Με δήλωσή του στο Insider, πριν από λίγο, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Καταναλωτή Κωνσταντίνος Καραγιώργης ξεκαθαρίζει πως η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας δεν θα εξαιρέσει τα αεροδρόμια από το νομοσχέδιο που συζητείται για μήνες στη Βουλή για την επιβολή πλαφόν στην τιμή πώλησης του εμφιαλωμένου νερού σε κάποια ειδικά σημεία πώλησης όπου δεν αναπτύσσεται ανταγωνισμός στις τιμές.
Η παρέμβαση του κ. Καραγιώργη κρίθηκε αναγκαία από τον ίδιο, καθώς νωρίτερα σήμερα, κατά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, λειτουργός της Υπηρεσίας Προστασίας καταναλωτή είχε ενημερώσει τους βουλευτές ότι θα αφαιρεθούν από το νομοσχέδιο τα αεροδρόμια, επειδή, όπως, μετά τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή οι εταιρείες στα αεροδρόμια τοποθέτησαν ψύκτες νερού για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών χωρίς χρέωση. Και κρίθηκε αχρείαστη η επιβολή πλαφόν στις φιάλες νερού που πωλούνται στα αεροδρόμια.
Μιλώντας στο Insider, ο κ. Καραγιώργης δήλωσε πως δεν πρόκειται να αφαιρεθούν τα αεροδρόμια από τη συγκεκριμένη υποχρέωση. Όπως είπε, παρερμηνεύτηκαν από τους βουλευτές οι τοποθετήσεις της λειτουργού της Υπηρεσίας, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Καραγιώργη, εννοούσε πως θα εξετάζονται οι συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρο που εμπίπτει στις πρόνοιες του νομοσχεδίου. «Η πρόθεση μας μετά την ψήφιση του νόμου είναι να εξετάζουμε τα δεδομένα για κάθε χώρο για εκτίμηση του κόστους των προϊόντων και ανάλογα ο υπουργός θα μπορεί να καθορίζει την ανώτατη τιμή των προϊόντων» πρόσθεσε.
Παράλληλά, ο κ. Καραγιώργης ανέφερε πως είναι θετική εξέλιξη που οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε δωρεάν νερό στα αεροδρόμια. «Ευελπιστούμε το νομοσχέδιο να εγκριθεί με βάση τον αρχικό του σχεδιασμό, καθώς αυτό θα είναι προς όφελος των καταναλωτών. Η Βουλή έχει δικαίωμα να προβεί σε βελτιώσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν και να προστατεύσουν τους καταναλωτές», υπέδειξε.
Τι έγινε προηγουμένως
Μερικές ώρες προηγουμένως είχαν προκληθεί έντονες αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, μετά τις θέσεις που είχαν διατυπώσει οι τεχνοκράτες. Συγκεκριμένα, η λειτουργός που εκπροσώπησε τη Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή, εξήγησε πως η πρόθεση της Υπηρεσίας είναι να αφαιρεθούν τα αεροδρόμια από την επιβολή πλαφόν γιατί, μετά τις συνεδρίες της επιτροπής το περασμένο καλοκαίρι και τις συζητήσεις που έγιναν για το πλαφόν, οι εταιρείες στα αεροδρόμια τοποθέτησαν καταψύκτες νερού για χρήση από το κοινό.
Οι αντιδράσεις βουλευτών
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα χαρακτήρισε απαράδεκτη τη θέση της Υπηρεσίας Καταναλωτή. Όπως είπε, αρχικά το νομοσχέδιο καθόριζε τα σημεία που θα επιβάλλεται πλαφόν και τώρα αφαιρούνται τα αεροδρόμια.
Ο επίσης βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης, σημείωσε, πως προηγουμένως η Υπηρεσία υποστήριζε πως τα αεροδρόμια ήταν η προμετωπίδα του νομοσχεδίου, ενώ η Υπηρεσία είχε κατηγορήσει τους βουλευτές που διαφωνούσαν και δεν επιθυμούσαν να προστατεύσουν τους καταναλωτές.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, σημείωσε πως θα πρέπει να τοποθετηθούν καταψύκτες και σε άλλα σημεία που προβλέπει το νομοσχέδιο.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως η συζήτηση τού θυμίζει το e-kalathi, τονίζοντας πως θα πρέπει να αποφασιστεί εάν θα γίνει αποδεκτό ή όχι το μέτρο. Είπε πως δεν μπορεί να παρεμβαίνεις στην αγορά, προσθέτοντας πως «μας καλούν να ψηφίσουμε μια επικοινωνιακή φούσκα της Κυβέρνησης για να μην μας κατηγορούν πως είμαστε κεφαλαιοκράτες».
Λόγω των αντιδράσεων και της σύγχυσης που δημιουργήθηκε, στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής θα κληθεί να παραστεί ο αρμόδιος υπουργός, για να τοποθετηθεί για τις προθέσεις της Κυβέρνησης.
Πηγή: philenews.com