Friday, January 10, 2025
Home » Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» για τα χρέη μας – Έρχεται το μητρώο με λεφτά της ΕΕ

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» για τα χρέη μας – Έρχεται το μητρώο με λεφτά της ΕΕ

0 comments

Έστω και ένα σεντ να χρωστούμε, είτε στο κράτος, είτε στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε στην ΑΗΚ ή τη Cyta, στις τράπεζες, στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, άμεσα θα καταχωρείται στο Μητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης Υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων.

Το συγκεκριμένο μητρώο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω του οποίου η Δημοκρατία θα λάβει μέχρι το τέλοις του 2026 ποσό €1,2 δισ. Ήδη οι διαδικασίες, οι οποίες είναι κάτω από την ομπρέλα του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας, τρέχουν, ώστε το μητρώο να λειτουργήσει εντός των χρονικών στόχων που τέθηκαν.

Εγκύκλιος

Σύμφωνα με εγκύκλιο τουΓενικού Λογιστηρίου, η δημιουργία του συγκεκριμένου μητρώου θα συμβάλει στη δίκαιη και ακριβή καταγραφή του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους φυσικών και νομικών προσώπων, με τρόπο που θα συντείνει στην προστασία τόσο της εύρυθμης λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος όσο και του δημόσιου τομέα.

Όπως τονίζεται στην εγκύκλιο, που υπογράφει ο Γενικός Λογιστής Ανδρέας Αντωνιάδης, η υλοποίηση του μητρώου θα γίνει με την άντληση δεδομένων (εισπρακτέα ποσά και στοιχεία ταυτοποίησης), με απευθείας σύνδεση της κυβερνητικής αποθήκης πληροφορίων (ΚΑΠ) με διάφορα τμήματα του δημοσίου.

Επίσης, θα αντληθούν και δεδομένα μέσω της διασύνδεσης του ΚΑΠ και την άντληση δεδομένων από την πλατφόρμα κλεισίματος έτους του Γενικού Λογιστηρίου.

Διευκρινίζεται, παράλληλα πως η συγκεκριμένη πλατφόρμα χρησιμοποιείται για τη συλλογή δεδομένων για την ετοιμασία της κατάστασης χρηματοοικονομικής θέση στη βάση των δεδουλευμένων.

Παράλληλα, επισημαίνει πως για σκοπούς υλοποίησης της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης που περιλαμβάνεται στο κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης, από την πλατφόρμα, θα αντλούνται τα εισπρακτέα ποσά από τα στοιχεία ταυτοποίησης των χρεωστών.

Τίθενται και συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για τη συμπλήρωση των στοιχείων των χρεωστών. Ήδη το Γενικό Λογιστήριο προχώρησε και στην έκδοση οδηγιών συμπλήρωσης των πεδίων ταυτοποίησης χρεωστών που θα πρέπει να εφαρμόζουν οι χρήστες της πλατφόρμας, έτσι ώστε να είναι εφικτή η σωστή ταυτοποίηση των χρεωστών κατά την άντληση των δεδομένων μέσω της διασυνδέσης με την Κεντρική Αποθήκη Πληροφοριών.

«Οι χρήστες της πλατφόρμας του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας παροτρύνονται όπως αρχίσουν να συλλέγουν την απαραίτητη πληροφόρηση για την ορθή καταχώρηση της στην πλατφόρμα κατά το κλείσιμο του 2924» συμπληρώνει. Καταλήγοντας, υπογραμμίζει πως η καταληκτική ημερομηνία συμπλήρωσης και υποβολής του σχετικού εντύπου του Γενικού Λογιστηρίου θα είναι η 4η Απριλίου του 2025.

Στοχευμένες πολιτικές

Βάσει της πρόνοιας που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης, στόχος του μητρώου θα είναι η βελτίωση της ικανότητας των αρχών να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν στοχευμένες πολιτικές για την πρόληψη και τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση, θα εφαρμοστεί σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός μητρώου πιστωτικών υποχρεώσεων για τη δημιουργία αναφορών, τη λήψη αποφάσεων και τη χάραξη πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ατομικών αναφορών ευθύνης. Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Τα στάδια εφαρμογής

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, το μητρώο θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις:

– Στην πρώτη φάση θα γίνει «συλλογή και ανάλυση υποχρεώσεων προσώπων προς το Δημόσιο σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης (π.χ. Φόρος Εισοδήματος, Κοινωνικές Ασφαλίσεις, Έφορος Εταιρειών, Τµήµα Οδικών Μεταφορών, Κτηματολόγιο κ.τ.λ.)».

– Στη δεύτερη φάση θα γίνει «προσθήκη υποχρεώσεων προσώπων προς τα πιστωτικά ιδρύµατα και προς τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων (µε άντληση δεδοµένων από τη βάση δεδοµένων ”Άρτεµις”)».

– Στην τρίτη φάση θα γίνει «προσθήκη υποχρεώσεων προσώπων προς τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης (π.χ. δήµους, ηµικρατικούς οργανισµούς).

Υπενθυμίζεται πως, πριν από μερικούς μήνες, η Βουλή είχε εγκρίνει την αποδέσμευση κονδυλίου, το οποίο διατέθηκε για την ετοιμασία μελέτης από συγκεκριμένη εταιρεία.

Σε διευκρινιστικό του σημείωμα, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως το μητρώο αποτελεί μέρος του άξονα 3.5 του Σχεδίου Ανάκαμψης, με γενικό στόχο τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μέσω της μείωσης των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα, της θέσπισης μέτρων κατά του υψηλού ιδιωτικού χρέους και της βελτίωσης της εποπτείας στον μη τραπεζικό τομέα.

Τονίζεται, επίσης, πως στόχος της μεταρρύθμισης είναι η ανάπτυξη/δημιουργία ενός μητρώου που θα καταγράφονται οι υποχρεώσεις και δη χρηματικές οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων σε ψευδονυμοποιημένη βάση. Οι οφειλές θα καλύπτουν υποχρεώσεις προς το κράτος, τα πιστωτικά ιδρύματα (περιλαμβανομένων των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων), τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και τους οργανισμούς κοινής ωφελείας με σκοπό την παροχή, προς το Υπουργείο Οικονομικών μιας σφαιρικής εικόνας του ιδιωτικού χρέους σε ομαδοποιημένη εικόνα η οποία είναι ιδιαζόντως σημαντική και χρήσιμη για τις αρμόδιες αρχές και δη για το Υπουργείο Οικονομικών με σκοπό τη διαμόρφωση της κατάλληλης πολιτικής που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ιδιωτικού δημόσιου χρέους βελτιώνοντας την ικανότητα των αρχών να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν στοχευμένες πολιτικές για την διαχείριση του αποθέματος ιδιωτικού χρέους.

Δομική αδυναμία το υψηλό ιδιωτικό χρέος

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει πως το ψηλό ιδιωτικό χρέος αποτελεί δομική αδυναμία της κυπριακής οικονομίας και επιβαρύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επίσης, υποδεικνύει πως η δημιουργία του συγκεκριμένου μητρώου θα συμβάλει στη δίκαιη και ακριβή καταγραφή του ιδιωτικού χρέους φυσικών και νομικών προσώπων, κατά τρόπο που να συντείνει στην προστασία τόσο της εύρυθμης λειτουργίας της οικονομίας ευρύτερα. Επιπρόσθετα, επισημαίνει πως η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση αναμένεται να τύχει θετικής αντιμετώπισης από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και τους διεθνείς οργανισμούς οι οποίοι τονίζουν διαχρονικά ότι η παρακολούθηση και περαιτέρω μείωση του ιδιωτικού χρέους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, τονίζει πως πρόσβαση στο συγκεκριμένο μητρώο θα έχουν από κοινού το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα. Καταλήγει πως «η πρόσβαση στο συγκεκριμένο μητρώο θα αφορά αποκλειστικά ψευδονυμωποιημένα δεδομένα και τα οποία συνεπώς δεν θα είναι αναγνωρίσιμα στους σχετικούς λειτουργούς οι οποίοι θα επεξεργάζονται τα εν λόγω στοιχεία».

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00