Ο αναντικατάστατος ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας ως δύναμης διαμόρφωσης του διεθνούς ναυτιλιακού θεσμικού πλαισίου αναδείχθηκε στη χθεσινή ανοιχτή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), στην οποία εξέχων προσκεκλημένος ήταν ο νέος γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) Αρσένιο Ντομίνγκες. «Πρέπει να παρέχουμε γνώση σε κράτη-μέλη, ώστε να πάρουν τα μέτρα εκείνα που θα βοηθήσουν τη ναυτιλία στη πράσινη μετάβαση. Και η τεχνογνωσία της Ελλάδας είναι σημαντική» τόνισε ο Αρσένιο Ντομίνγκες, ο οποίος υπογράμμισε τη συνεπή και σταθερή στάση της Ελλάδας στη στήριξη του έργου του ΙΜΟ.
«Στόχος μας είναι η Ελλάδα να γίνει γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και της ΕΕ στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής ναυτιλία» υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι «θα λειτουργήσουμε ως διαμεσολαβητές με ισορροπημένες θέσεις και με δίκαιους όρους ανταγωνισμού».
«Βάζουμε πλάτη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με όραμα και αγάπη στη θάλασσα. Η ναυτιλία των Ελλήνων με τα 5.500 πλοία έχει υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία και μπορεί να προσφέρει» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΕΕ Μελίνα Τραυλού.
Στην ομιλία του ο Α. Ντομίνγκες ανέφερε ακόμα ότι γεωπολιτική και κλιματική ατζέντα βάζουν τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής. Ξεχώρισε σαν προτεραιότητες την προστασία των ναυτικών, τη διαφύλαξη της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, τη βελτίωση της εικόνας της ναυτιλίας και την πράσινη μετάβαση. Στάθηκε στις γεωπολιτικές αναταράξεις και τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες πλήττουν το ελεύθερο εμπόριο και τη ζωή των ναυτικών. Τόνισε επίσης ότι ο ναυτιλιακός κλάδος πρέπει να γίνει πιο ελκυστικός, πιο ασφαλής και πιο πράσινος. Ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του υπουργείου, σημειώνοντας ότι πρώτη προτεραιότητα είναι να «κάνουμε ελκυστικό το επάγγελμα του ναυτικού» και στο πλαίσιο αυτό προέχει «η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης. Θα προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση με τη συνεργασία σας» είπε απευθυνόμενος στους παριστάμενους έλληνες πλοιοκτήτες μέλη της ΕΕΕ. «Δεύτερη προτεραιότητα είναι η ψηφιοποίηση του υπουργείου Ναυτιλίας. Επιταχύνουμε και έχουμε δρομολογήσει το e-νηολόγιο, αλλά και πάλι η δική σας συμβολή είναι τεράστια για να επισπεύσουμε αυτή τη διαδικασία» τόνισε απευθυνόμενος στη ναυτιλιακή κοινότητα.
«Τρίτη προτεραιότητα είναι να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε μια πράσινη ναυτιλία» πρόσθεσε ο Χρ. Στυλιανίδης, τονίζοντας ότι «η υλοποίηση αυτού του στόχου πρέπει να γίνει ισορροπημένα και δίκαια, να είμαστε πρωτοπόροι αλλά με ρεαλισμό. Τέταρτη προτεραιότητα είναι να αυξήσουμε την ασφάλεια στα λιμάνια» τόνισε ο υπουργός.
Ξέρουμε πού να πάμε
Από την πλευρά της η Μελίνα Τραυλού εστίασε στη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας και στην υψηλή συνεισφορά της στη διαδικασία της πράσινης μετάβασης. «Πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά αλλά ξέρουμε πού να πάμε» τόνισε και υπογράμμισε: «Βάζουμε πλάτη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με όραμα και αγάπη στη θάλασσα. Η ναυτιλία των Ελλήνων έχει υψηλή τεχνογνωσία και προσφέρει με τον στόλο των 5.500 πλοίων» τόνισε η πρόεδρος της ΕΕΕ και σημείωσε ότι ο ΙΜΟ αλλά και οι κυβερνήσεις έχουν σημαντικό ρόλο στην απάντηση των προκλήσεων. «Χρειάζεται και ξεκάθαρη απάντηση του κλάδου στα προβλήματά του» υπογράμμισε. Παράλληλα ανέδειξε τη σημασία του ανθρώπινου κεφαλαίου. «Συνεργαζόμαστε στενά για τον εκσυγχρονισμό του νηολογίου αλλά και τον εκσυγχρονισμό της ναυτικής εκπαίδευσης, ώστε να γίνει η Ελλάδα κέντρο της παγκόσμιας ναυτιλίας, μια και συνδέεται με την προσέλκυση στο επάγγελμα» σημείωσε. «Γνωρίζουμε από φουρτούνες και αντιξοότητες στις θάλασσες του κόσμου. Χρειάζεται πείσμα, αντοχή και γνώση, και όλα αυτά συνθέτουν την πνοή της ελληνικής ναυτιλίας. Η κρίση γίνεται ευκαιρία στη ναυτιλία» τόνισε καλωσορίζοντας τον επικεφαλής του ΙΜΟ.
Συναντήσεις
Νωρίτερα χθες, πριν από τη Γενική Συνέλευση της ΕΕΕ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Χρ. Στυλιανίδη με τον γενικό γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) Αρσένιο Ντομίνγκες. Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν διεξοδικά η απανθρακοποίηση που αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του IMO και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι τρόποι για την πρακτική εφαρμογή και υιοθέτηση της μετάβασης προς την ανταγωνιστική και πράσινη ναυτιλία και ο ρόλος της ΕΕ ως προς τη διεθνή ναυτιλιακή πολιτική στο πλαίσιο του Οργανισμού.