Friday, September 20, 2024
Home » Διψούν για εναλλακτικές επιλογές οι καταθέτες, ενδιαφέρον για γραμμάτια δημοσίου

Διψούν για εναλλακτικές επιλογές οι καταθέτες, ενδιαφέρον για γραμμάτια δημοσίου

0 comments

Διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο παρά την στροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε θέματα νομισματικής πολιτικής. Τα συγκριτικά στοιχεία που δημοσιεύει η ΕΚΤ καταδεικνύουν ότι ακόμα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης ώστε το όφελος για τα κυπριακά νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αυξηθεί.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, το επιτόκιο για καταθέσεις νοικοκυριών συμφωνημένης διάρκειας στην Κύπρο ήταν στο 1,91% τον Ιούλιο ενώ το αντίστοιχο στην ευρωζώνη ήταν στο 3%. Σε κάποιες χώρες μάλιστα, όπως η Εσθονία και η Φινλανδία ξεπέρασε το 3,5%. Αντίστοιχα, ειδικά για καταθέσεις μέχρι ενός χρόνου, το επιτόκιο στην Κύπρο ήταν στο 1,96% ενώ στην ευρωζώνη ήταν 3,02%. Και στις δύο κατηγορίες, στην Κύπρο προσφέρεται το τρίτο χαμηλότερο καταθετικό επιτόκιο της ευρωζώνης καθώς μόνο στην Ελλάδα και τη Σλοβενία είναι χαμηλότερο. Όσον αφορά στα επιτόκια για επιχειρήσεις, τον Ιούλιο στην Κύπρο προσφερόταν με διαφορά το χαμηλότερο επιτόκιο, μόλις 2,24%, ενώ ο μέσος στην ευρωζώνη ήταν στο 3,48%.

Η συγκεκριμένη τάση εν μέρει οφείλεται στην υψηλή ρευστότητα που υπάρχει στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ωστόσο, την τελευταία διετία που η ΕΚΤ αύξησε τα βασικά της επιτόκια για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, η ψαλίδα μεταξύ δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων έχει αυξηθεί σημαντικά.

Την ίδια ώρα, και παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια δεν παρουσίασαν μείωση. Αντίθετα, κατά κύριο λόγο κινήθηκαν ανοδικά. Πλέον υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τόσο οι επιχειρήσεις για τις οποίες η διαχείριση της ρευστότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική, όσο και τα νοικοκυριά αναζητούν άλλες πιο συμφέρουσες λύσεις διαχείρισης των ρευστών τους, οι οποίες θα προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στον έντυπο Φιλελεύθερο

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More