Friday, September 20, 2024
Home » Η ζήτηση για τα ομόλογα στήριξε και το Χρηματιστήριο

Η ζήτηση για τα ομόλογα στήριξε και το Χρηματιστήριο

0 comments

Κοντά στα υψηλά δεκαετίας κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο της Αθήνας (+0,31%) παίρνοντας ώθηση από την ισχυρή υπερκάλυψη κατά 8,75 φορές της νέας έκδοσης 10ετούς ομολόγου με το οποίο η Ελληνική Δημοκρατία άντλησε 4 δισ. ευρώ, ενώ της προσφέρθηκαν πάνω από 35 δισ. ευρώ, καθώς μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας διευρύνθηκε η επενδυτική βάση των επενδυτών, οι οποίοι σπεύδουν να κλειδώσουν υψηλές αποδόσεις πριν η ΕΚΤ αρχίσει (πιθανώς από τον Απρίλιο) τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων. Αναλυτές εκτιμούν ότι η ισχυρή ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα θα οδηγήσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμη και από αυτά της Ισπανίας, ειδικά εάν όπως αναμένεται η Moody’s αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο στις 15 Μαρτίου δίνοντας την επενδυτική βαθμίδα, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε εισροές 20 δισ. ευρώ στους ελληνικούς τίτλους.

Συναλλαγές

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε χθες στο Χρηματιστήριο στα 103,94 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν 55 μετοχές, 53 πτωτικά και 13 παρέμειναν σταθερές. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν οι Πειραιώς (+4,53%), Lamda Development (+3,24%), Aegean Airlines (+2,61%), Elvalhalcor (+1,27%) και ΔΕΗ (+1,17%) και από τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι τίτλοι των Δομική Κρήτης (+16,88%), Λάνακαμ (κ) (+10,05%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+10%), ΦΒΜΕΖΖ (+9,99%), ΓΚΜΕΖΖ (+9,91%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+9,71%) και Frigoglass (+9,74%).

Ο τραπεζικός δείκτης (+1,37%) στήριξε χθες την αγορά, χάρη κυρίως στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία φλερτάρει με πολυετή υψηλά, καθώς η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στην επικείμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ από την τράπεζα μέχρι τον Μάρτιο, ενώ και η πορεία της δημόσιας εγγραφής για την είσοδο του ΔΑΑ στο ΧΑ παρά τις τεχνικές κινήσεις των traders δείχνει να ξεπερνά τις προσδοκίες.

Συστάσεις

Σημειώνεται πως η JP Morgan, σε ειδικό σημείωμά της, διατηρεί τη σύσταση «αύξησης θέσεων» για τις συστημικές τράπεζες, απόρροια του ευνοϊκού μακροοικονομικού περιβάλλοντος, τους καθαρούς ισολογισμούς, την πορεία αύξησης των χορηγήσεων και των εταιρικών κερδών, καθώς και τις βελτιωμένες προοπτικές σχετικά με την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων.

Να σημειωθεί ότι και η Piraeus Securities προχώρησε σε αύξηση των τιμών-στόχων στα 2,6 ευρώ (από 2,15 ευρώ) για την Alpha Bank, στα 8,80 ευρώ (από 8 ευρώ) για την Εθνική και στα 2,6 ευρώ (από 2,20 ευρώ) για την Eurobank. Για την Piraeus Securities, η Alpha Bank αποτελεί τη μετοχή αξίας («value play») του κλάδου, καθώς διαπραγματεύεται 0,56 φορές τη λογιστική της αξία με δείκτη ROTE στο 11%, η Εθνική τη μετοχή με τις ισχυρότερες διανομές μερισμάτων («Dividend Play») του κλάδου, και η Eurobank τη μετοχή ανάπτυξης («Growth Play») του κλάδου χάρη στο καλά δομημένο επιχειρηματικό μοντέλο και τη διεθνή της επέκταση.

Παράλληλα, η ίδια χρηματιστηριακή αναμένει συνέχιση της υπεραπόδοσης του ελληνικού Χρηματιστηρίου και το 2024, απόρροια των ισχυρότερων ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ σε σχέση με την ευρωζώνη και των ελκυστικότερων αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών, την ώρα που η επερχόμενη διαδικασία αναβάθμισης του ΧΑ σε ανεπτυγμένη αγορά θα μειώσει το ασφάλιστρο κινδύνου και των ελληνικών μετοχών. Πέρα από τις τράπεζες, η λίστα με τα top picks της χρονιάς περιλαμβάνει ακόμη τις μετοχές των ΔΕΗ (τιμή-στόχος τα 18,50 ευρώ), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (22,20 ευρώ), Jumbo (32,80 ευρώ) και Τιτάν (τιμή-στόχος 27 ευρώ). Επίσης διατηρεί τη σύσταση «υπεραπόδοσης» για τους τίτλους των Μυτιληναίος (τιμή-στόχος τα 44,50 ευρώ), Motor Oil (33 ευρώ) και ΟΠΑΠ (18 ευρώ), ΑΔΜΗΕ (3 ευρώ), Aegean Airlines (16,5 ευρώ), Cenergy Holdings (9,25 ευρώ), Φουρλής (5,80 ευρώ), HelleniQ Energy (9,50 ευρώ), Σαράντης (10 ευρώ) και Τέρνα Ενεργειακή (20 ευρώ).

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More