Friday, September 20, 2024
Home » Αργήσατε, κ. Παντελή (και άλλοι) – Τώρα πια, μπορείτε να μελετήσετε μόνο για τις μετοχές

Αργήσατε, κ. Παντελή (και άλλοι) – Τώρα πια, μπορείτε να μελετήσετε μόνο για τις μετοχές

0 comments

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ότι «το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, διότι παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα αρκετές παράμετροι.

Πρόσθεσε ότι η θέση του Υπουργείου Οικονομικών για το θέμα θα εξαρτηθεί από τις επιπτώσεις του έργου στην οικονομία και τον τομέα της ενέργειας. Και ότι «υπάρχει αυτή η άγνωστη παράμετρος, η οποία δεν μας επιτρέπει να ολοκληρώσουμε εμείς την αξιολόγηση, διότι είναι σημαντικό να έχουμε αυτά ενώπιον μας για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε ποια είναι η επίπτωση του έργου στην οικονομία και συγκεκριμένα στον τομέα ενέργειας», ως προς τον επηρεασμό του έργου στον συμβατικό τρόπο παραγωγής ενέργειας, την ανάπτυξη ΑΠΕ στη χώρα και τις τιμές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι δηλώσεις του Γιώργου Παντελή είναι σεβαστές και βάσιμες. Αλλά συμβάλλουν, δυστυχώς, στη μεγιστοποίηση της σύγχυσης που υπάρχει σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης.

Ισχυρίζομαι πως ούτε ο κ. Παντελή, ούτε ο Μάκης Κεραυνός, ούτε οι πλείστοι βουλευτές της Επιτροπής Ενέργειας, ούτε άλλοι αξιωματούχοι, με εξαίρεση τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου και την ηγεσία της ΡΑΕΚ, δεν καταφέρνουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους να διευκρινίσουν κάτι πολύ ουσιαστικό:

Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, όλες αυτές οι μελέτες που το Υπουργείο Οικονομικών θέλει τώρα να γίνουν και να αξιολογηθούν, για να διαπιστωθούν οι συνέπειες του καλωδίου στην οικονομία και στους τοπικούς παραγωγούς ενέργειας, ΔΕΝ αφορούν -τώρα πια- τη λήψη απόφασης αν θα γίνει ή δεν θα γίνει το έργο της διασύνδεσης.

Οι μελέτες και οι αξιολογήσεις στις οποίες αναφέρονται οι κύριοι Παντελή και Κεραυνός και άλλοι αφορούν ΜΟΝΟ τη λήψη απόφασης κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί στη μετοχική δομή της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, Great Sea Interconnector, με 100 εκατ. και με περίπου (είναι εντελώς φλου αυτό σήμερα) 30% των μετοχών.

ΜΟΝΟ η συμμετοχή του κράτους ως επενδυτή στη διασύνδεση συζητείται σήμερα. Και πολύ ορθά συζητείται. Και η απόφαση δεν πρέπει να ληφθεί υπό το κράτος της βιασύνης ή των όποιων πιέσεων, από οποιονδήποτε.

Οφείλατε να είχατε ήδη μελέτες στα χέρια σας και αξιολογήσεις και επιστημονικές τοποθετήσεις, κύριοι στο Υπουργείο Οικονομικών (οι νυν αλλά κυρίως οι πρώην και βεβαίως ο ίδιος ο κ. Παντελή, που είναι γενικός διευθυντής εκεί από τότε που η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έκανε φιέστες για τα “εγκαίνια” του καλωδίου,χωρίς να ξέρει κανένας για τις πραγματικές συνέπειες, θετικές ή αρνητικές, και δημόσια δεν θυμούμαι να είπε λέξη. Παρασκηνιακά, είχε όντως αρκετές επιφυλάξεις, όπως ο τότε υπουργός Οικονομικών Κ. Πετρίδης. Αλλά δημόσια… δεν. Ο κ. Πετρίδης τοποθετήθηκε δημοσίως επικριτικά αμέσως μετά την αλλαγή διακυβέρνησης).

Σήμερα, η ηλεκτρική διασύνδεση είναι σε εξέλιξη και δεν μας πέφτει λόγος -με τρόπο άμεσο και θεσμικό- για την παρεμπόδισή της. Η διασύνδεση μπορεί να διακοπεί μόνο εάν το αποφασίσουν ή το επιβάλουν με τον τρόπο τους ο ΑΔΜΗΕ και η εταιρεία κατασκευής του καλωδίου (NEXANS) -και η ΕΕ που βάζει τα 657 εκατ. από τα 2 δισ.- σε περίπτωση που επιμείνουν να αναλάβουμε ρητά και δεσμευτικά ως καταναλωτές ενέργειας (ΡΑΕΚ) να πληρώσουμε όλα τα έξοδα αν παρ’ ελπίδα το έργο ναυαγήσει με ευθύνη εξωτερικού παράγοντα.

Θέλω να πιστεύω πως ο ΑΔΜΗΕ δεν θα επιμείνει σε αλλαγή, σήμερα, της επίμαχης πρόνοιας στη ρυθμιστική απόφαση για τον γεωπολιτικό κίνδυνο. Το «ενδέχεται» δεν φεύγει. Αν φύγει, θα πρέπει να φύγουν και πολλοί άλλοι, με το λεωφορείο.

Το είπε ξεκάθαρα (ότι δεν φεύγει το «ενδέχεται) οκ. Παπαναστασίουτην Τετάρτη στη Βουλή (που είναι υπέρ της διασύνδεσης, γιατί απλούστατα υπέρ της είναι -με αποφάσεις και δεσμεύσεις- εδώ και μερικά χρόνια το κράτος, στη βάση όμως των υφιστάμενων ρυθμιστικών αποφάσεων), το είχε ήδη πει και η ηγεσία της ΡΑΕΚ σε όλους τους ενδιαφερόμενους, εντός και εκτός. Και δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως το «ενδέχεται» δεν είναι «όχι». Αλλά ούτε και «ναι». Και θα μείνει στο τραπέζι αυτή η εποικοδομητική ασάφεια, όπως τονίστηκε από τις κυπριακές Αρχές.

Μένει το θέμα της έναρξης αποπληρωμής του ΑΔΜΗΕ από 1/1/2025. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε στο Τρίτο πως αναζητείται εναλλακτική λύση με διαπραγματεύσεις σε ανώτατο επίπεδο. Εναλλακτική λύση προφανώς θα σήμαινε π.χ. να μην πληρώνουν οι καταναλωτές ένα έργο πριν επωφεληθούν από τη χρήση του, αλλά και να μην στερηθεί ο ΑΔΜΗΕ εσόδων -πέραν των δανείων και των κεφαλαίων των επενδυτών- για κάποιες τρέχουσες δαπάνες που αποδεδειγμένα θα αφορούν «δεδουλευμένα» του. Αυτό δεν γίνεται στις περιπτώσεις έργων της ΑΗΚ, αλλά οκ, ήδη η ΡΑΕΚ έχει εγκρίνει μιας προνομιακή μεταχείριση του έργου της διασύνδεσης, λόγω της ένταξής του στα έργα κοινού ενδιαφέροντος αλλά και λόγω των ιδιαίτερων δυσκολιών (προκλήσεων, λένε, ρίσκα μπορούμε να τα πούμε εμείς) που πρέπει να ξεπεράσει.

Και οι δύο επίμαχοι όροι του ΑΔΜΗΕ τέθηκαν ΜΕΤΑ που αγόρασε τον σχεδιασμό της διασύνδεσης από τη EuroAsia Interconnector.

Εν κατακλείδι, ο κ. Παντελή -και ουδείς άλλος στην Κύπρο- δεν μπορεί τώρα πια να πει «δεν μας συμφέρει, δεν το θέλουμε» (τους έχουμε πει προ πολλού, προ ετών, κ. Παντελή, ότι μας συμφέρει και το θέλουμε και μετά θυμηθήκαμε ότι… θα ήτο καλό να έχουμε και μελέτες που να το λένε αυτό). Μπορεί όμως ο ΑΔΜΗΕ και η ΕΕ -επενδυτής ο πρώτος, χρηματοδότης ο δεύτερος- να επιμείνουν στα τελεσίγραφα και να οδηγήσουν το έργο, με δική τους ευθύνη, στη ματαίωση.

Η στήλη εύχεται να μην γίνει αυτό. Όχι γιατί ελπίζει βάσιμα σε κέρδη δισεκατομμυρίων (για τους καταναλωτές και την οικονομία) που μάς υπόσχεται ο ΑΔΜΗΕ ή σε μείωση 30-40% της τιμής του ρεύματος, αλλά γιατί πρώτον, η ΚΔ μέσω των αρμόδιων αρχών της έχουν στηρίξει αυτό το έργο και δεσμεύτηκαν για την πραγματοποίησή του ως έργου κοινού -ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και οφείλει να σέβεται τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει, και δεύτερον γιατί δεν εμπιστεύεται -η στήλη- πως χωρίς το καλώδιο -και με το σημερινό σύστημα “ανταγωνιστικής αγοράς” που προωθείται- θα υπάρξει πραγματικός ανταγωνισμός υπέρ των καταναλωτών σε μια πολύ μικρή και απομονωμένη (απροστάτευτη από την αχαλίνωτη κερδοσκοπία) αγορά. Προς όφελος όχι μόνο των πολύ μεγάλων καταναλωτών. Και του μπίθουλα, αν σας είναι εύκολο. Και «παίζεται» ακόμα και αυτό.

Έκτακτον παράρτημα – προς αγαπητόν hangmaN: Γράφει σήμερα ο μέτοχος του ΑΔΜΗΕ: «Το μόνο σίγουρο είναι πως το έργο δεν σταμάτησε ούτε από τον ΑΔΜΗΕ ούτε από την ΕΕ αλλά από την Nexans και με ευθύνη της κυπριακής πλευράς και αυτό εύκολα μπορεί να αποδειχθεί στα διαστήρια». Αγαπητέ, το έργο ΔΕΝ σταμάτησε. Αν σταματήσει, στα δικαστήρια το πιθανότερο είναι να βρεθούν ο ΑΔΜΗΕ και η Nexans. Ως αντίδικοι. Εσείς της χρωστάτε, όχι εμείς.

Γράφει ακόμα: «Και επίσης ο ΑΔΜΗΕ στο έργο συμμετέχει με μια εταιρεία ειδικού σκοπού… ας την ονομάσουμε ανώνυμη εταιρεία της πλάκας… Από εκεί ξεχάστε το, δεν παίρνει κανείς τίποτα και για αυτό τις ονομάζουν εταιρείες ειδικού σκοπού…».

Τη λένε Great Sea Interconnector για την ακρίβεια και έχει βγει στη γύρα για να βρει δανεικά από ολόκληρη EIB, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, τη Eurobank, την Τράπεζα Κύπρου, κλπ. Θα έχει ενδιαφέρον να διαβάσουν όλοι αυτοί τη γνώμη σας για τον GSI.

Και, επιπλέον, η ΚΔ δεν έβαλε (ακόμα) λεφτά στο έργο, αν εξαιρέσεις τις χιλιάδες ώρες εργασίας δημοσίων λειτουργών όταν η Κυβέρνηση Αναστασιάδη τούς έστρωσε στη δουλειά για να διεξέλθουν όλη την εργασία που ζητούσε η ΕΕ για να δώσει σε έναν ιδιώτη (πρώτα EuroAsia και τώρα ΑΔΜΗΕ) 657 εκατ. ως χορηγία. Συνεπώς, αν από την Great Sea Interconnector «ξεχάστε το, δεν θα πάρει κανένας τίποτε», καλά να πάθει η Nexans που την εμπιστεύτηκε και της χρωστά (ήδη) καμιά διακοσαριά εκατομμύρια, μέχρι τέλους του ’24. Καλά ξεπερδέματα, μέτοχε. Όμως, ίσως τη γλιτώσεις προσωρινά, διότι το έργο ΔΕΝ σταμάτησε. Δεν πιστεύετε ούτε εσείς τις απειλές σας.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More