Με δύο νέες θεωρήσεις εισόδου (Visa) η κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει από τη μία ταλαντούχους αποφοίτους πανεπιστημίων εγνωσμένου κύρους του εξωτερικού και από την άλλη εργαζομένους, ιδρυτές αλλά και επενδυτές νεοφυών επιχειρήσεων εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Μάλιστα, η εισαγωγή της TalentVisa και της TechVisa θα γίνει μέσω του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο παρουσιάστηκε από τον υπουργό Δημήτρη Καιρίδη κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Υπουργικού Συμβουλίου.
Ως ιδιαίτερα σημαντική αξιολογούν τα στελέχη του υπουργείου τη νέα εθνική θεώρηση εισόδου για εργασία. Σκοπός είναι να γίνει η Αθήνα και η Ελλάδα διεθνής κόμβος και προορισμός καινοτομίας και το ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα ακόμη πιο εξωστρεφές.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το πρόγραμμα Greek Tech Visa for Outstanding Talent είναι μια ταχεία διαδικασία για ιδρυτές και υπαλλήλους με υψηλού επιπέδου τεχνικό ή επιχειρηματικό υπόβαθρο για να εργαστούν στην Ελλάδα. Η βίζα θα έχει ισχύ ένα έτος, επιτρέποντας στα ταλέντα να εργαστούν, να αλλάξουν εργοδότη ή να αυτοαπασχοληθούν, χωρίς την ανάγκη περαιτέρω αδειοδότησης. Αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνική βίζα τεχνολογίας μπορεί να επεκταθεί σε άμεσα μέλη της οικογένειας και μετά την αρχική περίοδο της βίζας μπορεί κανείς να υποβάλει αίτηση είτε για παράταση είτε για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
Είναι ενδεικτικό πως ήδη αντίστοιχα προγράμματα τρέχουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Γερμανία, ο Καναδάς αλλά και οι ΗΠΑ.
Απόφοιτοι πανεπιστημίων. Την ίδια στιγμή, στα… σκαριά βρίσκεται και η Talent Visa, με την οποία επιτρέπεται στους φοιτητές που έχουν αποφοιτήσει από ένα κορυφαίο παγκόσμιο πανεπιστήμιο να έλθουν στην Ελλάδα. Προκειμένου δε να λάβει ένας ενδιαφερόμενος τη σχετική Visa δεν χρειάζεται να έχει εξασφαλίσει προσφορά εργασίας, αλλά μπορεί να αναζητήσει εργασία ενώ βρίσκεται υπό το καθεστώς της Talent Visa.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης, η εν λόγω Visa είναι ανοιχτή σε αποφοίτους πανεπιστημίων όλων των χωρών, και σε πολίτες εκτός της ΕΕ, με το πρόγραμμα να αποσκοπεί και στην αύξηση της δεξαμενής ταλέντων για τους έλληνες εργοδότες, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τα ερευνητικά ιδρύματα.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι υποψήφιοι να αποδεικνύουν ότι έχουν λάβει πτυχίο ή έχουν ολοκληρώσει μεταδιδακτορικό πρόγραμμα τα τελευταία πέντε χρόνια σε κορυφαία πανεπιστήμια στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική.
Διευκρινίζεται πως η γνώση της ελληνικής γλώσσας δεν είναι απαραίτητη, αντίθετα ο υποψήφιος πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι είναι σε θέση να διαβάζει, να γράφει, να μιλάει και να ακούει σε ένα μεσαίο επίπεδο αγγλικής γλώσσας εκτός εάν είναι υπήκοος αγγλόφωνης χώρας ή έχει λάβει πτυχίο που διδάσκεται στην αγγλική γλώσσα. Παράλληλα, ο αιτών πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να συντηρήσει οικονομικά τον εαυτό του κατά την άφιξή του στην Ελλάδα χωρίς να βασίζεται σε δημόσια κονδύλια ενώ έχει το δικαίωμα να φέρει μαζί του τα εξαρτώμενα μέλη του, εφόσον μπορεί επίσης να τα συντηρήσει οικονομικά. Μάλιστα, στην περίπτωση που εξασφαλίσουν μια ευκαιρία απασχόλησης κατά τη διάρκεια της βίζας τους, μπορούν να μεταβούν σε μία από τις άλλες θεωρήσεις εργασίας / άδειες παραμονής που προσφέρει το ελληνικό κράτος.
Visa Express για τούρκους επισκέπτες. Στο μεταξύ, από το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε και η ενεργοποίηση της Visa Express, που αφορά τους τούρκους επισκέπτες σε 10 νησιά του Αιγαίου – Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ρόδος, Σύμη, Καστελλόριζο, Σάμος, Λέρος, Κάλυμνος και Κως. Σε πρώτη φάση το μέτρο θα εφαρμοστεί σε πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ενώ σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλα πέντε. Υπενθυμίζεται πως η Visa Express θα έχει επταήμερη διάρκεια και θα μπορεί να εκδίδεται όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.