Friday, November 8, 2024
Home » Εργασία παράλληλα με τις σπουδές – Τι ισχύει για τις χώρες της ΕΕ

Εργασία παράλληλα με τις σπουδές – Τι ισχύει για τις χώρες της ΕΕ

0 comments

Εάν σχεδιάζετε να πάτε σε μια άλλη χώρα της ΕΕ για σπουδές, πρέπει το εισόδημά σας να είναι αρκετό για να ζείτε εκεί χωρίς να χρειάζεστε οικονομική βοήθεια με ένα αλλά. Αυτό το εισόδημά μπορεί να προέρχεται από διάφορες πηγές, όπως οι γονείς σας, ο/η σύζυγός σας, ή, φυσικά, η εργασία σας.

Συγκεκριμένα ως πολίτης της κράτους μέλους της ΕΕ, έχετε το δικαίωμα να εργάζεστε παράλληλα με τις σπουδές σας, όπως ακριβώς ισχύει για του υπηκόους της χώρας που επιλέξατε για σπουδές. Αν και κάποιες χώρες περιορίζουν τις ώρες που μπορείτε να εργαστείτε δεν χρειάζεστε ειδική άδεια εργασίας. Αρκετές χώρες σάς επιτρέπουν να εργάζεστε όσες ώρες θέλετε την εβδομάδα, ενώ άλλες έχουν θεσπίσει ανώτατο αριθμό ωρών εργασίας ανά ακαδημαϊκή περίοδο ή έτος.

Τι ισχύει για την φορολογία και την κοινωνική ασφάλιση

Εάν ζείτε σε άλλη χώρα της ΕΕ για περισσότερους από 6 μήνες τον χρόνο (183 ημέρες) θεωρείστε φορολογικός κάτοικος της χώρας αυτής. Επί της ουσίας αν σπουδάζεται σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ είστε φορολογικός κάτοικος αυτής της χώρας. Δηλαδή θα πρέπει να καταβάλλετε φόρους και συνεισφορές κοινωνικής ασφάλισης από το εισόδημα που αποκτάτε στη χώρα όπου σπουδάζετε.

Σημαντική σημείωση στην σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα αυτό είναι πως η χώρα όπου σπουδάζετε μπορεί επίσης να φορολογεί το εισόδημα που αποκτάτε σε άλλες χώρες, π.χ. από εργασία τα καλοκαίρια στη χώρα σας. Ίσως να υποχρεούστε να δηλώσετε το εισόδημα αυτό και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να φορολογηθείτε γι’ αυτό στη χώρα στην οποία σπουδάζετε.

Στα υπόψη όπως αναρτάται στην σελίδα της Ευρωπαϊκή Ένωσης ότι πολλές -αλλά όχι όλες- οι χώρες της ΕΕ έχουν συνάψει συμφωνίες με σκοπό την αποφυγή της διπλής φορολόγησης. Οι συμφωνίες αυτές μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προσδιορίζουν σε ποια χώρα υποχρεούστε να καταβάλλετε φόρο.

Παράδειγμα του Γιοστ του Ολλανδού

Ο Γιοστ είναι Ολλανδός και πήγε στο Βέλγιο για σπουδές. Εργάζεται με μερική απασχόληση σε εστιατόριο έχοντας υπογράψει σύμβαση κατά τη βελγική νομοθεσία. Ο εργοδότης του παρακρατεί τους φόρους και τη συνεισφορά κοινωνικής ασφάλισης από τον μισθό του κάθε μήνα και καταβάλλει συνεισφορές γι’ αυτόν στις βελγικές αρχές.

Τα καλοκαίρια ο Γιοστ εργάζεται με πλήρη απασχόληση στην πατρίδα του, την Ολλανδία. Ο εργοδότης του καταβάλλει συνεισφορές γι’ αυτόν στην ολλανδική εφορία. Ο Γιοστ, που θεωρείται κάτοικος Βελγίου για φορολογικούς σκοπούς, μπορεί είτε να ζητήσει επιστροφή του ποσού από τις ολλανδικές αρχές και στη συνέχεια να καταβάλει τον προβλεπόμενο φόρο εισοδήματος στο Βέλγιο, είτε να δηλώσει το εισόδημα που απέκτησε στην Ολλανδία και τους φόρους που έχει ήδη καταβάλει εκεί ώστε να του χορηγηθεί έκπτωση φόρου από τις βελγικές αρχές.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More