Monday, December 23, 2024
Home » Άννα Δημητρίου – ELIAS NEOCLEOUS & CO LLC: Πολλές τώρα οι προοπτικές ανέλιξης για γυναίκες δικηγόρους

Άννα Δημητρίου – ELIAS NEOCLEOUS & CO LLC: Πολλές τώρα οι προοπτικές ανέλιξης για γυναίκες δικηγόρους

0 comments

«Τα αρχικά μου βήματα στον χώρο και ειδικότερα στον χώρο των δικαστηρίων, ως μαχόμενη δικηγόρος, μπορώ να πω ότι ήταν δύσκολα. Όλες οι γυναίκες δικηγόροι είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις και ειδικότερα κάποιες υπεροπτικές συμπεριφορές των αντρών δικηγόρων προς τις γυναίκες»

Συνέντευξη της Άννας Δημητρίου, Δικηγόρος/Συνεταίρος, Ομάδα 2 Δικαστηριακού Τμήματος, Γραφείο Λεμεσού, ELIAS NEOCLEOUS & CO LLC στο Forbes

Από ποια κύρια στάδια πέρασε η επαγγελματική σας καριέρα στον νομικό χώρο και ποιο ρόλο-βοηθητικό ή ανασταλτικό- πιστεύετε πως διαδραμάτισε το φύλο σας σε αυτή τη πορεία;

Θα μπορούσατε να καταφέρετε ευκολότερα όσα καταφέρατε ως νομικός-partner σε ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία σήμερα αν το επίπεδο ισότιμης αντιμετώπισης των γυναικών στον επαγγελματικό τομέα ήταν υψηλότερο;

Καταρχήν, θα ήθελα να πω ότι η χρονική στιγμή αυτής της συνέντευξης έχει ιδιαίτερη σημασία για εμένα, αφού έχω κλείσει 30 χρόνια συνεχούς επαγγελματικής πορείας στη μαχόμενη δικηγορία.

Τα αρχικά μου βήματα στο χώρο και ειδικότερα στον χώρο των δικαστηρίων, ως μαχόμενη δικηγόρος, μπορώ να πω ότι ήταν δύσκολα. Όλες οι γυναίκες δικηγόροι είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις και ειδικότερα κάποιες υπεροπτικές συμπεριφορές των αντρών δικηγόρων προς τις γυναίκες. Στην επαγγελματική μου αυτή διαδρομή είχα την τύχη να εργάζομαι σε έναν οργανισμό που η κουλτούρα του είναι ανθρωποκεντρική, χωρίς να υπάρχουν οποιεσδήποτε διακρίσεις φύλων.

Ωστόσο, με την αυξημένη ευαισθητοποίηση για θέματα ισότητας και την αλλαγή των παραδοσιακών ρόλων των φύλων, ο ρόλος των γυναικών στο δικηγορικό επάγγελμα αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο. Σήμερα, πολλές γυναίκες σπουδάζουν νομική και εισέρχονται δυναμικά στον επαγγελματικό χώρο. Αυτή η αλλαγή ενισχύει την προοπτική ανέλιξης για τις γυναίκες δικηγόρους, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα. Οι γυναίκες δικηγόροι ενδέχεται να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις, όπως η δυσκολία στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Έχετε σημαντική τεχνογνωσία στα χρηματοπιστωτικά-τραπεζικά θέματα και διαβάζουμε ότι παρέχετε συμβουλές ανάκαμψης και αντιμετώπισης διαφόρων ανησυχιών τραπεζικών ιδρυμάτων. Υποθέτουμε πως θα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος για εσάς η οικονομική-τραπεζική κρίση του 2013 αλλά και τα χρόνια που ακολούθησαν, για τη δημιουργία ενός υγειούς τραπεζικού συστήματος. Μιλήστε μας λίγο για εκείνη τη περίοδο.

Το 2013, το δικαστικό σύστημα της Κύπρου αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα, λόγω της οικονομικής κρίσης, με ένα από τα κυριότερα θέματα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs).

Η αύξηση των κόκκινων δανείων οδήγησε σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων που σχετίζονταν με την αδυναμία εξυπηρέτησης δανείων, κατασχέσεις περιουσιών και αγωγές για αποπληρωμή χρεών. Αυτό δημιούργησε τεράστια συμφόρηση στα δικαστήρια, τα οποία δεν ήταν έτοιμα να διαχειριστούν τόσο μεγάλο όγκο υποθέσεων.

Λόγω της μαζικής προσφυγής στα δικαστήρια, υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης. Πολλές υποθέσεις καθυστερούσαν να εκδικαστούν, γεγονός που επιδείνωσε τη θέση τόσο των δανειοληπτών όσο και των τραπεζών.

Γενικότερα, η διαχείριση των κόκκινων δανείων ήταν ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα για την κυπριακή κοινωνία, καθώς πολλές οικογένειες κινδύνευαν να χάσουν τις περιουσίες τους. Αυτό προκάλεσε έντονες κοινωνικές και πολιτικές πιέσεις, που επηρέασαν και την απονομή δικαιοσύνης.

Στα επόμενα χρόνια, έγιναν προσπάθειες για τη βελτίωση αυτής της κατάστασης, όπως η θέσπιση νέων νόμων, που διευκόλυναν τις τράπεζες να διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια, ενώ υπήρξαν και προστατευτικές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες, όπως η αναστολή των κατασχέσεων σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ποια είναι η γνώμη σας, ως ειδικού, για τη σημερινή κατάσταση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και τις προοπτικές του;

Η σημερινή κατάσταση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με τα χρόνια της κρίσης, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές προκλήσεις.

Τα μέτρα που ελήφθησαν μετά την κρίση του 2013 συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού, διαφανούς και υγειούς τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο. Παρά τις προκλήσεις, οι μεταρρυθμίσεις, η αυστηρή εποπτεία και οι πολιτικές για τη μείωση των κόκκινων δανείων ενίσχυσαν τη σταθερότητα του τομέα, ενώ η οικονομία της χώρας σταδιακά ανέκαμψε, επιτρέποντας στο τραπεζικό σύστημα να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και αξιόπιστα.

Πιστεύω ότι η Κύπρος έχει πολλές ευκαιρίες να αναπτυχθεί ως κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας. Η ενίσχυση της ψηφιακής υποδομής και η προσέλκυση ξένων εταιρειών τεχνολογίας θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν την οικονομία και τον τραπεζικό τομέα. Επομένως, θα έλεγα ότι παρότι υπάρχουν προκλήσεις, οι προοπτικές για τον τραπεζικό τομέα είναι θετικές εφόσον συνεχιστούν οι κατάλληλες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές.

Προκαλεί ενδιαφέρον από το βιογραφικό σας η ταυτόχρονη εξειδίκευση σας στο τραπεζικό δίκαιο και στο οικογενειακό δίκαιο. Εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να ταιριάζουν αυτοί οι τομείς. Πώς τους συνδυάζετε εσείς στην καριέρα σας;

Θα έλεγα ότι δεν ήταν η αρχική μου επιλογή να ασχοληθώ με το τραπεζικό δίκαιο, όμως στην πορεία με κέρδισε ο τομέας αυτός, αφού το τραπεζικό δίκαιο καλύπτει πολλές διαφορετικές πτυχές του δικαίου, όπως το εμπορικό, εταιρικό, χρηματοοικονομικό, συμβατικό και κανονιστικό δίκαιο. Επομένως, διαπίστωσα ότι με το τραπεζικό δίκαιο αποκτάς ευρεία γνώση και εξειδίκευση.

Παράλληλα, όμως, ήθελα να ασχοληθώ και με το οικογενειακό δίκαιο. Η εσωτερική μου ανάγκη να ασχοληθώ με το οικογενειακό δίκαιο ως δικηγόρος πηγάζει από την επιθυμία μου να συνεισφέρω ουσιαστικά στις ζωές των ανθρώπων, σε μια από τις πιο ευαίσθητες και κρίσιμες στιγμές τους και κυρίως να γίνω η φωνή των παιδιών ενώπιον των αρμοδίων υπηρεσιών και δικαστικών αρχών.

Το οικογενειακό δίκαιο δεν είναι απλώς νομική διεκπεραίωση. Είναι ένας τομέας όπου η ανθρωπιά, η ενσυναίσθηση και η κατανόηση των βαθύτερων συναισθημάτων παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο με τις γνώσεις της νομοθεσίας.

Παράλληλα, έχει μεγάλο ενδιαφέρον το διεθνές οικογενειακό δίκαιο, με το οποίο ασχολούμαι λόγω του ότι είμαι μέλος της διεθνούς ακαδημίας δικηγόρων οικογενειακού δικαίου (International Academy of Family Lawyers – IAFL).

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00