσμια γεγονότα όπως η σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας έχουν επιβαρύνει περαιτέρω τις οικονομίες, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα. Οι πιο πλούσιες χώρες υπερηφανεύονται για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ που ξεπερνά τα 110.000 δολάρια, ενώ οι φτωχότερες παλεύουν με λιγότερα από 1.500 δολάρια.
Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία μπορεί να είναι παραπλανητικά. Ορισμένα έθνη, όπως οι «φορολογικοί παράδεισοι», διογκώνουν τεχνητά το ΑΕΠ τους. Οι προσπάθειες για την εφαρμογή ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου στοχεύουν στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.
Παρά τις οικονομικές προκλήσεις, αυτά τα πλούσια έθνη παραμένουν ανθεκτικά, με τα περισσότερα να αναμένεται να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, αν και με διαφορετικούς ρυθμούς. Ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη δεν μεταφράζεται πάντα σε βελτιωμένο βιοτικό επίπεδο για όλους τους πολίτες, υπογραμμίζοντας την πολυπλοκότητα του πλούτου και της ανισότητας σε παγκόσμια κλίμακα.
Η θέση της Κύπρου
Στην κατάταξη με τα πιο πλούσια έθνη του κόσμου βρίσκεται και η Κύπρος, η οποία κατατάχθηκε στην 32η θέση με το κατά κεφαλή ΑΕΠ να φτάνει τα $58,733, σύμφωνα με τη λίστα του Global Finance.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 56η θέση του παγκόσμιου δείκτη πλούτο με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να φτάνει τα $41,188.
Η κορυφαία δεκάδα της κατάταξης:
- Λουξεμβούργο – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $143,743
- Μακάου – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $134,141
- Ιρλανδία – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $133,895
- Σιγκαπούρη – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $133,737
- Κατάρ – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $112,283
- ΗΑΕ – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ:$96,846
- Ελβετία – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $91,932
- Σαν Μαρίνο – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $86,989
- ΗΠΑ – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $85,373
- Νορβηγία – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $80,832
Οι 10 φτωχότερες χώρες της λίστας
181. Υεμένη – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ:$1,996
182. Μαδαγασκάρη – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $1,979
183. Λιβερία – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $1,882
184. Μαλάουι – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $1,712
185. Νίγηρας – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $1,675
186. Μοζαμβίκη – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $1,649
187. Λαϊκή Δημοκρατία Κογκό – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $1,552
188. Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $1,123
189. Μπουρούντι – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $916
190. Νότιο Σουδάν – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $455
Μεγιστοποιείστε την ευελιξία στην επικοινωνία της επιχείρησής σας, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της, με προγράμματα κινητής μέσα από το ολοκληρωμένο Σχέδιο Business Start
Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News