Saturday, November 23, 2024
Home » Είναι η μόνη λύση για φθηνότερο ρεύμα η διασύνδεση με Ελλάδα;

Είναι η μόνη λύση για φθηνότερο ρεύμα η διασύνδεση με Ελλάδα;

0 comments

Ένας αγαπητός αναγνώστης του philenews σχολίασε σήμερα το κείμενο της ιστοσελίδας για την αρνητική τοποθέτηση της ΡΑΕΚ στην αξίωση της ΕΕ και του ΑΔΜΗΕ να διασφαλίσουμε το τεράστιο κόστος της διασύνδεσης με την Ελλάδα ακόμα και αν η Τουρκία εμποδίσει την ολοκλήρωση του έργου. Να πληρώσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια, ακόμα και αν το έργο δεν υλοποιηθεί.

Και λέει το εξής ο αναγνώστης: «Ας ρωτήσουν την Ελεγκτική Υπηρεσία πόσο θα είναι το κόστος αν δεν κάνουμε τίποτα. Να μην δώσουμε σεντ σε αγωγούς και φυσικό αέριο και να περιμένουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας με ΑΠΕ και μπαταρίες. Μετά να μας πει το υπουργείο οικονομικών τι θα γίνει όταν το κόστος της ενέργειας από 0,35Kwh που είναι τώρα γίνει 5*0,35=1,75€/Kwh».

Καλή ερώτηση-παρέμβαση. Αλλά ποιος είπε πως χωρίς ηλεκτρική διασύνδεση το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα πάει πέντε φορές πάνω από τα σημερινά 35 σεντ (σ.σ. λίγο πιο κάτω, με φόρους, κλπ) την κιλοβατώρα; Ποιος είπε πως θα είναι τόσο ακριβή η ενέργεια από (περισσότερες) ΑΠΕ, ρύπους και μπαταρίες;

Αν συνεχίσουμε να αφήνουμε στον ιδιωτικό τομέα τη δυνατότητα να αποφασίζει κατά το δοκούν πόσο θα κοστίζει το πράσινο ρεύμα, δεν είναι παράλογο να σκεφτεί κανείς ότι είναι ικανοί οι καλοί μας ιδιώτες παραγωγοί και μεσίτες (προμηθευτές) να μας πωλούν το ρεύμα σε πενταπλάσια τιμή. Και από 300% κέρδος σήμερα, να πάνε στα 600 και τα 700%. Είναι ικανοί, μην αμφιβάλλετε καθόλου.

Γιατί όμως να τους αφήσουμε -με ή χωρίς διασύνδεση- να καθορίζουν τις τιμές σε τέτοιο βαθμό; Όσοι πιστεύουν πως έχουμε ελάχιστη ή λίγη πράσινη ενέργεια έχουν λάθος. Σήμερα που μιλάμε έχουμε εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ κοντά στα 900 μεγαβάτ. Και άλλα τόσα -ή και παραπάνω- είναι αδειοδοτημένα και προχωρούν προς την εγκατάσταση και την παραγωγή. Και αν αφήσουμε την ΑΗΚ ελεύθερη να τρέξει για εγκατάσταση ή αγορά ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά (σε έναν τομέα που είναι φτωχός συγγενής και όχι μονοπώλιο, όπως ψευδέστατα ισχυρίζονται οι ιδιώτες του τομέα), θα τρίβουμε τα μάτια μας. Μία απλή αίτηση για παρέκκλιση χρειάζεται προς την ΕΕ και μόνο. Διότι δεν είμαστε όπως τα μεγάλα κράτη – μέλη της. Να το χωνέψουμε κι εμείς και η ΕΕ.

Πόσα τέλος πάντων ΑΠΕ χρειαζόμαστε σήερα – αύριο; Είναι θέμα της ΕΕ και των στόχων της για πράσινη μετάβαση. Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι τα 900 μεγαβάτ εγκατεστημένη ισχύς από φωτοβολταϊκά και αιολικά αρκούν και περισσεύουν για όλη την κατανάλωσή μας στους μήνες του φθνιοπώρου και της άνοιξης. Η οποία κατανάλωση είναι περίπου 500 μεγαβάτ και ανεβαίνει μέχρι 650. Δατς ιτ. Θα αυξηθεί σταδιακά, στο πλαίσιο του εξηλεκτρισμού που προωθείται. Οκ. Έχουμε μεγάλη καβάντζα. Σήμερα έχουμε 900 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά, αιολικά, βιομάζα, και πολλά αδειοδοτημένα πράσινα μεγαβάτ που περιμένουν στη γωνία.

Μπορούμε δηλαδή να καλύπτουμε όλες μας τις ανάγκες από ΑΠΕ τους 5-6 μήνες με πολύ χαμηλή κατανάλωση; Όχι. Διότι η παραγωγή ΑΠΕ ανεβοκατεβαίνει αναλόγως της όρεξης του ήλιου και του αέρα και δυστυχώς δεν υπάρχει πράσινη παραγωγή το βράδυ, πλην εξαιρέσεων που… φυσά αέρας. Τρέχα γύρευε, δηλαδή. Και όχι μόνο το βράδυ. Μετά τις 2-3 το απόγευμα (με τον ήλιο στα ύψη) η παραγωγή από φωτοβολταϊκά βυθίζεται και εξαφανίζεται λίγο μετά τις 6 μ.μ. Ναι, ακόμα και το καλοκαίρι. Ο κόσμος νομίζει πως τα φωτοβολταϊκά σταματούν να παράγουν όταν «βουττήσει» ο ήλιος. ΛΑΘΟΣ. Σταματούν πολύ νωρίτερα.

Συνεπώς, είναι και θα είναι για δεκαετίες ακόμα απαραίτητες οι συμβατικές μονάδες της ΑΗΚ. Είτε καίνε πετρέλαιο, είτε κάποιες (στο Βασιλικό ΜΟΝΟ) φυσικό αέριο.

Μπορούμε να μειώσουμε την παραγωγή ρεύματος από τις συμβατικές μονάδες της ΑΗΚ ΑΝ εγκαταστήσουμε συστήματα αποθήκευσης; Αν βάλουν συστήματα αποθήκευσης μόνο οι ιδιώτες παραγωγοί, τότε η μείωση στο κόστος του ρεύματος θα είναι αμφισβητήσιμη. Και μπορεί να μας προκύψει και αύξηση χρεώσεων! Γιατί δεν τους ενδιαφέρει η φθηνή ενέργεια, αλλά μόνο η δυνατότητα να πωλούν -με υπερκέρδος- λίιιιιιγο κάτω από την ΑΗΚ. Αλλά έχουνε προτεραιότητα στη διοχέτευση στο σύστημα ηλεκτρισμού, λόγω των επιλογών της ΕΕ. Και θα μας χρεώνουν και το κόστος της αποθήκευσης. Που δεν είναι ευκαταφρόνητο.

Αν επιλέξουμε ως κράτος να αναθέσουμε στον ανεξάρτητο Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) να λειτουργεί, μέσω του ιδιοκτήτη του συστήματος μεταφοράς (ΑΗΚ), κεντρικά συστήματα αποθήκευσης (200, 300, 400, 500 μεγαβάτ), ώστε να αγοράζεται και να αποθηκεύεται η πράσινη ενέργεια από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα και συστήματα σε τιμές πλειστηριασμού (διαγωνισμού) μεταξύ ιδιωτών παραγών (για να μην περικόπτεται η πλεονάζουσα παραγωγή τους στις περιόδους χαμηλότατης κατανάλωσης και να χάνουν έσοδα) τότε ναι, μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή πράσινου ηλεκτρισμού για κάλυψη όλων ή πλείστων αναγκών ενέργειας, ακόμα και χωρίς την ηλεκτρική διασύνδεση. Είμαστε μικρός τόπος και μπορούμε να είμαστε αυτάρκεις. Φτάνει να βρούμε έντιμο και δίκαιο τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού. Προς το συμφέρον όλων των καταναλωτών και όχι μόνο των παραγωγών, των μεσιτών (προμηθευτών) και των μεγάλων καταναλωτών (βιομηχανίες, ξενοδοχεία, πολυκαταστήματα).

Εν ολίγοις,ναι στο καλώδιο αν είναι να γλιτώσουμε από το ξάφρισμα στο οποίο μάς υποβάλλουν οι ιδιώτες παραγωγοί και μεσίτες, αλλά όχι άνευ όρων. Να το κάνουν και να τους προτιμούμε ως πελάτες. Διαφορετικά, μπορούμε και μόνοι μας, αν αλλάξουν πολιτικές η Κυβέρνηση και η ΡΑΕΚ. Το τραγικό (η τιμή ρεύματος στο χρηματιστήριο καθορίζεται στο ύψος της τιμής του ακριβότερου παραγωγού!!!!) target model της ΕΕ ήδη αμφισβητείται ανηλεώς σε όλες τις χώρες μέλη. Σε εμάς, λόγω μεγέθους, θα έπρεπε ήδη να είχε σταλεί στο πυρ το εξώτερον.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More