Friday, September 20, 2024
Home » Αναζητά συμφωνίες με εκδότες για «εκπαίδευση» του ChatGPT

Αναζητά συμφωνίες με εκδότες για «εκπαίδευση» του ChatGPT

0 comments

Η OpenAI, η οποία αναπτύσσει το πανίσχυρο εργαλείοτεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ)ChatGPT, ξεκίνησε συνομιλίες με δεκάδες εταιρείες μέσων ενημέρωσης για να εξασφαλίσει άδειες ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί περιεχόμενό τους για τηνεκμάθηση τεχνολογιών ΑΙ. Ειδικές αμερικανικές εκδόσεις που ειδικεύονται στον χώρο της τεχνολογίας όπως το The Information και το The Verge επικαλούνταν πηγές που ανέφεραν ότι η OpenAI,προσφέρει ποσά από 1 έως 5 εκατ. δολάρια ετησίως για να πάρει άδεια χρήσης κατοχυρωμένων με πνευματικά δικαιώματα άρθρων και πάσης φύσης άλλων δημοσιευμάτων από εκδοτικούς οργανισμούς.

Πρόκειται για ποσά τα οποία, όπως σχολιάζει το The Information, είναι αρκετά χαμηλά ακόμη και για μικρότερους εκδοτικούς οργανισμούς με αποτέλεσμα να μην είναι καθόλου σίγουρο εάν θα προχωρήσουν τέτοια ντιλ.

Αγωγή – σταθμός

Η κίνηση αυτή γίνεται μετά τηναγωγή-σταθμό ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέθεσαν οι «New York Times» κατά τηςOpenAI και της Microsoft, οι οποίοι κατηγορούν τις δύο εταιρείες για τη χρήση ειδησεογραφικού περιεχομένου χωρίς άδεια με στόχο την «εκπαίδευση» τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Η Microsoft και η OpenAI είναι οι δύο εταιρείες που ελέγχουν το chatbot ChatGPT, με την πρώτη να αποτελεί βασικό επενδυτή της OpenAI έχοντας καταβάλλει 13 δισ. δολάρια.

Το ποσό εύρους από 1 έως 5 εκατ. δολ. που προσφέρεται τώρα από την OpenAI σε εκδοτικούς οργανισμούς για άδειες χρήσης πνευματικά κατοχυρωμένου υλικού όπως είναι οι ειδήσεις, αποτελεί μια από τις πρώτες ενδείξεις για το πόσα είναι διατεθειμένες οι εταιρείες ΑΙ να πληρώσουν σε εκδότες, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε τέτοιο περιεχόμενο.

Την ίδια στιγμή, εκτός από την OpenAI τώρα και ηApple φέρεται να βρίσκεται σε συνομιλίες με εταιρείες μέσων ενημέρωσης, προσφέροντας 50 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο πολυετούς συμφωνίας για να χρησιμοποιεί τέτοιο περιεχόμενο για την εκμάθηση δικών της μοντέλων ΑΙ, ανέφεραν επίσης πληροφορίες του The Verge.

Συμφωνία

ΗOpenAI υπέγραψε πρόσφατα πολυετή συμφωνία αδειοδότησης με τη μητρική εταιρεία του Politico, τηνAxel Springer SE αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με χωριστές πηγές του Bloomberg. Τον Ιούλιο επίσης η OpenAI ανακοίνωσε παρόμοια συμφωνία με το Associated Press για ποσό που δεν έχει γίνει γνωστό. Οπως όλα δείχνουν τέτοιου είδους συμφωνίες είναι πλέον σημαντικές για το μέλλον της OpenAI και την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης γενικότερα – μέχρι η τεχνολογία να μη χρειάζεται άλλο τέτοιες πληροφορίες αφού θα έχει «μάθει» και θα κάνει τους δικούς της υπολογισμούς.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More