Friday, September 20, 2024
Home » Η αλλαγή ρότας και η αύξηση της ζήτησης πλοίων

Η αλλαγή ρότας και η αύξηση της ζήτησης πλοίων

0 comments

Κάθε εμπόδιο για καλό λέει μια λαϊκή παροιμία και στην περίπτωση της ναυτιλίας δεν είναι λίγες οι φορές που αυτό ισχύει, αν με την έννοια εμπόδιο εννοούμε μια κατάσταση που οδηγεί σε άνοδο της ζήτησης πλοίων. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις που συνδέονται με δυο στρατηγικούς για το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο, τεχνητούς θαλάσσιους δρόμους τη Διώρυγα του Παναμά και τη Διώρυγα του Σουέζ, πολλοί αναλυτές σπεύδουν να εκτιμήσουν τι σημαίνει για τη ναυτιλία η ξηρασία που επιμένει στον Παναμά και το ενδεχόμενο να κλείσουν τα στενά του Σουέζ λόγω των επιθέσεων των ανταρτών Χούτι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τόσο η ξηρασία στον Παναμά και τα περιοριστικά μέτρα στις διελεύσεις πλοίων που έχει λάβει η αρχή της Διώρυγας όσο και οι επιθέσεις των Χούτι, δυο γεγονότα που καμία σχέση δεν έχουν μεταξύ τους, επιφέρουν όμως την ίδια άμεση επίπτωση στις ρότες των πλοίων. Υποχρεώνουν πολλά από αυτά να αλλάξουν διαδρομή για να μεταφέρουν το εμπόρευμά τους, κάνοντας περισσότερα μίλια, αυξάνοντας τον χρόνο ταξιδιού, άρα «βγαίνουν» περισσότερες ημέρες από την αγορά με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ζήτηση πλοίων, κατάσταση που οδηγεί σε άνοδο των ναύλων.

Εναλλακτικές λύσεις. Πλοία που θα περνούσαν τον Παναμά από την ανατολή προς τη δύση ή και το αντίστροφο διαλέγουν να κάνουν τον γύρο της Λατινικής Αμερικής από το ακρωτήριο Χορν προσθέτοντας 8.000 μίλια ή 13.000 χιλιόμετρα στη διαδρομή τους. Η παγκόσμια ναυτιλία έμαθε γρήγορα να ζει χωρίς τη Διώρυγα του Παναμά, καθώς ένα σημαντικό τμήμα του παγκόσμιου εμπορικού στόλου αναζήτησε μεγαλύτερες εναλλακτικές λύσεις μέσω των δύο ακρωτηρίων (Χορν της Λατινικής Αμερικής και Καλής Ελπίδας της Νοτίου Αφρικής) και του Σουέζ για να μεταφέρει τα εμπορεύματά του στην αγορά, σημειώνουν οι αναλυτές.

Για παράδειγμα, τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων της Braemar δείχνουν ότι τον περασμένο μήνα ολοκληρώθηκαν στη Διώρυγα του Παναμά, μόλις συνολικά 95 διελεύσεις από πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου σε σύγκριση με 232 τον Νοέμβριο του 2022.

Οι μειώσεις των διελεύσεων από τη διώρυγα του Παναμά φέρεται να έχουν αρχίσει να επηρεάζουν το κόστος και τις λειτουργίες ορισμένων ναυτιλιακών εταιρειών, με τρεις εξ αυτών να ανακοινώνουν προσαυξήσεις για τα εμπορευματοκιβώτια που χρησιμοποιούν τη διώρυγα και άλλες να εκτρέπουν τις υπηρεσίες Ασίας – Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ μέσω της διώρυγας του Σουέζ, αναφέρεται σε πρόσφατη ενημέρωση από την πλατφόρμα κρατήσεων εμπορευματοκιβωτίων Freightos.

Επιπτώσεις. Στην περίπτωση της Ερυθράς Θάλασσας λόγω των επιθέσεων των Χούτι ορισμένες εταιρείες που συνδέονται και με ισραηλινά συμφέροντα αποφάσισαν να παρακάμψουν τη διώρυγα του Σουέζ για να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και έστειλαν τα πλοία τους μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας προσθέτοντας 6.500 σε ένα ταξίδι από τη Σιγκαπούρη στο Ρότερνταμ. Η επενδυτική τράπεζα Fearnley Securities έδωσε κάποιες απαντήσεις σε σχετικές ερωτήσεις που της τέθηκαν σχετικά με τις επιπτώσεις στους διάφορους κλάδους της ναυτιλίας, εάν τα φορτία πρέπει να εκτραπούν και να αποφύγουν τη Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ. Ορισμένοι πλοιοκτήτες αποφεύγουν ήδη την περιοχή, σημειώνει η επενδυτική τράπεζα η οποία πιστεύει ότι αν αυτό γενικευθεί είναι ένα γεγονός που θα λειτουργήσει ανοδικά για τους ναύλους σε όλους τους κλάδους.

Η αναγκαστική διέλευση γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας θα πρόσθετε 10 ημέρες πλεύσης και θα επιβάρυνε περαιτέρω το ισοζύγιο εφοδιασμού, υποστηρίζει η Fearnley, όπως μεταφέρει το Tradewinds, υπονοώντας ότι θα έλειπαν πλοία από την αγορά.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι σε καθαρή βάση τόνων-μιλίων, τα μεγάλα πλοία μεταφοράς υγραερίου (VLGC) και τα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων θα επηρεαστούν λιγότερο, ενώ τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, τα δεξαμενόπλοια και τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου περισσότερο.

Τα containerships θα υποστούν τη μεγαλύτερη διαταραχή από όλες τις κατηγορίες πλοίων, προσθέτει. Σχεδόν το 30% του παγκόσμιου όγκου διακινείται καθημερινά μέσω της αιγυπτιακής πλωτής οδού. Η Fearnley πιστεύει ότι η εκτροπή των φορτίων από το Σουέζ θα μπορούσε να οδηγήσει τους ναύλους δραστικά προς τα πάνω.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More