Friday, September 20, 2024
Home » Δήμος Αμαθούντας: Κληρονόμησε οφειλές πέραν των €4 εκατ. – Κινδυνεύει με οικονομική ασφυξία

Δήμος Αμαθούντας: Κληρονόμησε οφειλές πέραν των €4 εκατ. – Κινδυνεύει με οικονομική ασφυξία

0 comments

Πράματα και θάματα αποκάλυψε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμαθούντας, ο δήμαρχος Κυριάκος Ξυδιάς. Ο νέος Δήμος κληρονόμησε από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Τύχωνα, οφειλές που ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ προς το Κράτος, μαζί με άλλες οφειλές προς ιδιώτες αλλά και απαιτήσεις από την Τοπική Αρχή από αγωγές στα δικαστήρια.

Το ποσό των οφειλών προκαλεί πονοκέφαλο στον νεοσύστατο Δήμο Αμαθούντας με τον κ. Ξυδιά να επισημαίνει ότι εάν ισχύσει ο συμψηφισμός που επιβάλει το Υπουργείο Οικονομικών με την κρατική χορηγία προς το Δήμο που υπολογίζεται ότι θα είναι για τον Δήμο Αμαθούντας 4 με 5 εκατ. ευρώ, τότε για το 2025 ο Δήμος δεν θα πάρει ούτε σεντ. Να σημειωθεί ότι το ποσό της κρατικής χορηγίας αντιστοιχεί περίπου στο¼ του ετήσιου προϋπολογισμού του.

Ο κ. Ξυδιάς καταλόγισε ευθύνες προς το Κράτος για την όλη κατάσταση αλλά και για το γεγονός ότι για περίπου 15 χρόνια, οι κρατικές αρμόδιες υπηρεσίες δεν ενέργησαν όπως έπρεπε και δεν προέβησαν σε κανένα έλεγχο στα οικονομικά θέματα του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Τύχωνα και κυρίως για τις οφειλές του. Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αμαθούντος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχθεί να στερηθεί ο νέος Δήμος την κρατική χορηγία του 2025, τονίζοντας ότι ο Κράτος ζήτα άρον άρον από το νεοσύστατο Δήμο να προβεί σε έλεγχο των οικονομικών εκκρεμοτήτων του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Τύχωνα.

Ο κ. Ξυδιάς αναφέρθηκε και σε επικοινωνία που είχε με τον Υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι απέστειλε επιστολή και έχει συζητήσει το θέμα με τον ίδιο τον υπουργό, Κωνσταντίνο Ιωάννου, υπογραμμίζοντας ότι από πλευράς του τελευταίου, διαφάνηκε διάθεση για συζήτηση του όλου ζητήματος. «Το κράτος πρέπει να συνδράμει να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα για τα οποία φέρει ευθύνη και όχι να μας πνίξει», σημείωσε ο κ. Ξυδιάς.

Ζητά έργα υποδομής πριν την αδειοδότηση των 2 εμπορικών κέντρων

Ο Κυριάκος Ξυδιάς επανέφερε στη δημόσια συζήτηση και το θέμα των αιτήσεων για αδειοδότηση των δύο εμπορικών κέντρων που θα ανεγερθούν σε απόσταση 500 μέτρων μεταξύ τους, στις λεωφόρους Αγίου Αθανασίου και Σπύρου Κυπριανού. Όπως υπέδειξε, κανένα από αυτά τα εμπορικά κέντρα δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί εάν δεν προηγηθούν έργα υποδομής που θα λύσουν τα προβλήματα που θα προκύψουν, διαφορετικά όπως υπογράμμισε οι δύο τεράστιες ανάπτυξες θα πνίξουν την περιοχή εμπορικά και κυκλοφοριακά.

Ο Δήμαρχος Αμαθούντας αξίωσε δημόσια διαβούλευση για το θέμα και αιτιολόγηση των όποιων αποφάσεων από το Συμβούλιο Παρεκκλίσεων, δεδομένου όπως είπε, ότι η αίτηση για το ένα από τα δύο εμπορικά κέντρα, αφορά τεμάχιο που βρίσκεται σε ζώνη 100% οικιστική.

Σε ό,τι αφορά τα έργα που πρέπει να προηγηθούν, έκανε αναφορά στην ολοκλήρωση της Λεωφόρου Αγίου Αθανασίου, τη σύνδεση με τον παραλιακό με ανισόπεδο κόμβο στη διασταύρωση με την Λεωφόρο Κολωνακίου, καθώς και την ανακατασκευή της οδού Ανδρέα Καριόλου

Τέλος, παρουσίασε το λογότυπο του νέου Δήμου το οποίο που απεικονίζει ένα πινάκιο που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αμαθούντα.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More