Ο «γκρίζος στόλος» των δεξαμενοπλοίων, δηλαδή τα πλοία που μεταφέρουν φορτία από τη Βενεζουέλα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία, έχει αυξηθεί από περίπου 400 πλοία σε περισσότερα από 700, στα δύο χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ανακοίνωση των κυρώσεων κατά της Μόσχας, σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού ναυλομεσιτικού οίκου BRS. Με την επιβολή νέων αυστηρότερων κυρώσεων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά την περασμένη εβδομάδα, τα περιθώρια για τον «γκρίζο στόλο» στενεύουν σύμφωνα με τον BRS, ο οποίος εκτιμά ότι πολλά από τα πλοία αυτά θα ωθηθούν προς εναλλακτικές ναυτιλιακές υπηρεσίες. Ωστόσο το ερώτημα είναι κατά πόσο οι μονάδες αυτές ανταποκρίνονται στις αυστηρές απαιτήσεις της νομοθεσίας.
Σε υψηλά επτά
εβδομάδων ο BDI
Στο υψηλό επτά εβδομάδων έφτασε τη Δευτέρα ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου Baltic Dry Index (BDI), καθώς ανέβηκαν οι ναύλοι κυρίως στα πλοία τύπου capesize. Ο BDI έφτασε στις 1.871 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Ιανουαρίου, με τον δείκτη των capesize (BCI) να κερδίζει 18 μονάδες (+0,6%), φτάνοντας τις 3.163 μονάδες. Ο μέσος ημερήσιος ναύλος στα πλοία capesize, τα οποία συνήθως μεταφέρουν φορτία 150.000 τόνων, όπως σιδηρομετάλλευμα και άνθρακα, αυξήθηκε κατά 154 δολάρια, στα 26.233 δολάρια. Ωστόσο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιδηρομετάλλευμα υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς τα υψηλότερα αποθέματα στη βασική αγορά της Κίνας και η επιβράδυνση της οικοδομικής δραστηριότητας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αύξησαν τις ανησυχίες για τη ζήτηση, αναφέρει το Reuters.
Μειώθηκαν τα φορτία στα λιμάνια της Ερυθράς
Κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά εβδομάδων του 2024 ο όγκος φορτίου από και προς τα λιμάνια του Κόλπου του Αντεν και της Ερυθράς Θάλασσας μειώθηκε κατά 21% σε ετήσια βάση. Ο αριθμός των πλοίων που έφτασαν σε αυτά τα λιμάνια μειώθηκε σημαντικά, καθώς αποφεύγουν την περιοχή λόγω των ανησυχιών για επιθέσεις από τους Χούθι, αναφέρει ο Niels Rasmussen, επικεφαλής ναυτιλιακός αναλυτής της BIMCO. Η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία και η Αίγυπτος μπορούν να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία μπορούν να μεταφέρουν φορτία μέσω, για παράδειγμα, του Νταμάμ στον Περσικό Κόλπο, ενώ η Αίγυπτος μπορεί να βασιστεί στα μεσογειακά λιμάνια της, όπως η Αλεξάνδρεια και η Νταμιέτα. Οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής όμως δεν φαίνεται να έχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, σημειώνει η BIMCO.