Friday, September 20, 2024
Home » Έτοιμα κέρδη από Φρανκφούρτη έρχονται και βρίσκουν τις τράπεζες

Έτοιμα κέρδη από Φρανκφούρτη έρχονται και βρίσκουν τις τράπεζες

0 comments

Δυο ευνοϊκές συγκυρίες συντρέχουν για την ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών, χωρίς να κάνουν κάτι το ιδιαίτερο και η τάση αυτή, αν και σε μικρότερο βαθμό, αναμένεται να συνεχιστεί και το 2025.

Και στις δυο περιπτώσεις βασικός παράγοντας για την κερδοφορία των τραπεζών είναι η νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η ΕΚΤ από τον Ιούλιο του 2022, με στόχο να περιορίσει τον πληθωρισμό στο 2%. Μπορεί ο στόχος σταδιακά να επιτυγχάνεται μέσω της αύξησης των επιτοκίων, αλλά και οι τράπεζες, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ευρωζώνη, κέρδισαν πάρα πολλά εκατομμύρια, χωρίς να κοπιάζουν ιδιαίτερα.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2024, τρεις τράπεζες, η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα και η Eurobank Κύπρου (έχουν (ανακοινώσει αποτελέσματα ) ξεπέρασαν κατά πολύ το μισό δισ. ευρώ κέρδη και έφτασαν τα €565 εκατ. Οι λόγοι των κερδών έχουν σχέση με τα επιτόκια, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που παραθέτει ο «Φ» από τα αποτελέσματα των δύο συστημικών τραπεζών.

Πρώτον, υπάρχει περισσευούμενη ρευστότητα, κατατεθειμένη στην ΕΚΤ, ύψους €12,6 δισ. (Τράπεζα Κύπρου €7,3 δις, Ελληνική €5,3 δισ.), οι οποίες επωφελούνται από τον τόκο που λαμβάνουν σε μια περίοδο ψηλών επιτοκίων, χωρίς να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση. Το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (deposit facility) είναι στο 3,75%, μετά την αυστηρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αυτό δίνει σημαντικά κέρδη στις τράπεζες.

Αν και υπάρχουν προσδοκίες το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου να αποφασίσει μείωση των επιτοκίων, τουλάχιστον κατά 0,25%, αυτό δεν είναι ικανό να επηρεάσει σημαντικά την κερδοφορία τους. Δύο χρόνια πριν, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στην ΕΚΤ είχε αρνητικό πρόσημο στο -0,50%, δηλαδή επί της ουσίας οι τράπεζες πλήρωναν την ΕΚΤ για να διατηρούν εκεί τη ρευστότητα που είχαν μέσω των καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Την ίδια ώρα, τα επιτόκια καταθέσεων που δίνουν σήμερα στους πελάτες τους είναι πολύ μικρότερα από το 3,75% (καταθέσεις νοικοκυριών μέσο επιτοκίων 1,96% και επιχειρήσεων με αποτέλεσμα η κερδοφορία στους ισολογισμούς τους να αυξάνεται.

Ο δεύτερος λόγος έχει σχέση με τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι «φουντώσει» ξανά η συζήτηση για τα επιτόκια και τις πολιτικές που ακολουθούν οι κυπριακές τράπεζες σε σχέση με τα δανειστικά και τα καταθετικά επιτόκια λόγω της ψαλίδας που υπάρχει μεταξύ των δυο, και τα κόμματα ασκούνε σκληρή κριτική.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στον έντυπο Φιλελεύθερο

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More