Thursday, December 19, 2024
Home » Γιατί κάνουμε κακό στους άλλους;

Γιατί κάνουμε κακό στους άλλους;

0 comments

Ένα “λάθος” της φύσης, οι δικές μας επιλογές και τι μας καθόρισε μεγαλώνοντας.

Ελάτε να συζητήσουμε για την ανθρώπινη επιθετικότητα, το εφηβικό bullying, τη φύση μας και το τι είναι αυτό που καθορίζει τη συμπεριφορά μας, στο 4ο ScienceCafé του Πανεπιστημίου Κύπρου

Ο Παναγιώτης Σταυρινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, και ο Σπύρος Σφενδουράκης, Καθηγητής Οικολογίας και Βιοποικιλότητας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα είναι οι εισηγητές στο 4ο Science Café. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Τράπεζας Κύπρου, την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2024, στις 18:30, στο Caffè Nero στην Αγλαντζιά, με θέμα τη διερεύνηση της ανθρώπινης επιθετικότητας και του τι μας οδηγεί σε επιθετικές συμπεριφορές.

Ανθρώπινη επιθετικότητα

Σε γενικές γραμμές, αναγνωρίζονται δύο γενικές κατηγορίες τύπων επιθετικότητας: η προληπτική ή εργαλειακή και η αντιδραστική ή παρορμητική, διάκριση που, αν και όχι απόλυτη, είναι χρήσιμη για την κατανόηση της φύσης και της εξέλιξης της ανθρώπινης επιθετικότητας. Σε σύγκριση με πολλά πρωτεύοντα θηλαστικά, οι άνθρωποι έχουν υψηλή προδιάθεση για προληπτική επιθετικότητα, χαρακτηριστικό που μοιράζονται με τους χιμπατζήδες αλλά όχι με τους μπονόμπο. Αντίθετα, οι άνθρωποι έχουν χαμηλή προδιάθεση για αντιδραστική επιθετικότητα σε σύγκριση με τους χιμπατζήδες, και από αυτήν την άποψη μοιάζουν περισσότερο με τους μπονόμπο.

Η ταξινόμηση της ανθρώπινης επιθετικότητας βοηθά στην επίλυση σημαντικών γρίφων, δεδομένου ότι υπάρχει μακροχρόνια συζήτηση σχετικά με τη σημασία της επιθετικότητας στην ανθρώπινη εξέλιξη.

Είναι δεδομένο ότι η βία δεν μπορεί να κατανοηθεί αποκλειστικά από κοινωνιολογική σκοπιά, καθώς επηρεάζεται και από βιολογικούς παράγοντες που αλληλεπιδρούν με τους περιβαλλοντικούς.

Ποια είναι η βιολογία της επιθετικότητας και πώς οι επιλογές των φροντιστών αλλά και του ίδιου του ατόμου μεγαλώνοντας επηρεάζουν τη συμπεριφορά του;

Επιθετικότητα και παιδιά

Τα παιδιά που επιδίδονται σε επιθετικότητα και εκφοβισμό κινδυνεύουν να μην καταφέρουν να προσαρμοστούν στο κοινωνικό σύνολο: απόρριψη από συνομηλίκους, παραβατικότητα, κατάχρηση ουσιών και εγκατάλειψη του σχολείου. Τα παιδιά που είναι ο στόχος της επιθετικότητας των συνομηλίκων τους έχουν συχνά εσωτερικευμένα συμπτώματα συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους, της μειωμένης αυτοεκτίμησης και της ακαδημαϊκής αποτυχίας.

Ένας μαθητής ή μια μαθήτρια υφίσταται εκφοβισμό όταν εκτίθεται επανειλημμένα και με την πάροδο του χρόνου σε αρνητικές ενέργειες εκ μέρους ενός ή περισσότερων άλλων μαθητών/ριών.

ΗσειράUCY Science Café

Το UCY Science Café είναι μια σειρά ανοιχτών συζητήσεων που απευθύνονται σε άτομα όλων των ηλικιών, για τις οποίες επιλέγονται διάφορα επιστημονικά θέματα, και η συζήτηση με το κοινό γίνεται μέσω μιας ανεπίσημης διαδικασίας. Στόχος του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι να δοθεί στο κοινό η ευκαιρία να αλληλεπιδράσει με επιστήμονες σε ένα οικείο, χαλαρό περιβάλλον.

Οι εισηγητές

Παναγιώτης Σταυρινίδης

Ο Παναγιώτης Σταυρινίδης είναι κάτοχος διδακτορικού στην Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει βασικές σπουδές στην Ψυχολογία από το St Francis College της Νέας Υόρκης και μεταπτυχιακές σπουδές στη Μεθοδολογία Ψυχολογικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Reading του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 2006 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Harvard των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό ερευνητικών εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους και έχει παρουσιάσει τα ευρήματα των ερευνών του σε επιστημονικά συνέδρια στην Ευρώπη και Η.Π.Α.

Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου πέραν από τη διδασκαλία, μαζί με συνεργάτες του, ίδρυσε και διευθύνει το ερευνητικό Εργαστήριο Αναπτυξιακής Ψυχολογίας.

Σπύρος Σφενδουράκης

Ο Σπύρος Σφενδουράκης σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου πήρε και το διδακτορικό του. Εργάστηκε για μια δεκαετία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και σήμερα είναι Καθηγητής Οικολογίας και Βιοποικιλότητας στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Έχει πλήθος εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα πεδία της Βιογεωγραφίας της Οικολογίας και της Συστηματικής, καθώς και πολλές σημαίνουσες συμμετοχές σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει επιμεληθεί και μεταφράσει τουλάχιστον 20 επιστημονικά εγχειρίδια και βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης, τα περισσότερα σε θέματα εξελικτικής βιολογίας και οικολογίας, κι έχει επίσης συγγράψει και δύο δικά του βιβλία επιστημονικής εκλαΐκευσης σχετικά με την εξέλιξη.

Μεταξύ άλλων, είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εξελικτικής Εταιρείας και μέλος του Δ.Σ. του βιος-Σωματείου Βιολογικών Επιστημών στην Κύπρο.

Επικοινωνία της επιστήμης

Τα Science Café αποτελούν παγκοσμίως μια επιτυχημένη και ταχέως αναπτυσσόμενη δραστηριότητα άτυπης εκπαίδευσης γύρω από διάφορα επιστημονικά θέματα και παράλληλα κρίνονται ως εξαιρετικό μέσο εκδημοκρατισμού της γνώσης, συμβάλλοντας αναμφίβολα στον περιορισμό της διασποράς ψευδών ειδήσεων, της ταύτισης του κοινού με μη επιστημονικές απόψεις αλλά και τη μείωση της δημιουργίας “opinion bubbles”. Η διοργάνωση γίνεται από το Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πλαίσιο των δράσεων του ιδρύματος για επικοινωνία της επιστήμης.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει δημιουργήσει επίσης μια σειρά podcast με τον τίτλο Science Talks (https://podcasters.spotify.com/pod/show/science-talks-ucy) όπου μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί περισσότερα από 80 επεισόδια που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών θεμάτων.

Μπορείτε να ακούσετε στο Science Talks στο Spotify το 36ο επεισόδιο με τον Δρα Παναγιώτη Σταυρινίδη, με τίτλο Μορφές επιθετικότητας και οι επιπτώσεις των μορφών γονικότητας στην ανάπτυξη των εφήβων και το 73ο επεισόδιο με τον Δρα Σπύρο Σφενδουράκη με τίτλο, Στον πραγματικό πλανήτη των πιθήκων.

Δηλώσεις συμμετοχής: https://www.ucy.ac.cy/events/ (Πρόγραμμα εκδηλώσεων/Δηλώσεις συμμετοχής)

Πληροφορίες: Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, [email protected]

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00