Κατά τη συζήτηση, στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, των σοβαρών προβλημάτων που προκαλεί σε πολλές ομάδες του πληθυσμού το ψηλό κόστος διαβίωσης, εκπρόσωπος της Οργάνωσης Πολυτέκνων ανέφερε στους βουλευτές πως η αύξηση του κόστους ζωής είναι πιο εμφανής για τις πολυμελείς οικογένειες.
Ζήτησε, δε, από την Επιτροπή να μην λαμβάνονται υπόψη τα εισοδηματικά κριτήρια για την παραχώρηση επιδόματος τέκνου στις πολύτεκνες οικογένειες, αφού άλλες είναι οι ανάγκες εισοδήματος για μια μικρή οικογένεια και άλλες για μια μεγάλη.
Από πλευράς του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας λέχθηκε πως γίνονται μελέτες, μεταξύ άλλων για αύξηση της οροφής των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα τέκνου, για αφαίρεση των εισοδηματικών κριτηρίων για πολύτεκνους αλλά και για το επίδομα ενοικίου.
Εκπρόσωπος των συνταξιούχων ανέφερε πως πολλοί ηλικιωμένοι, ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα διαβίωσης ή και επιβίωσης.
Την ανάγκη να υπάρξουν σωστοί έλεγχοι στην αγορά, να συνεχιστεί η επιδότηση της τιμής του ηλεκτρισμού, η μείωση του φόρου κατανάλωσης καυσίμων και η επέκταση του μηδενικού ΦΠΑ και σε άλλα προϊόντα, ζητήσαν ΣΕΚ και ΠΕΟ.
Ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης ανέφερε πως υπάρχει λίπος 15% στις δαπάνες της ΑΗΚ. Εξήγησε πως η ΑΗΚ θα μπορούσε να εξασφαλίζει φθηνότερο καύσιμο και δικαιώματα ρύπων σε χαμηλότερες τιμές αν κατάφερνε να κάνει τις αγορές της σε περιόδους που και τα πετρελαιοειδή ηλεκτροπαραγωγής και οι ρύποι πωλούνται σε σχετικά χαμηλές, αντί να αγοράζει ανά μήνα ή δίμηνο, ανεξαρτήτως κόστους.
Έκανε επίσης λόγο για «αόρατο πληθωρισμό» σε σχέση με το κόστος για την κοινωνική προστασία και τις μη εμπορεύσιμες υπηρεσίες.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, υποστήριξε πως η επιδοματική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση δεν είναι η λύση στα προβλήματα και δεν ωφελεί ουσιαστικά τους καταναλωτές. Έκανε λόγο για «μαγειρεμένα στατιστικά στοιχεία και οικονομικούς δείκτες», που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα κατήγγειλε πως διπλασιάζεται η τιμή πολλών αγροτικών προϊόντων μέχρι να φτάσουν στους καταναλωτές. Όπως είπε, μέσα σε ένα χρόνο η τιμή του ελαιολάδου αυξήθηκε 63,3%. Εξέφρασε και τη δυσαρέσκεια του γιατί ακόμη δεν λειτούργησε το e-kalathi, για συγκρίσεις τιμών που προσφέρουν οι υπεραγορές.
Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασία Καταναλωτής Κωνσταντίνος Καραγιώργης, δήλωσε για τo e-kalathi πως έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για τη λειτουργία του.
Πηγή: philenews.com