Saturday, October 26, 2024
Home » Επείγοντα μέτρα για χαμηλόμισθους από τη μια – Αύξηση καταθέσεων από την άλλη – Στοιχεία Κεντρικής

Επείγοντα μέτρα για χαμηλόμισθους από τη μια – Αύξηση καταθέσεων από την άλλη – Στοιχεία Κεντρικής

0 comments

Οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες συνεχίζουν να αυξάνονται, κόντρα σε ό,τι πιστεύουμε για την ακρίβεια των τροφίμων, του ρεύματος, των πρόσθετων αναγκών που προκύπτουν σε ένα νοικοκυριό και των χαμηλών καταθετικών επιτοκίων που προσφέρουν οι τράπεζες, σε αντίθεση με τα δανειστικά.

Η δημοσίευση των στοιχείων κάθε μήνα από την Κεντρική Τράπεζα δείχνει -ή τουλάχιστον αυτή είναι η πρώτη ανάγνωση- ότι κάποια νοικοκυριά -Κυπρίων, κοινοτικών ή αλλοδαπών- έχουν περισσευούμενα εισοδήματα που γίνονται καταθέσεις, κάτι που προσφέρει σημαντική ρευστότητα για τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2024 οι καταθέσεις κατοίκων εσωτερικού -ανεξαρτήτως καταγωγής- έχουν αυξηθεί κατά €2,35 δισ., την ώρα που η Κυβέρνηση επεξεργάζεται μνέο πακέτο μέτρων για ευάλωτα και μεσαία νοικοκυριά, καθώς τα εισοδήματά τους δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος της ακρίβειας.

Η ανακοίνωση των στοιχείων επεφύλαξε ακόμη μια θετική έκπληξη για τον Σεπτέμβριο. Οι καταθέσεις των κατοίκων εσωτερικού αυξήθηκαν κατά €435,8 εκατ. σε σχέση με €194,2 εκατ. τον Αύγουστο και €230,7 εκατ. τον Ιούλιο.

Από την αρχή του χρόνου, μόνο τον Ιανουάριο σημειώθηκαν εκροές €273,1 εκατ., ενώ στη συνέχεια οι επόμενοι μήνες παρουσίασαν ανοδική πορεία των αποταμιεύσεων: Φεβρουάριος €61,6 εκατ., Μάρτιος €318,4 εκατ., Απρίλιος €256,9 εκατ., Μάϊος €778,8 εκατ., Ιούνιος €86,2 εκατ.

Την τάση νοικοκυριών και επιχειρήσεων να αποταμιεύουν έχει σχολιάσει και η Κεντρική Τράπεζα πριν λίγες μέρες, με την έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας 2023, μέσα από την οποία αφήνει να νοηθεί ότι σε μια μελλοντική δύσκολη περίοδο κάποιοι θα έχουν χρήματα να αποπληρώσουν τα χρέη τους, μέσω των σημερινών καταθέσεων.

«Επισημαίνεται ότι η προληπτική αποταμίευση του ιδιωτικού μη-χρηματοοικονομικού τομέα που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συνεχίστηκε και μετέπειτα. Αυτό δύναται να λειτουργήσει ως η πρώτη γραμμή άμυνας, επιτρέποντας στον εν λόγω τομέα να υποστηρίξει, εάν παραστεί ανάγκη, την αποπληρωμή των χορηγήσεων του για ένα χρονικό διάστημα, καταφεύγοντας στις αποταμιεύσεις του».

Η Κεντρική Τράπεζα στην έκθεση διευκρινίζει ότι «η αντίστοιχη μετακύληση στα καταθετικά επιτόκια που προσφέρουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα ήταν σημαντικά χαμηλότερη, εν μέρει, λόγω και της μεγάλης ρευστότητας που έχουν ήδη στη διάθεσή τους, αλλά και του μεγάλου ποσοστού των καταθέσεων που διατηρούν οι πελάτες τους σε τρέχουσες καταθέσεις οι οποίες δεν τοκίζονται».
Οι αυξημένες καταθέσεις που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα έχουν ως αποτέλεσμα οι δείκτες κάλυψης ρευστότητας (Liquidity Funding Ratio, LCR23) και καθαρής σταθερής χρηματοδότησης (Net Stable Funding Ratio,) για το σύνολο του τραπεζικού τομέα κατά τα τέλη Δεκεμβρίου 2023 έφτασαν στο 358% και 188%, αντίστοιχα, δηλαδή σε επίπεδα σχεδόν 3,6 και 1,9 φορές υψηλότερα των ελάχιστων εποπτικών ορίων του 100%, αντίστοιχα.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της Κεντρικής, είναι ότι αποταμιεύσεις των επιχειρήσεων είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές των νοικοκυριών. Πιο αναλυτικά, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των μη χρηματοδοτικών εταιρειών αυξήθηκαν κατά €112,8 εκατ. και €367,9 εκατ. αντίστοιχα, τον Σεπτέμβριο. Στο σύνολο του χρόνου (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2024), τα νοικοκυριά έβαλαν στην άκρη €400 εκατ. και οι επιχειρήσεις €1,46 δισ. Μόνο δυο μήνες, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, οι καταθέσεις επιχειρήσεων κατοίκων εσωτερικού σημείωσαν εκροές €206,5 εκατ. και €63 εκατ. αντίστοιχα.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More