Tuesday, September 24, 2024
Home » ΑΔΜΗΕ: Οι Ρυθμιστές τού ενέκριναν ανακτήσιμα έξοδα περίπου 550 εκατ. για 2024 – ’25

ΑΔΜΗΕ: Οι Ρυθμιστές τού ενέκριναν ανακτήσιμα έξοδα περίπου 550 εκατ. για 2024 – ’25

0 comments

Άλλο ένα εμπόδιο που καθυστερούσε την επανέναρξη της συνεργασίας του ΑΔΜΗΕ με τη Nexans για την κατασκευή του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας ξεπεράστηκε σήμερα.

Πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι με κοινή τους απόφαση η ΡΑΕΚ και η ΡΑΑΕΥ ενέκριναν στον ΑΔΜΗΕ ανακτήσιμα έξοδα περίπου 550 εκατ. ευρώ, για τη διετία 2024-25.

Η απόφαση λήφθηκε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των δύο Ρυθμιστών νωρίτερα σήμερα.

Η έγκριση ανακτήσιμων εξόδων για την κατασκευή του έργου δεν συνεπάγεται και ανάλογα έσοδα για τον ΑΔΜΗΕ. Η πλήρης ανάκτηση των εξόδων του φορέα υλοποίησης θα ολοκληρωθεί σε βάθος 35ετίας, στη βάση ειδικής φόρμουλας.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η πρώτη ανάκτηση εξόδων από τον ΑΔΜΗΕ αναμένεται να γίνει τέλος του 2025 ή αρχές του 2026 και θα αφορά ποσό 25 εκατ. ευρώ, στη βάση αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και της ΡΑΕΚ. Μέχρι και το 2029, ο ΑΔΜΗΕ προβλέπεται να εισπράξει από την Κυπριακή Δημοκρατία 125 εκατ. Το υπόλοιπο ποσό που αναλογεί στους Κύπριους καταναλωτές θα εισπραχθεί σταδιακά, μετά την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης.

Για την Ελλάδα, η ρυθμιστική αρχή ενέκρινε ανάκτηση των δαπανών του ΑΔΜΗΕ από 1/1/2025, μέσω χρέωσης των καταναλωτών στη χώρα. Σύμφωνα με τον διασυνοριακό επιμερισμό, από την Κύπρο ο ΑΔΜΗΕ θα καλύψει το 63% των δαπανών του και από την Ελλάδα το 37%.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι για την οριστικοποίηση των χρημάτων που θα ανακτήσει ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να κατατίθενται από τον φορέα υλοποίησης αποδεικτικά στοιχεία για αγορές και πληρωμές, ώστε να διαπιστώνεται από τους ρυθμιστές κατά πόσο ήταν ή όχι εύλογη η κάθε δαπάνη.

Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στο πότε ο ΑΔΜΗΕ θα παραχωρήσει στη Nexans το πολυσυζητημένο Full Notice to Proceed, με το οποίο δεσμεύεται οριστικά έναντι των υποχρεώσεων που απορρέουν από το συμβόλαιο του 1.4 δισ. με τη γαλλική εταιρεία.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More