Tuesday, November 5, 2024
Home » Χάσαμε  ένα χρόνο ζωής εξαιτίας  της πανδημίας

Χάσαμε  ένα χρόνο ζωής εξαιτίας  της πανδημίας

0 comments

Χάσαμε κυριολεκτικά ένα χρόνο ζωής εξαιτίας της πανδημίας – Τι αναφέρει έκθεση

Στην κυριολεξία οι Κύπριοι έχασαν ένα χρόνο ζωής εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και οι επιπτώσεις από τον αυξημένο αριθμό θανάτων, ηλικιωμένων κυρίως ανθρώπων άρχισαν φαίνονται πλέον ξεκάθαρα αφού το προσδόκιμο ζωής στην Κύπρο, από τα 82,4 έτη που ήταν το 2020 έπεσε στα 81,3 έτη το 2021.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο «προφίλ υγείας στις χώρες της ΕΕ», που δόθηκε στη δημοσιότητα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας «το προσδόκιμο ζωής στην Κύπρο μειώθηκε απότομα το 2021, ενώ βελτιώθηκε μόνο εν μέρει το 2022».

«Το 2022 το προσδόκιμο ζωής στην Κύπρο ήταν 81,7 έτη, ένα έτος πάνω από τον μέσο όρο για το σύνολο της ΕΕ. Παρότι το πρώτο έτος της πανδημίας το προσδόκιμο ζωής δεν μειώθηκε, το 2021 μειώθηκε περισσότερο από ένα έτος. Κατά μέσο όρο το 2022οι Κύπριες ζούσαν σχεδόν τέσσερα περισσότερα έτη(83,6 έτη) από τους άνδρες (79,9 έτη). Αυτό το χάσμα μεταξύ των φύλων (3,7 έτη) είναι μικρότερο από ότι στις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ», αναφέρεται στην ευρωπαϊκή αναφορά.

Σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής αναφοράς, «ήταν στην Κύπρο το 2019 τα 82,3 έτη, το 2020 τα 82,4 έτη, έπεσε το 2021 στα 81,3 έτη και ανέβηκε το 2022 στα 81,7 έτη. Ο μέσος όρος στο σύνολο ης ΕΕ το 2022 ήταν τα 80,7 έτη».

Οι παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος και ο καρκίνος παραμένουν οι κυριότερες αιτίες θανάτου.

Αναλυτικά και όπως τα δεδομένα καταγράφονται στο «προφίλ υγείας για την Κύπρο»: «Το 2021 οι παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος ήταν η κύρια αιτία θανάτου στην Κύπρο και αντιστοιχούσαν στο 25% όλων των θανάτων ακολουθούμενες από τον καρκίνο (22%). Ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας από παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία, τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο έχουν παραμείνει αμετάβλητα».

Όσον αφορά πιο συγκεκριμένα τις παθήσεις (που οδήγησαν στους θανάτους), «η COVID-19 ήταν η κύρια αιτία θνησιμότητας το 2021 (αντιπροσωπεύοντας το 8,4% του συνόλου θανάτων), ακολουθούμενη από την ισχαιμική καρδιοπάθεια (7,8%) και τον διαβήτη (6,8%). Κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, το 2020, μόνο το 2% των θανάτων οφείλονταν στην COVID-19, αλλά το 2021 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 8,4%».

Άλλες παθήσεις που οδήγησαν στο θάνατο κατά το 2021 ήταν η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας (5,6%), Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (2,2%). Εγκεφαλικά επεισόδια (4,9%) ενώ καταγράφηκαν και θάνατοι εξαιτίας πτώσεων (0,9%), ατυχημάτων στον τομέα των μεταφορών (0,7%) και αυτοκτονίες (0,3%). Σε ό,τι αφορά τον καρκίνο, ψηλότερο ποσοστό θανάτων εξαιτίας του καρκίνου αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα (4,4%) και ακολουθούν, καρκίνος του μαστού (2,1%), ορθοκολικός καρκίνος (1,9%), καρκίνος του προστάτη (1,5%) και καρκίνος στο πάγκρεας (1,4%).

Στην περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων, η ευρωπαϊκή αναφορά επισημαίνει: «Ο ευρύτερος δείκτης υπερβάλλουσας θνησιμότητας, ο οποίος ορίζεται ως θάνατοι από όλες τις αιτίες σε επίπεδα πάνω από να αναμενόμενα με βάση τη θνησιμότητα των προηγούμενων πέντε ετών, καταδεικνύει ότι οι υπερβάλλοντες θάνατοι στην Κύπρο ήταν υψηλότεροι το 2020 (κατά 13% περίπου), το 2021 κατά 23% και το 2022 κατά 25%, πάνω από τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών».

Αυτό, σύμφωνα με την αναφορά «υποδηλώνει ότι ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονταν με την COVID-19 κατά τη διάρκεια των τριών αυτών ετών θα μπορούσε να είναι υψηλότερος από αυτόν που αναφέρθηκε ή ότι η αναστάτωση στις υπηρεσίες υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως η αναστολή της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης και οι ακυρώσεις προγραμματισμένων χειρουργικώνεπεμβάσεων, ενδέχεται να είχαν ως αποτέλεσμα την αυξημένη θνησιμότητα από άλλες αιτίες».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Κύπρου, σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, το 2020, χρονιά εμφάνισης του ιού στην Κύπρο, καταγράφηκαν 132 θάνατοι. Το 2021 ο αριθμός παρουσίασε ραγδαία αύξηση, με τους θανάτους να φτάνουν τους619 ενώ από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, η ηλικία των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους είναι κατά μέσο όρο τα 80 έτη.

Σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο ζωής στην υπόλοιπη ΕΕ, περισσότερα χρόνια ζωής από τους Κύπριους φαίνεται να ζουν οι Ισπανοί με 83,2 έτη, οι Σουηδοί με 83,1 έτη, οι Ιταλοί με 83 έτη, οι Μαλτέζοι με 82,7 έτη και ακολουθούν οι Νορβηγοί, Ιρλανδοί, Γάλλοι, Ισλανδοί, Βέλγοι, Πορτογάλοι και Ολλανδοί. Οι Έλληνες καταγράφουν προσδόκιμο ζωής στα 80,7 έτη.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More