Monday, December 23, 2024
Home » Δύο τηλεφωνήματα και μία επιστολή

Δύο τηλεφωνήματα και μία επιστολή

0 comments

Στις 29/10 ο Φιλελεύθερος έγραψε -έχοντας επιστολές στο χέρι- ότι διευθυντικό στέλεχος της ΑΗΚ υποστήριξε σε διοικητικά και διευθυντικά στέλχη της Αρχής και στη συνέχεια ενώπιον της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ σε δύο τηλεφωνικές του κλήσεις θέλησε να ενημερωθεί για αίτηση ιδιώτη για σύνδεση στο δίκτυο μιας συμβατικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού, μικρής -σχετικά- ισχύος.

Γράψαμε επίσης ότι μετά από συνομιλίες λειτουργών της Ελεγκτικής με τον εν λόγω διευθυντή της ΑΗΚ, ο τότε Γενικός Ελεγκτής έστειλε επιστολή στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, παραπέμποντας την υπόθεση κοντά της, θεωρώντας ότι εμπίπτει στις αρμοδιότητές της.

Μετά από λίγες μέρες, η «Αλήθεια» φιλοξένησε δηλώσεις του διευθυντικού στελέχους της ΑΗΚ, το οποίο φέρεται να είπε πως δέχθηκε μεν κάποια τηλεφωνήματα από τον αντιπρόεδρο ΡΑΕΚ για αίτηση ιδιωτικής εταιρείας, αλλά ο ίδιος δεν εξέλαβε τα τηλεφωνήματα ως παρεμβάσεις ή άσκηση πίεσης για να εγκριθεί η αίτηση. Θέμα κρίσης.

Χθες, η «Αλήθεια» δημοσιοποίησε επιστολή που έστειλε ο υπουργός Ενέργειας πριν ένα χρόνο στην τότε πρόεδρο της ΑΗΚ, με την οποία ζητούσε να του υποβάλει χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση υποδομών (αναβάθμιση υποσταθμού, κατασκευή δύο άλλων και τοποθέτηση καλωδίου 11 χλμ) για τη σύνδεση φωτοβολταϊκού πάρκου ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Αφήνεται ίσως να νοηθεί πως, ορίστε, παρενέβη αντιδεοντολογικά ο υπουργός για να προχωρήσει έργο ιδιωτικής εταιρείας.

Υπάρχουν όμως κάποιες «λεπτομέρειες» να επισημανθούν: Ο υπουργός δεν πήρε τηλέφωνο. Έστειλε επιστολή, με την υπογραφή του, με αριθμό φακέλου, κλπ, και ζήτησε χρονοδιάγραμμα εφαρμογής όσων συζητήθηκαν και προφανώς συμφωνήθηκαν μεταξύ διευθυντών του υπουργείου και της ΑΗΚ, κάτι που αναφέρεται στην επιστολή.

Ποιος… «τον εκάλεσε» όμως να ενδιαφερθεί για ιδιωτικό έργο; Που ακούμε πως ανήκει σε εταιρεία σουηδικών συμφερόντων και θα υλοποιηθεί σε γη της Μητρόπολης Κύκκου. Όπως μας ελέχθη αρμοδίως, τον «εκάλεσε» η ανάγκη. Με τον ίδιο περίπου τρόπο που τον «εκάλεσε» η ανάγκη να παρέμβει, επίσημα και επώνυμα, για την προώθηση διαδικασιών και για άλλα έργα ευρύτερης ωφέλειας. Πρόσφατα, για παράδειγμα, για την ηλεκτρική διασύνδεση (που παραμένει ιδιωτικό έργο) και επίσης για τον υπό κατασκευή ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της PEC στο Βασιλικό. Έργα που το κράτος θεωρεί σημαντικά για τον τόπο, έστω και αν υπάρχουν και διαφωνίες από πολλούς.

Ποια ανάγκη υπάρχει όμως να λειτουργήσει σύντομα το πάρκο της Soletus Ltd; Το πάρκο αυτό είναι ισχύος 62.4 μεγαβάτ και έχει αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕΚ και για σύστημα αποθήκευσης ισχύος 20 μεγαβάτ. Πρόκειται δηλαδή για ένα μεγάλο έργο που, επιπλέον, θεωρείται αρμοδίως πολύ σημαντικό για τη δυτική Λευκωσία, το δίκτυο της οποίας είναι κορεσμένο εδώ και μερικά χρόνια.

Και επειδή είναι κορεσμένο δεν μπορούν να συνδεθούν (και να λειτουργήσουν) πολλές αναπτύξεις, μεταξύ τους και άλλα ιδιωτικά πάρκα ΑΠΕ. Και πέραν των πάρκων, εμποδίζεται η λειτουργία και άλλων αναπτύξεων, εμπορικών και βιομηχανικών, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενεργειας.

Το πάρκο της Soletus, με πρόσθετη σημαντική αποθήκευση, θα κατασκευάσει με ίδια κεφάλαια έναν μεγάλο υποσταθμό μεταφοράς, στην ίδια περιοχή, τον οποίο θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν (για σύνδεση στο δίκτυο), όπως μάς διαβεβαίωσαν από το υπουργείο, και άλλα ιδιωτικά πάρκα, στις περιοχές Μαθιάτη, Αχερίτου, Κλήρου, Μαλούντας, κλπ. Θα πρέπει όμως η ΑΗΚ να ολοκληρώσει τους τρεις υποσταθμούς (Ιερατική Σχολή, Έγκωμη, Αρχάγγελος), οι οποίοι είναι ούτως ή άλλως μέσα στο δεκαετές της πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου.

Μιλήσαμε και με τεχνοκράτες εκτός υπουργείου, που βεβαίωσαν πως το συγκεκριμένο έργο/πάρκο είναι πολύ σημαντικό για τη δυτική Λευκωσία, αλλά και για όλο το σύστημα ηλεκτρισμού, για άλλα ιδιωτικά πάρκα ΑΠΕ αλλά και για την επάρκεια ρεύματος.

Θα πείτε, καλά, δεν υπάρχουν άλλα έργα χρήσιμα που πρέπει να επισπευθούν με ενέργειες του υπουργείου ή της ΑΗΚ; Προφανώς υπάρχουν. Και μπορεί να έγιναν και γι’ αυτά παρεμβάσεις. Μπορεί όχι.

Το θέμα όμως είναι αν η επιστολή του υπουργού συνιστά αθέμιτη παρέμβαση υπέρ ιδιωτικής εταιρείας ή αν ήταν ενέργεια επιβεβλημένη ή έστω συμβατή με τον θεσμικό του ρόλο ως υπουργού αλλά και ως πολιτικού προϊσταμενου της ΑΗΚ. Πιστεύω πως ισχύει το δεύτερο. Σεβαστή κάθε διαφωνία.

Ίσως κάποιοι πουν «και εσένα τι σε κόφτει και υπερασπίζεσαι τον υπουργό;». Το θεώρησα υποχρέωσή μου να μεταφέρω κάποιες πληροφορίες, που ίσως βοηθούν να γίνουν αντιληπτές κάποιες διαφορές μεταξύ των δύο θεμάτων. Εν αναμονή εξελίξεων που έρχονται για το θέμα των αρχικών παραγράφων του σημειώματος.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00