Friday, September 20, 2024
Home » Δύο κύριοι υπεργολάβοι διεκδικούν τεράστια ποσά από τον εργολάβο – Ακόμη ένας οικονομικός σκόπελος για το τερματικό ΦΑ

Δύο κύριοι υπεργολάβοι διεκδικούν τεράστια ποσά από τον εργολάβο – Ακόμη ένας οικονομικός σκόπελος για το τερματικό ΦΑ

0 comments

Δύο κύριοι υπεργολάβοι διεκδικούν τεράστια ποσά από τον εργολάβο – Ακόμη ένας οικονομικός σκόπελος για το τερματικό ΦΑ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΛΟΥΚΑΕφημερίδα «Αλήθεια»

Βαθύτερα είναι τα προβλήματα σε ό,τι αφορά το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό, από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας γύρω από τους λόγους της διακοπής των εργασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Αλήθειας», υπάρχει ακόμη μία σοβαρή οικονομική εκκρεμότητα καθώς οι δύο κύριοι υπεργολάβοι του έργου φέρονται να διεκδικούν τεράστια ποσά από τον εργολάβο, που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παιδιά που γεννιούνται στην Κύπρο και «ξεμένουν» χωρίς υπηκοότητα λόγω……

Ρωσία: Ο Πούτιν έκανε στρατηγό τον σωφρονιστικό υπάλληλο που ήταν…

Στο περίμενε οι καταναλωτές για αποφάσεις Κυβέρνησης και ΑΗΚ για…

Απέφυγαν να απαντήσουν

Επικοινωνήσαμε με τους υπεργολάβους, οι οποίοι ωστόσο απέφυγαν να μας απαντήσουν σε σχετική ερώτηση ή να σχολιάσουν οτιδήποτε αφορά το έργο στο Βασιλικό. Προφανώς λόγω της προσφυγής του εργολάβου στο Διαιτητικό Δικαστήριο, κατά της αναθέτουσας αρχής, που είναι η ΕΤΥΦΑ και συνεπακόλουθα της νομικής διάστασης που εκλαμβάνει η υπόθεση.

Γιατί το άφησε στη μέση

Η ανάδοχος κοινοπραξία, υπό τη διαχείριση της CPP, άφησε το project στη μέση και κατέφυγε στην επιδιαιτησία, καταγγέλλοντας ότι από το καλοκαίρι του 2022 και εντεύθεν, η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου δεν έχει συμμορφωθεί με τη συμβατική της υποχρέωση για πληρωμές. Σημειώνει επίσης τον ισχυρισμό ότι η πρόοδος των χερσαίων εργασιών, μέχρι να τις διακόψει, κατέστη δυνατή με δική της χρηματοδότηση.

Θέμα ποιότητας εργασιών

Διαφορετική ερμηνεία δίδει η ΕΤΥΦΑ, όπως και από το Υπουργείο Ενέργειας, διευκρινίζοντας πως χωρίς τεκμηρίωση της ποιότητας των χερσαίων εργασιών στο Βασιλικό δεν απελευθερώνεται κανένα ποσό προς τον εργολάβο. Η συνεργασία των δυο μερών, όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, δεν περιορίζεται σε πληρωμές στα τυφλά καθώς χρειάζεται να τηρούνται και τεχνικές προδιαγραφές. Τομέας για τον οποίο η κυπριακή πλευρά δεν δηλώνει ικανοποιημένη.

Οι εκτιμήσεις του Έλληνα

Κάπου εδώ ταιριάζουν και οι δηλώσεις ειδικών, όπως του Τσαρλς Έλληνας, πως η CPP δεν έχει την παραμικρή εμπειρία στην κατασκευή τερματικού φυσικού αερίου. Παρόλα αυτά έγινε ανάθεση έργου αντί διαγωνισμός, πρόσθεσε, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί πως τα προβλήματα που βγήκαν στην επιφάνεια ήταν αναπόφευκτα. Το ίδιο και το πολύ υψηλό κόστος του έργου, για το οποίο σήμερα λέγεται ότι υπάρχει διαφορά 200 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ με τον εργολάβο.

Ρύποι €278 εκατομμυρίων

Ο παράγοντας χρόνος ήδη λειτουργεί σε βάρος του ενεργειακού σχεδιασμού της Κύπρου αναφορικά με την έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής. Στόχος που επί του παρόντος είναι ανέφικτος καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να μην έχει τις κατάλληλες υποδομές. Χωρίς φυσικό αέριο δεν θα μειωθούν οι εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων, για τις οποίες υπολογίζεται -από την ΑΗΚ- ότι οι καταναλωτές θα κληθούν να καταβάλουν και για το 2024 ένα ποσό περί των 278 εκατομμυρίων ευρώ, όπως έπραξαν και για το 2023.

Πού βρίσκεται το project

Οι εργασίες στην προβλήτα και για τον χερσαίο αποθηκευτικό χώρο του τερματικού στο Βασιλικό δεν έχουν υλοποιηθεί ούτε κατά 50% ενώ για το πλοίο «Προμηθέας» που μετατράπηκε σε FSRU, εξακολουθεί να αναμένεται η πιστοποίηση της ικανότητάς του να μεταφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο αλλά και να το μετατρέπει σε αέρια μορφή.

Τί προέχει για την ΕΤΥΦΑ

Με τα πιο πάνω δεδομένα, η ΕΤΥΦΑ επικεντρώθηκε εξ ανάγκης στην πρώτη, από τις δύο δύσκολες επιλογές που έχει ενώπιον της. Επιχειρεί δηλαδή να εξαντλήσει τα περιθώρια για να καταλήξει σε μια φόρμουλα με τον εργολάβο, όσο το δυνατό λιγότερο οικονομικά επώδυνη ώστε ο τελευταίος να ξαναρχίσει τις εργασίες στο τερματικό, λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνικές ανησυχίες της κυπριακής πλευράς.

Χρονοβόρο το σχέδιο βήτα

Το σχέδιο βήτα άλλωστε, με μια απόφαση για την εφαρμογή άλλου τρόπου για την ολοκλήρωση του έργου, σε περίπτωση οριστικής ρήξης με τη CPP, εκτιμάται από ειδικούς ότι θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερες καθυστερήσεις λόγω των διαδικασιών που πρέπει να τροχοδρομηθούν και των όποιων νομικών εμποδίων που θα χρειαστεί να υπερπηδηθούν.

Μεγιστοποιείστε την ευελιξία στην επικοινωνία της επιχείρησής σας, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της, με προγράμματα κινητής μέσα από το ολοκληρωμένο Σχέδιο Business Start


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More