Friday, January 10, 2025
Home » Ατομικοί Λογαριασμοί Μάθησης: Ένα Νέο Εργαλείο για την Ενίσχυση της Απασχόλησης

Ατομικοί Λογαριασμοί Μάθησης: Ένα Νέο Εργαλείο για την Ενίσχυση της Απασχόλησης

0 comments

Στην εποχή της ταχύτατης τεχνολογικής εξέλιξης και της συνεχούς μεταβολής των απαιτήσεων της αγοράς εργασίας, η επένδυση στη δια βίου μάθηση αποτελεί στρατηγική αναγκαιότητα.

Οι Ατομικοί Λογαριασμοί Μάθησης (ΑΛΜ) – Individual Learning Accounts (ILA) υιοθετήθηκαν από τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως εργαλείο ενίσχυσης της διά βίου μάθησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, εντάσσοντάς τους στο πλαίσιο ενίσχυσης της απασχολησιμότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Η σύλληψη της ιδέας των ΑΛΜ βασίστηκε στην ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία και εξατομίκευση της επαγγελματικής κατάρτισης, η οποία επιτρέπει στους πολίτες να αποκτούν και να διαχειρίζονται πιστώσεις για εκπαιδευτικά προγράμματα, σύμφωνα με τις προσωπικές και επαγγελματικές τους ανάγκες.

Μέσα από τους ΑΛΜ, οι πολίτες μπορούν να αποκτούν και να διαχειρίζονται πιστώσεις ή χρηματοδότηση για εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Εργαζόμενοι και άνεργοι μπορούν να επενδύουν σε εξατομικευμένη εκπαίδευση, ενισχύοντας τις ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και την απασχολησιμότητά τους, προσαρμοζόμενοι στις αλλαγές της αγοράς εργασίας. Οι ΑΛΜ αναδεικνύονται ως ένα καινοτόμο εργαλείο που προάγει τη δια βίου εκπαίδευση, ενισχύει την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη και συμβάλλει στη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής και δυναμικής αγοράς εργασίας.

Για τους εργαζομένους, οι ΑΛΜ παρέχουν τη δυνατότητα επιλογής εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ταυτίζονται με τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες τους, με τη συνεχή εκπαίδευση να λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας, επιτρέποντας τους να παραμένουν ανταγωνιστικοί σε μια αγορά εργασίας που μεταβάλλεται με ταχύτητα.

Στην περίπτωση των επιχειρήσεων, οι ΑΛΜ αποτελούν τρόπο ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού, της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας. Με την παροχή πρόσβασης σε στοχευμένες ευκαιρίες κατάρτισης, οι επιχειρήσεις μπορούν να διαμορφώσουν πιο εξειδικευμένες ομάδες, καλύτερα προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους και με θετικό αντίκτυπο στην αποδοτικότητα και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων.

Παράλληλα, μέσω της επένδυσης στην ανάπτυξη των εργαζομένων, ενισχύεται η εταιρική κουλτούρα της διά βίου μάθησης, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενδυνάμωση της δέσμευσης των εργαζομένων προς την επιχείρηση.

Στην Κύπρο, η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ) έχει αναλάβει την υλοποίηση προγράμματος για την πιλοτική εφαρμογή των ΑΛΜ για την περίοδο 2025-2027 με συνολικό προϋπολογισμό €5,000,000. Το έργο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ. Οι δικαιούχοι, 1.800 πολίτες, 16-65 ετών με ανώτατο επίπεδο εκπαίδευσης τη δευτεροβάθμια ή/και μακροχρόνια άνεργοι, δύναται να λάβουν χρηματοδότηση ύψους €2.400 ανά άτομο εντός μιας τριετίας, για εγκεκριμένα προγράμματα κατάρτισης της ΑνΑΔ (Συνήθη).

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) στηρίζει την πιλοτική εφαρμογή των ΑΛΜ, αναγνωρίζοντάς τους ως ένα επιπρόσθετο και υποσχόμενο εργαλείο στήριξης της απασχόλησης. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι καθοριστικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τη βιώσιμη ανάπτυξη ευρύτερα. Η αγορά εργασίας και οι δεξιότητες των εργαζομένων πρέπει να συμβαδίζουν με το ρυθμό αλλαγής των απαιτήσεων της αγοράς εργασίας, και οι ΑΛΜ αποτελούν ένα εργαλείο στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Η επιτυχία των ΑΛΜ ωστόσο, εξαρτάται από τη συνεργασία μεταξύ πολιτείας, κοινωνικών εταίρων και επιχειρήσεων, καθώς το θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να εξασφαλίζει δίκαιη πρόσβαση, διαφάνεια και επαρκή χρηματοδότηση. Η ΟΕΒ θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο ως εκπρόσωπος των εργοδοτών στις διαβουλεύσεις για την υλοποίηση της πιλοτικής πρωτοβουλίας, συνδράμοντας με σχετικές εισηγήσεις και για την πιθανή εφαρμογή των ΑΛΜ στο ευρύτερο κοινό.

* Λειτουργός, Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού (ΟΕΒ)

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00