Wednesday, January 8, 2025
Home » Διπλάσιες οι καταγγελίες για διαδικτυακές απάτες το 2024

Διπλάσιες οι καταγγελίες για διαδικτυακές απάτες το 2024

0 comments

Στην αρχή ήταν η Αστυνομία, η οποία σχεδόν καθημερινά με ανακοινώσεις της προειδοποιούσε το κοινό για απάτες μέσω διαδικτύου, με σκοπό την απόσπαση χρημάτων από πολίτες.

Ακολούθησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία επίσης με δικές της ανακοινώσεις προειδοποιούσε για ηλεκτρονικές απάτες με τον ίδιο σκοπό, δηλαδή την απόσπαση χρημάτων. Μάλιστα, η εποπτική Αρχή είχε αναφέρει ότι ορισμένοι είτε επικαλούνταν το όνομα της Κεφαλαιαγοράς, είτε ονόματα γνωστών και διάσημων ατόμων, με σκοπό να δελεάσουν τα υποψήφια θύματα τους.

Προ ημερών, ακολούθησε ο Σύνδεσμος Τραπεζών, ο οποίος σε ανακοίνωση του προειδοποίησε για αυξημένες απόπειρες για ηλεκτρονικές απάτες κατά τη διάρκεια των εορταστικών περιόδων, οι οποίες ως γνωστό συνοδεύονται από αυξημένη εμπορική κίνηση, τόσο στα φυσικά καταστήματα όσο και διαδικτυακά.

Ο Σύνδεσμος ανέφερε ότι οι πιο συνηθισμένες απάτες καταγράφονται μέσω γραπτών μηνυμάτων sms ή και μέσω των διαφόρων πλατφόρμων επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης, μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, email. Σε σχέση με το ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση του κοινού, ο Σύνδεσμος Τραπεζών αναφέρει ότι το βασικό μέτρο προστασίας όλων των πολιτών είναι να είναι υποψιασμένοι, να μην απαντούν σε τέτοια μηνύματα ή κλήσεις και να μην ακολουθούν συνδέσμους δηλαδή links που πιθανώς να σταλούν μέσω sms ή email.

Η νομική σύμβουλος των Καταναλωτών

Λόγω ακριβώς του γεγονότος ότι διανύουμε εορταστική περίοδο και μάλιστα ειδικά τη συγκεκριμένη, η οποία θεωρείται η εμπορικότερη περίοδος του χρόνου, ζητήσαμε από τον Σύνδεσμο Καταναλωτών να μας αναφέρει ορισμένα σημεία που πρέπει να προσέχουμε σε σχέση με τις αγορές μας από το διαδίκτυο.

Μιλώντας στον «Φ», η Νομική Σύμβουλος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρήστου, επικαλέστηκε στοιχεία τα οποία εξέδωσε προ ημερών η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Κύπρος βρισκόταν στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, το 83% του πληθυσμού της Κύπρου συμμετείχε το 2023 σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (όπως Facebook, X, Instagram, Snapchat, TikTok), σε σύγκριση με 59% κατά μέσο όρο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που συμμετείχαν σε κοινωνικά δίκτυα έχοντας προφίλ χρήστη, στέλνοντας μηνύματα ή κάνοντας αναρτήσεις, ήταν η Δανία, με 91%. Η Κύπρος ήταν δεύτερη (83%), ενώ τρίτη ήταν η Ουγγαρία (81%).
Επομένως, συμπλήρωσε η κ. Χρίστου, αν λάβουμε υπόψη τα συγκεκριμένα στοιχεία, τότε είναι λογικό ότι θα προκύψουν και αυξημένες απάτες και, συνακόλουθα, καταγγελίες όσον αφορά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Πολύ περισσότερες

Συγκεκριμένα, η κ. Χρίστου ανέφερε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουν διπλασιαστεί οι καταγγελίες στον σύνδεσμο για ηλεκτρονικές απάτες, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.
Ειδικά κατά την περίοδο της Black Friday υπήρξαν αρκετές καταγγελίες σημείωσε και κάλεσε τους καταναλωτές, προτού προχωρήσουν σε αγορές από το διαδίκτυο, να προσέχουν ορισμένα βασικά πράγματα. Συγκεκριμένα, να προσέχουν στην ιστοσελίδα να αναγράφονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν την εταιρεία, όπως το ακριβές όνομα της επιχείρησης και τα στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, ήμεηλ).

Ακολούθως πρέπει να υπάρχουν τα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος και όχι απλά η φωτογραφία του. Σημαντικό είναι επίσης να καταγράφεται η γεωγραφική διεύθυνση της εταιρείας, δηλαδή που βρίσκεται, ώστε να υπάρχει βεβαίωση ότι είναι πραγματική εταιρεία και όχι εταιρεία φάντασμα η οποία θα πάρει τα λεφτά του καταναλωτή και στη συνέχεια θα διαγράψει την ιστοσελίδα, πρακτική η οποία παρατηρείται συχνά.

Επίσης, σημαντικό είναι να καταγράφεται το δικαίωμα υπαναχώρησης του καταναλωτή. Όπως είπε η κ. Χρίστου, για αγορές που αφορούν σε χώρες εντός της ΕΕ υπάρχει ξεκάθαρη νομοθεσία για τα δικαιώματα των καταναλωτών. Εκεί που εμφανίζονται προβλήματα είναι όταν οι αγορές αφορούν σε τρίτες χώρες και είναι δύσκολο να εντοπιστεί η εταιρεία.
Η κ. Χρίστου κάλεσε τους καταναλωτές να είναι υποψιασμένοι όταν βλέπουν να διαφημίζονται υπερβολικές εκπτώσεις και παράλληλα σημείωσε ότι δεν πρέπει να δίνεται πολύ μεγάλη βαρύτητα στα reviews γιατί αυτά μπορεί να είναι ψεύτικα.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου

Ζητήσαμε τη θέση και του προέδρου του συνδέσμου καταναλωτών Μάριου Δρουσιώτη όσον αφορά στις περιπτώσεις που αγοράσουν οι καταναλωτές ένα προϊόν από το διαδίκτυο και αποδειχθεί ότι υπάρχει απάτη. Δηλαδή, το προϊόν δεν σταλεί στον καταναλωτή είτε γιατί η εταιρεία ήταν φάντασμα, είτε γιατί δεν υπάρχει τρόπος επικοινωνίας, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Ο κ. Δρουσιώτης τόνισε ότι στην περίπτωση που ο καταναλωτής πλήρωσε με τραπεζική κάρτα και αποδειχθεί ότι έχει ξεγελαστεί, τότε μπορεί να κινήσει τη διαδικασία cash back και να ζητήσει από την τράπεζα να του επιστρέψει πίσω τα χρήματα του.

Η τράπεζα, τόνισε ο κ. Δρουσιώτης, είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει τα χρήματα στον καταναλωτή εφόσον αποδειχθεί ότι υπήρξε απάτη. Ακόμα και αν η τράπεζα δεν εντοπίσει τον έμπορο, θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα από τα ταμεία της, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συνδέσμου καταναλωτών.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00