Thursday, December 19, 2024
Home » Εγκλωβισμένοι αγοραστές ακινήτων: Θα βολέψουν 2,500, ίσως και άλλους 1,600 – Οι υπόλοιποι…

Εγκλωβισμένοι αγοραστές ακινήτων: Θα βολέψουν 2,500, ίσως και άλλους 1,600 – Οι υπόλοιποι…

0 comments

Μπορεί το Υπουργείο Εσωτερικών να θεωρεί πως βρήκε λύση για τον απεγκλωβισμό ακινήτων που ανήκουν σε 2,500 αγοραστές, από το σύνολο των 9,497 επηρεαζομένων, όμως θα επιχειρήσει να καλυφθούν και άλλοι 1,600 αγοραστές. Ως εκεί…

Η νέα νομοθετική ρύθμιση κρίνεται αναγκαία μετά την απόφαση του Εφετείου, το οποίο έκρινε ως αντισυνταγματικό τον βασικό νόμο. Συγκεκριμένα, από τις υποθέσεις 9,497 εγκλωβισμένων αγοραστών, το 57%, που αντιστοιχούν σε 5,417, θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα, μέχρι να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα να εκδοθεί ξεχωριστός τίτλος ιδιοκτησίας.

Η φόρμουλα στην οποία κατέληξε το Υπουργείο Εσωτερικών και αποκάλυψε χθες ο «Φ» αφορά μόνο 2,500 αγοραστές, με τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου να διαβεβαιώνει τους βουλευτές πως για άλλες 1,600 περιπτώσεις θα καταβληθεί προσπάθεια για να την εξεύρεση μιας συνταγματικά αποδεκτής διευθέτησης.

Μιλώντας χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, ανάφερε πως κατά τη επόμενη συνεδρία της Ad Hoc επιτροπής θα κληθούν και οι πιστωτές, για να καθοριστεί ο όρος «καλόπιστος αγοραστής» και να διαπιστωθεί ποιες άλλες κατηγορίες επηρεαζομένων μπορούν να ρυθμιστούν νομοθετικά.

Ποιοι ίσως πάρουν τίτλο

Η λύση που προτείνει το Υπουργείο Εσωτερικών και θα καλύψει 2,500 αγοραστές αφορά την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας για αιτήσεις που η μονάδα δεν βαρύνεται με εμπράγματα βάρη, είτε, αν βαρύνεται, αυτά είναι μεταγενέστερα της κατάθεσης αγοραπωλητηρίου εγγράφου. Επίσης, στις περιπτώσεις που τα εμπράγματα βάρη είναι προγενέστερα της κατάθεσης του αγοραπωλητηρίου εγγράφου, θα ζητείται εξασφάλιση συγκατάθεσης από το πρόσωπο ή τον οργανισμό που είχε ζητήσει το εμπράγματο βάρος.

Σύμφωνα με την πρόταση, εφόσον η συγκατάθεση έχει εξασφαλιστεί εντός 60 ημερών, τότε και αυτές οι περιπτώσεις θα προχωρούν με την ίδια διαδικασία για έκδοση τίτλου ιδιοκτησίας στους αγοραστές. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η Νομική Υπηρεσία ανέφερε πως η συγκεκριμένη πρόταση είναι νομικά και συνταγματικά κατοχυρωμένη. Υπέδειξε, παράλληλα, πως η εξεύρεση λύσης για όλες τις περιπτώσεις είναι αδύνατη, παρόλες τις έντονες προσπάθειες που έγιναν μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης.

Να μείνουν εκτός τα δικαστήρια

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος ανέφερε πως θα πρέπει να μείνουν εκτός της διαδικασίας τα δικαστήρια. Κατέθεσε μάλιστα δική του πρόταση για επίλυση του προβλήματος. Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι εισηγούνται να γίνεται μια ειδοποίηση, όπως γίνεται στη διαδικασία εκποίησης ακινήτου, από το Κτηματολόγιο, δηλαδή, όπως λέχθηκε, «να δίνεται μια ειδοποίηση για πρόθεση μεταβίβασης του ακινήτου στον καλόπιστο αγοραστή και τότε να δικαιούται η τράπεζα που έχει προγενέστερη υποθήκη να φέρει ένταση, κάτω από κάποιες πρόνοιες που θα τεθούν στη νέα νομοθεσία. Μετά, να προσφεύγει στο Κτηματολόγιο ή στη Χρηματοοικονομική Επίτροπο, χωρίς να φορτώνουμε τα δικαστήρια με νέες υποθέσεις».

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών και ο Σύνδεσμος Προστασίας Κύριας Κατοικίας υποστήριξαν με τη σειρά τους ότι το ζήτημα θα πρέπει να ρυθμιστεί εκτός των δικαστηρίων.
Εκ μέρους του Ομάδας Εγκλωβισμένων Αγοραστών, ο Στέλιος Στυλιανού ανέφερε πως η νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να καλύψει όλους τους επηρεαζόμενους. Πρότεινε, μάλιστα, να έχουν το δικαίωμα οι επηρεαζόμενοι να προσφεύγουν στη Χρηματοοικονομική Επίτροπο, για να προχωρεί σε εξώδικο διακανονισμό.

Από πλευράς της, η Επίτροπος Βαλεντίνα Γεωργιάδου ανέφερε πως αν υποβληθούν παράπονα θα εξεταστούν, επισημαίνοντας όμως ότι για να υλοποιηθεί η όποια απόφαση της θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των τραπεζών.

«Υπάρχει και η ειδική εκτέλεση»

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε πως και σήμερα υπάρχει ασφαλής διαδικασία απεγκλωβισμού του ακινήτου μέσω της ειδικής εκτέλεσης, ενώπιον δικαστηρίου. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της υπηρεσίας, η διαδικασία της ειδικής εκτέλεσης εναποθέτει το βάρος στους ώμους του δικαστηρίου και όχι στους ώμους του διευθυντή του Κτηματολογίου.

«Μπορεί να επιταχυνθεί η διαδικασία και να δίνεται προτεραιότητα στην εκδίκαση αυτών των υποθέσεων. Δηλαδή, να πάει ο παραπονούμενος στο δικαστήριο και να ζητήσει ειδική εκτέλεση, αλλά δεν επιλέγεται αυτή η διαδικασία από τους επηρεαζόμενους, καθώς είναι χρονοβόρα», συμπλήρωσε. Είπε, επίσης, πως πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του νόμου σε σχέση με τη συνέχιση της αρμοδιότητας του διευθυντή του Κτηματολογίου, καθώς, όπως εξήγησε, κάτι τέτοιο μπορεί να κριθεί αντισυνταγματικό.

«Το γεγονός ότι μπορεί με εξασφάλιση συγκατάθεσης όλων των κατόχων εμπράγματων βαρών, προγενέστερων και μεταγενέστερων, να προωθηθεί η διαδικασία είναι η πιο ασφαλής διαδικασία στην παρούσα φάση» πρόσθεσε.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00