Saturday, November 23, 2024
Home » Ασπίδα για τα ψευδοπράσινα προϊόντα

Ασπίδα για τα ψευδοπράσινα προϊόντα

0 comments

Ενισχύονται τα δικαιώματα των καταναλωτών κατά τηνπράσινη μετάβαση, έτσι ώστε οι καταναλωτές όταν αγοράζουν προϊόντα να γνωρίζουν αν αυτά είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Με νομοσχέδιο που ετοίμασε και θα προωθήσει το Υπουργείο Εμπορίου, εναρμονίζεται το κυπριακό δίκαιο με την ευρωπαϊκή Οδηγία που αφορά την ενδυνάμωση των καταναλωτών για την πράσινη μετάβαση μέσω της καλύτερης προστασίας από αθέμιτες πρακτικές και ενημέρωσης.

Στο προσχέδιο του νομοσχεδίου, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνονται και κανόνες οι οποίοι θα ενισχύσουν την προστασία των καταναλωτών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που παραπλανούν τους καταναλωτές και τους εμποδίζουν να προβούν σε επιλογές βιώσιμης κατανάλωσης.

Μεταξύ άλλων, αφορούν τις πρακτικές που συνδέονται με την πρόωρη αχρήστευση των αγαθών και/ή πληροφορίες για την ανθεκτικοτητά τους και τους παραπλανητικούς, αναξιόπιστους και/ή ψευδείς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς («προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας»).

Παράλληλα, οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των προϊόντων ή των επιχειρήσεων των εμπόρων ή αδιαφανή και μη αξιόπιστα σήματα βιωσιμότητας. Ειδικότερα, οι καταναλωτές θα έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν για πόσο χρόνο έχει σχεδιαστεί να διαρκέσει ένα προϊόν και κατά πόσο αυτό θα μπορεί να επισκευαστεί μελλοντικά (Durability and Reparability).

Περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, όταν ένας έμπορος παρέχει υπηρεσία με την οποία συγκρίνει προϊόντα και παρέχει στον καταναλωτή πληροφορίες σχετικά με περιβαλλοντικά ή κοινωνικά χαρακτηριστικά ή πτυχές κυκλικότητας, όπως η ανθεκτικότητα, η δυνατότητα επισκευής ή η ανακυκλωσιμότητα των προϊόντων, τότε οι πληροφορίες σχετικά με τη μέθοδο σύγκρισης, τα προϊόντα που αποτελούν το αντικείμενο της σύγκρισης και τους προμηθευτές των εν λόγω προϊόντων, καθώς και τα μέτρα που εφαρμόζονται για την επικαιροποίηση τους, θεωρούνται ως ουσιώδεις πληροφορίες.

Η εγγύηση του προϊόντος θα έχει ελάχιστη διάρκεια δύο χρόνων. Αξίζει να σημειωθεί πως όταν ο παραγωγός προσφέρει στον καταναλωτή εμπορική εγγύηση όσον αφορά την ανθεκτικότητα, χωρίς πρόσθετο κόστος, η οποία καλύπτει ολόκληρο το αγαθό και για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών και θέτει τις πληροφορίες αυτές στη διάθεση του εμπόρου, τις πληροφορίες σχετικά με το ότι το αγαθό διαθέτει την εν λόγω εγγύηση, τη διάρκειά της και υπενθύμιση της ύπαρξης της νόμιμης εγγύησης συμμόρφωσης, αυτή θα πρέπει να γίνεται με ευδιάκριτο τρόπο.

Σε σχέση με τα αγαθά με ψηφιακά στοιχεία, για ψηφιακό περιεχόμενο και για ψηφιακές υπηρεσίες, ο παραγωγός ή ο πάροχος θα πρέπει να έχει διαθέσιμες τις πληροφορίες στον έμπορο αναφορικά με τις ενημερώσεις του λογισμικού.

Ενημέρωση καταναλωτή

Στο προσχέδιο του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται πρόνοια για την ενημέρωση των καταναλωτών. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές είναι καλά ενημερωμένοι και μπορούν να κατανοούν εύκολα τα δικαιώματά τους, θα εκδίδεται εναρμονισμένη ανακοίνωση για την παροχή πληροφοριών. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση θα πρέπει να περιλαμβάνει τα κύρια στοιχεία της νόμιμης εγγύησης συμμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένης της ελάχιστης διετούς διάρκειάς της, όπως καθορίζεται στον περί Ορισμένων Πτυχών που αφορούν τις Συμβάσεις για τις Πωλήσεις Αγαθών Νόμο, και μιας γενικής αναφοράς στο ενδεχόμενο η διάρκεια της νόμιμης εγγύησης.

Με δεύτερο προσχέδιο νομοσχεδίου γίνεται εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή Οδηγία σχετικά με τις συμβάσεις για πιστώσεις σε καταναλωτές. Η συγκεκριμένη Οδηγία για την καταναλωτική πίστη στοχεύει στην προσαρμογή της καταναλωτικής πίστης στις νέες μορφές πίστωσης που διατίθενται μέσω του διαδικτύου και στους κινδύνους που υπάρχουν.

Επίσης, με το νομοσχέδιο γίνεται απάλειψη κάποιων ασαφών διατυπώσεων που υπήρχαν σε άλλη ευρωπαϊκή Οδηγία που καταργήθηκε και οι οποίες είχαν δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να θεσπίσουν αποκλίνουσες διατάξεις.

Μεταξύ άλλων,η ευρωπαϊκή Οδηγία προβλέπει τα εξής:

  • Την επίτευξη μεγαλύτερης εναρμόνισης όσον αφορά τις συμβάσεις καταναλωτικής πίστης, μέσω της προώθησης μιας πιο ομοιόμορφης προσέγγισης για τη χορήγηση πιστώσεων στους καταναλωτές στα διάφορα κράτη μέλη και τη διασφάλιση επαρκούς επιπέδου προστασίας των καταναλωτών σε ολόκληρη την ΕΕ.
  • Τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής σε σχέση με την Οδηγία 2008/48/ΕΚ με τη συμπερίληψη, μεταξύ άλλων, σε αυτό συμβάσεων πίστωσης που αφορούν συνολικό ποσό πίστωσης κάτω των €200, συμβάσεων πίστωσης στις οποίες η πίστωση χορηγείται άτοκα και χωρίς άλλες επιβαρύνσεις, συμβάσεων πίστωσης που αφορούν συνολικό ποσό πίστωσης μέχρι €100.000 και συμβάσεων πίστωσης από πάροχους πιστωτικών υπηρεσιών συμμετοχικής χρηματοδότησης.
  • Τη θέσπιση μέτρων που να διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές ενημερώνονται με σαφή και κατανοητό τρόπο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις των συμβάσεων πίστωσης που συνάπτουν, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να λαμβάνουν συνετές οικονομικές αποφάσεις.
  • Θα συμβάλει στη μείωση της υπερχρέωσης, προάγοντας την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για το κόστος που συνδέεται με τη χορήγηση πιστώσεων, μέσω της υποχρεωτικής παροχής ορισμένων πληροφοριών από τους πιστωτικούς φορείς και τους μεσίτες πιστώσεων, ακόμη από το στάδιο της διαφήμισης.
  • Προβλέπεται και η υποχρεωτική αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των καταναλωτών, η παροχή επαρκών πληροφοριών στους καταναλωτές σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης και τυχόν παρεπόμενες υπηρεσίες, καθώς και ο προσδιορισμός του τρόπου άσκησης του δικαιώματος υπαναχώρησης και του δικαιώματος πρόωρης εξόφλησης.

Σαφείς προειδοποιήσεις για πιστώσεις

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου, κάθε διαφήμιση που αφορά σύμβαση πίστωσης θα πρέπει να είναι θεμιτή, σαφής και να μην παραπλανεί.

Απαγορεύεται και οποιαδήποτε διατύπωση η οποία ενδέχεται να δημιουργήσει ψευδείς προσδοκίες σε καταναλωτή όσον αφορά τη διαθεσιμότητα ή το κόστος της πίστωσης ή το συνολικό πληρωτέο από τον καταναλωτή ποσό.

Επίσης, κάθε διαφήμιση για σύμβαση πίστωσης, θα πρέπει περιλαμβάνει σαφή και ευδιάκριτη προειδοποίηση, η οποία να ενημερώνει τους καταναλωτές ότι ο δανεισμός κοστίζει χρήματα, χρησιμοποιώντας τη διατύπωση «Προσοχή! Ο δανεισμός χρημάτων κοστίζει χρήματα» ή ισοδύναμη προειδοποίηση.

Κάθε διαφήμιση για σύμβαση πίστωσης η οποία αναφέρει επιτόκιο ή οποιαδήποτε αριθμητικά στοιχεία που αφορούν οποιοδήποτε κόστος της πίστωσης για τον καταναλωτή, περιλαμβάνει τις τυποποιημένες πληροφορίες.

Οι συγκεκριμένες τυποποιημένες πληροφορίες θα πρέπει να είναι ευανάγνωστες ή να μπορούν να ακουστούν ευκρινώς, κατά περίπτωση, και είναι προσαρμοσμένες στους τεχνικούς περιορισμούς του μέσου που χρησιμοποιείται για τη διαφήμιση.

Με σαφή τρόπο θα πρέπει να ξεκαθαρίζεται το χρεωστικό επιτόκιο, σταθερό ή κυμαινόμενο ή και τα δύο, μαζί με πληροφορίες για ενδεχόμενες επιβαρύνσεις που περιλαμβάνονται στο συνολικό κόστος της πίστωσης για τον καταναλωτή, το συνολικό ποσό της πίστωσης, το ετήσιο πραγματικό επιτόκιο, η διάρκεια της σύμβασης πίστωσης και το συνολικό πληρωτέο από τον καταναλωτή ποσό και το ποσό των δόσεων.

Τέλος, ετοιμάστηκε και τρίτο προσχέδιο νομοσχεδίου το οποίο ρυθμίζει μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν την άσκηση του δικαιώματος υπαναχώρησης από εξ αποστάσεως συμβάσεις που συνάπτονται μέσω διαδικτυακής διεπαφής και κανόνες, σχετικά με συμβάσεις χρηματοιοικονομικών υπηρεσιών που συνάπτονται εξ αποστάσεως (π.χ. μέσω διαδικτύου).

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More