Friday, September 20, 2024
Home » Γέμισαν το διαδίκτυο scams και παραπλανητικές συμβουλές

Γέμισαν το διαδίκτυο scams και παραπλανητικές συμβουλές

0 comments

Έκταση φαίνεται να λαμβάνει το φαινόμενο των scams μέσα από το διαδίκτυο, με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες να έχουν παραπλανηθεί ή να κινδυνεύουν να παραπλανηθούν. Μάλιστα, οι διαστάσεις που φαίνεται να λαμβάνει το θέμα θορύβησε και ταυτόχρονα κινητοποίησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθότι οι συγκεκριμένες απάτες αφορούν σε παραπλανητικές επενδυτικές συμβουλές. Οι συγκεκριμένοι επιτήδειοι δεν διστάζουν να επικαλεστούν το όνομα πολιτικών προσώπων ή και ατόμων του καλλιτεχνικού χώρου, για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των υποψήφιων θυμάτων τους.

Η ΕΚΚ καλεί το επενδυτικό κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να βεβαιώνεται ότι τα πρόσωπα ή η εταιρεία με την οποία βρίσκεται σε επαφή είναι αδειοδοτημένη για να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες στη Δημοκρατία και ως εκ τούτου συμμορφώνεται με τους κανόνες προστασίας των επενδυτών.

Επίσης, σε περίπτωση οποιασδήποτε διαφοράς με μη αδειοδοτημένη εταιρεία, το κοινό δεν θα έχει πρόσβαση σε διαδικασίες εξώδικης διευθέτησης. Το κοινό θα μπορεί να αποταθεί μόνο στην αστυνομία και τα Δικαστήρια.

Κληθείς να σχολιάσει τα πιο πάνω, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Θεοχαρίδης ανέφερε στο «Φ» ότι στο διαδίκτυο κρύβονται πολλές παγίδες. Με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) η εξαπάτηση του κοινού ανέφερε μπορεί πλέον να λάβει μεγαλύτερη έκταση και ενδεχομένως να γίνει περισσότερο πιστευτή.

Η εποπτική Αρχή, σημείωσε έχει εντοπίσει αρκετές περιπτώσεις scams, τόσο σε ηλεκτρονικά σάιτς όσο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δηλαδή, όπως εξήγησε, μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία ενός γνωστού προσώπου από τον πολιτικό ή τον καλλιτεχνικό χώρο και όταν κάνεις κλικ πάνω στη φωτογραφία, ο σύνδεσμος να σε παραπέμπει κάπου, ώστε να αγοράσεις για παράδειγμα κρύπτο. Οι επιτήδειοι αυτοί, πρόσθεσε, μπορεί να χρησιμοποιήσουν τόσο άτομα από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.

Tην ίδια ώρα ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανέφερε ότι αρκετά, μη καταρτισμένα ή και αδειοδοτημένα άτομα παραχωρούν επενδυτικές συμβουλές, σε μια προσπάθεια να ξεγελάσουν άτομα ώστε να τοποθετήσουν τα λεφτά τους σε κάποιο προϊόν και ασφαλώς να τα χάσουν.

Όπως υπογράμμισε, για να παρέχει κάποιος συγκεκριμένες επενδυτικές συμβουλές για ειδικά προϊόντα και να μην είναι παράνομος, θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει σχετική άδεια.
Συμβουλές μπορούν να δώσουν επίσης αδειοδοτημένες ΚΕΠΕΥ. Εάν βέβαια πρόκειται για γενικές πληροφορίες, τότε δεν είναι παράνομο να προχωρήσεις σε κάποια τοποθέτηση, κάτι που όπως είπε, κάνουν για παράδειγμα οι οικονομολόγοι.

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση της, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέφερε ότι το κοινό μπορεί να ελέγξει κατά πόσο μία εταιρεία είναι αδειοδοτημένη να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες στην Κύπρο, στην ιστοσελίδα της ΕΚΚ στη διεύθυνση: https://www.cysec.gov.cy/el-GR/entities/investment-firms/cypriot/ (για τις αδειοδοτημένες Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών από την ΕΚΚ) ή στη διεύθυνση https://www.cysec.gov.cy/el-GR/entities/investment-firms/member-states/ (για τις Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, οι οποίες προέρχονται από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Κύπρο διασυνοριακώς ή μέσω υποκαταστήματος).

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More