Saturday, October 26, 2024
Home » Έδωσε το «ΟΚ» η ΚΕΑΑ για τα αεροδρόμια – Θέμα χρόνου οι υπογραφές

Έδωσε το «ΟΚ» η ΚΕΑΑ για τα αεροδρόμια – Θέμα χρόνου οι υπογραφές

0 comments

Η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) ενέκρινε τελικά τη συμφωνία μεταξύ κράτους και Hermes Airports για τη δεύτερη φάση των έργων υποδομής στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και για την παράταση της συμφωνίας παραχώρησης των δύο αερολιμένων στην εταιρεία.

Όπως αποκάλυψε πριν από μερικές εβδομάδες ο «Φ», η Δημοκρατία και η Hermes Airports, η οποία είναι η διαχειρίστρια εταιρεία των δύο αεροδρομίων, είχαν καταλήξει σε προκαταρτική συμφωνία και τώρα έδωσε το πράσινο φως η ΚΕΑΑ για να επισημοποιηθεί η συμφωνία.

Της Κεντρικής Επιτροπής προεδρεύει το Γενικό Λογιστήριο. Πρόκειται για μια πολυσυλλεκτική επιτροπή, που ασχολείται με θέματα που προκύπτουν μετά την υπογραφή δημοσίων συμβάσεων και αποφασίζει για αλλαγές και απαιτήσεις επί αρχικών συμβολαίων, ενώ διατηρεί και μητρώο αποκλεισμού εταιρειών από δημόσιες προσφορές.

Παράλληλα, το κράτος ζητά και λαμβάνει τη θέση της Επιτρόπου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, για ζητήματα ενδεχόμενων κρατικών ενισχύσεων, σε περιπτώσεις αλλαγής συμβάσεων. Και στην περίπτωση της νέας συμφωνίας για τα αεροδρόμια η Επίτροπος αναμένεται να στείλει σύντομα στο αρμόδιο υπουργείο τις θέσεις της, ώστε το θέμα να κλείσει τελεσίδικα.

Η Επίτροπος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Στέλλα Μιχαηλίδου, μιλώντας στον «Φ», δήλωσε πως εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να υπάρχει ζήτημα κρατικών ενισχύσεων στη συμφωνία. Είπε, επίσης, πως από την αρχή των συζητήσεων είχε εμπλακεί το γραφείο της, προσθέτοντας πως υπήρξαν αρκετές συναντήσεις μέχρι την κατάληξη σε συμφωνία.

Η κ. Μιχαηλίδου ανάφερε ακόμα πως πρόκειται για μια καλή και ισορροπημένη συμφωνία, η οποία είναι προς όφελος των δύο μερών. Επιπρόσθετα, σημείωσε πως η συμφωνία τηρεί το κριτήριο του φορέα της αγοράς.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή ανέφερε στον «Φ» πως τα κύρια ορόσημα ήταν η επικύρωση της συμφωνίας από την ΚΕΑΑ και η θετική γνωμάτευση της Επιτρόπου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων. Είπε, δε, πως «είμαστε κοντά στο να υπογραφεί η συμφωνία». Σημείωσε ωστόσο ότι για να υπογραφεί η νέα συμφωνία μεταξύ Δημοκρατίας και Hermes θα πρέπει η δεύτερη να εξασφαλίσει και τον σχετικό δανεισμό για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης των έργων στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Όπως μας λέχθηκε, η διαχειρίστρια εταιρεία προχώρησε στις απαιτούμενες συζητήσεις για την εξασφάλιση δανεισμού, ο οποίος δεν αποκλείεται να φέρει και κρατικές εγγυήσεις.

Από πλευράς του, ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης δήλωσε στον «Φ» πως προχωρά η διαδικασία, εκφράζοντας την εκτίμηση πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η νέα συμφωνία στην οποία κατέληξαν το κράτος και η Hermes προβλέπει:

  • Παράταση της σύμβασης παραχώρησης των αεροδρομίων για άλλους 18 μήνες, από την ημέρα που ολοκληρώνεται η πρώτη συμφωνία, στις 31 Μαϊου του 2031. Δηλαδή, η Hermes Airports θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τους αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2032, αντί μέχρι τον Νοέμβριο του 2036 που ήταν η αρχική πρόταση.
  • Παραχώρηση αποζημιώσεων στην εταιρεία ύψους €30 εκατ., με την απόσυρση των απαιτήσεων που είχε από το κράτος και οι οποίες άγγιζαν τα €400 εκατ. Παράλληλα, με βάση τη νέα συμφωνία, η Hermes αποποιείται όλων των απαιτήσεων που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων αποζημίωση για αλλαγές που επήλθαν στο επιχειρηματικό περιβάλλον από νέες φορολογίες και νομοθεσίες, καθώς και από επηρεασμό της λειτουργίας των αεροδρομίων λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία και της λειτουργίας ανταγωνιστικού -παράνομου- αεροδρομίου στα κατεχόμενα.
  • Η συμφωνία περιλαμβάνει και την αποποίηση απαιτήσεων για τα πιο πάνω, που υπεβλήθησαν για την περίοδο από το 2022 μέχρι το 2024.
  • Μη καταβολή αποζημιώσεων από το κράτος, μελλοντικά, στη διαχειρίστρια εταιρεία, λόγω της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.
  • Προβλέπεται και η έναρξη κατασκευής των έργων υποδομής της δεύτερης φάσης στα δύο αεροδρόμια.

Να σημειωθεί πως μόλις πέσουν οι υπογραφές, η Hermes θα αρχίσει την υλοποίηση των έργων υποδομής.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More