Καθώς η Ουκρανία έχει ήδη δημοσιοποιήσει ότι δεν θα ανανεώσει την ισχύουσα πενταετή συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, η οποία λήγει σε λίγες μέρες, χώρες της ΕΕ ανησυχούν για μείωση των ροών φυσικού αερίου στις υποδομές τους.
Η ροή μέσω της Ουκρανίας αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ των συνολικών εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ και το Ρόιτερς, η Μόσχα χαρακτήρισε περίπλοκο το θέμα με τις ευρωπαϊκές χώρες που αγοράζουν το φυσικό αέριο της μέσω της συμφωνίας διαμετακόμισης μέσω Ουκρανίας, λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερη προσοχή.
Η Σλοβακία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Τσεχική Δημοκρατία θα επηρεαστούν περισσότερο όταν τερματιστεί η συμφωνία, χωρίς άλλη επιλογή για προήθεια ρωσικού φυσικού αερίου.
Η Gazprom, που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, εξάγει επίσης αέριο στην Ευρώπη μέσω του αγωγού TurkStream, στον πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνομιλίες της Κυριακής μεταξύ Πούτιν και του Σλοβάκου πρωθυπουργού Φίκο.
Ο Φίκο είπε την Κυριακή ότι ο Πούτιν επιβεβαίωσε την προθυμία της Ρωσίας να συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στη Σλοβακία, αν και ο Σλοβάκος ηγέτης είπε ότι αυτό θα είναι «πρακτικά αδύνατο» μόλις λήξει η συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Δεν είναι σαφές ποια πιθανή λύση εξέτασαν οι δύο ηγέτες.
Η Ουγγαρία επιθυμεί επίσης να διατηρήσει την ουκρανική διαδρομή, αν και θα συνεχίσει να λαμβάνει ρωσικό αέριο από το νότο, μέσω του αγωγού TurkStream.
Πηγή: philenews.com