Saturday, November 23, 2024
Home » Ελλάδα: «Μαξιλαράκι» έναντι χρέους

Ελλάδα: «Μαξιλαράκι» έναντι χρέους

0 comments

Το στόχο τοελληνικό χρέος να είναι μικρότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ από το Ιταλικό μέχρι και το τέλος του 2026, βάζει – ατύπως – το οικονομικό επιτελείο με κύριο εργαλείο, τη διαχείριση των αναλογικά πολύ υψηλών ταμειακών διαθεσίμων του δημοσίου, τα οποία πλέον ξεπερνούν τα 45 δις ευρώ.

Μέσα στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται τα 15,7 δις ευρώ από το “μαξιλάρι” που πήραμε από το ESM το 2018, για να διευκολυνθεί η επάνοδος τηςΕλλάδας στον δανεισμό από τις αγορές, η χρήση των οποίων θα απελευθερωθεί τον επόμενο μήνα από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ώστε να μπορούμε να αποπληρώσουμε πρόωρα μέρος της τριπλής δόσης ύψους 7,93 δισ., από το διμερές δάνειο των 52,3 δισ., το οποίο πήρε η Ελλάδα από την Ευρωζώνη το 2010. Πιο συγκεκριμένα, η καταβολή του ποσού θα καλυφθεί με 5 δισ. από τα υπόλοιπα ταμειακά διαθέσιμα και περίπου 3 δισ. από το μαξιλάρι του ESM.

Τα υπόλοιπα ταμειακά διαθέσιμα

Το ποσό των 45 δις ευρώ στα κρατικά ταμεία δεν συγκεντρώθηκε μόνο από τα 15,7 δις που δόθηκαν από το υπόλοιπο των 24 δισ. ευρώ του δανείου των 86 δις ευρώ που πήρε η Ελλάδα στο τρίτο μνημόνιο. Στα διαθέσιμα περιλαμβάνονται επίσης, τα τραπεζικά διαθέσιμα των δημοσίων οργανισμών από τα οποία μπορεί να δανείζεται το δημόσιο με συμφωνίες επαναγοράς (repo), τα χρήματα που έχει αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές μέσω ομολόγων, οι εισροές από επιχορηγήσεις και δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία δεν έχουν διατεθεί ακόμη ως δαπάνες και τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις που έφτασαν φέτος τα 8 δις ευρώ, μετά και τις πετυχημένες αποκρατικοποιήσεις των συστημικών τραπεζών.

Το σχέδιο για το χρέος

Το σχέδιο για την ταχύτερη μείωση του χρέους έχει ως βασική αρχή την σταδιακή μείωση των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων του δημοσίου, με εξαίρεση των ταμειακών διαθεσίμων των δημόσιων οργανισμών για τα οποία γίνεται διαχείριση μόνο μέσω βραχυπροθέσμου δανεισμού. Στην προσπάθεια για την ταχύτερη μείωση του χρέους θα είναι τα ποσά το υπόλοιπο από το “μαξιλάρι” του ESM, τα κεφάλαια από ομόλογα, οι εισπράξεις από τις αποκρατικοποιήσεις και ένα μέρος από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης μόλις πάρουμε ως χώρα και τις ανάλογες εγκρίσεις.

Τα κονδύλια του ΤΑΑ

Ως γνωστό η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης 17,7 δις ευρώ σε δάνεια και 18,3 δισ., από το αρχικό πρόγραμμα και την ένθεση του RepowerEU. Τα χρήματα αυτά, έρχονται με πολύ χαμηλά επιτόκια, αλλά έχουν μια χρονική υστέρηση μέχρι να μετασχηματιστούν σε ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες ολοκληρώνονται με βάση τις βέλτιστες πρακτικές σε 2,5 – 3 χρόνια. Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι αναπτυξιακά δάνεια που παίρνει η χώρα με πολύ χαμηλό επιτόκια (της τάξης του 1,3%) και θα πρέπει να αποπληρωθούν στην ΕΕ σε διάστημα 10 έως 12 ετών. Με δεδομένο ότι η εισροή των πόρων από τα δάνεια, προηγείται χρονικά της διάθεσης τους για επενδύσεις υπάρχει ένα ποσό που παραμένει κατατεθειμένο στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ για ένα διάστημα από 6 μήνες ως 2 χρόνια σωρεύοντας τόκους

Από τα 18,2 δισ. έχει πάρει μέχρι στιγμής η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα 8,4 δις αφορούν επιχορηγήσεις και 9,4 δάνεια Από το σύνολο των δανείων έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής τα 5 δις ευρώ, δηλαδή περίπου τα μισά.ενώ μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου, θα γίνει το πέμπτο αίτημα πληρωμής για κονδύλια ύψους 3,6 δις ευρώ, από τα οποία 2,3 δισ. ευρώ θα είναι δάνεια και 1,3 δις ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις.

Το σχέδιο για το χρέος – όταν εξασφαλιστούν και οι ανάλογες εγκρίσεις – είναι το διάστημα που τα δάνεια του Ταμείου ανάκαμψης μένουν ανενεργά ως ταμειακά διαθέσιμα να συνδράμουν στην αποπληρωμή χρέους και η διάθεσή του προς επενδύσεις να καλύπτεται με εθνικούς πόρους.

Ο απώτερος στόχος της επιτάχυνσης είναι η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο χρέος της ΕΕ μέχρι και το τέλος του 2026 και στο μεταξύ, να έχει αναβαθμιστεί δύο φορές εντός της επενδυτικής βαθμίδας.

Capital.gr

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More