Tuesday, November 26, 2024
Home » Τον απέλυσαν πραξικοπηματίες, τον στιγμάτισε η Δημοκρατία – Μισός αιώνας αίσχους για αστυφύλακα

Τον απέλυσαν πραξικοπηματίες, τον στιγμάτισε η Δημοκρατία – Μισός αιώνας αίσχους για αστυφύλακα

0 comments

Τον απέλυσαν πραξικοπηματίες, τον στιγμάτισε η Δημοκρατία – Μισός αιώνας αίσχους για αστυφύλακα

Είχε εφτά ανήλικα παιδιά και επειδή, ως ειδικός αστυφύλακας, διέπραξε το λάθος να μην ταυτιστεί με τους πραξικοπηματίες, ο τότε αστυνομικός διευθυντής Αμμοχώστου, τον έπαυσε και η οικογένεια του έμεινε χωρίς φράγκο, αφού όλοι οι Αρχηγοί Αστυνομίας μέχρι το 2019 υιοθέτησαν την απόφαση που ελήφθη κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος.

Ο λόγος για τον ειδικό αστυφύλακα του 1974 Θεόδουλο Σολωμού, του οποίου τα παιδιά εμφανίστηκαν χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγωνζητώντας δικαιοσύνη.

Την τότε απόφαση (απόλυσης) ανακάλεσε ο πρώην Αρχηγός Αστυνομίας κ. Κύπρος Μιχαηλίδης το 2019, αλλά όπως υποστήριξε ο γιος του Σολωμού, μετά την αφυπηρέτηση Μιχαηλίδη, ο νέος Αρχηγός κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου με επιστολή του (ημερομηνίας 11/2/2021) προς τα παιδιά του ειδικού αστυφύλακα, ουσιαστικά ακύρωσε την απόφαση του προκατόχου του, οπόταν ο πατέρας του παρέμεινε μετέωρος.

Ο νυν Αρχηγός, ο οποίος ήταν παρών διαβεβαίωσε πως η επιστολή του προκατόχου του δεν ακυρώθηκε και ότι ο Σολωμού τιμάται από την Αστυνομία. Ο Αρχηγός δέχτηκε επικρίσεις για τη στάση της ηγεσίας της Αστυνομίας με δεδομένο ότι η αναγνώριση του Σολωμού ήταν μόνο θεωρητική.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο γιος του Γρηγόρης Σολωμού, μετά την παύση του πατέρα του, αυτόςσυνελήφθη από τους Τούρκους και αγνοείται μέχρι σήμερα αλλά η οικογένεια του δεν λάμβανε τον μισθό του, όπως συνέβαινε με άλλους δημοσίους υπαλλήλους.

Χρειάστηκε να περάσουν 45 χρόνια για να ανατρέψει ο τότε Αρχηγός Αστυνομίας κ. Κύπρος Μιχαηλίδης την αδικία για την οικογένεια του ειδικού αστυφύλακα και να καθαρίσει, κάπως, το στίγμα της πολιτείας η οποία επί δεκαετίες είχε υιοθετήσει την απόφαση παύσης του.

Μάλιστα οι παρόντες βουλευτές τόνισαν την ανάγκη όχι μόνο αποκατάστασης του Σολωμού στη θέση του και μάλιστα με προαγωγή, αλλά και όσων δημοσίων υπαλλήλων αδικήθηκαν από οικονομικής απόψεως αλλά και στην ανέλιξη τους. Όπως ελέχθη από τα παιδιά του Θεόδουλου Σολωμού, ο πατέρας τους ήταν ο μοναδικός που υπηρετούσε στην Αστυνομία στον οποίο δεν καταβλήθηκαν στην οικογένεια του οι μισθοί του. Σημειώνεται, πως παρόλον ότι αναγνωρίστηκε ως αντιστασιακός και ότι κακώς απολύθηκε από τη δουλειά του, η οικογένεια του δεν έλαβε, μέχρι και σήμερα το μισθό του.

Στην επιστολή του πρώην Αρχηγού Αστυνομίας κ. Κύπρου Μιχαηλίδη (10 Ιουνίου 2019) προς στον κ. Γρηγόρη Σολωμού, γιο του ειδικού αστυφύλακα Θεόδουλου Σολωμού, καταγράφονται και τα ακόλουθα:

«Αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα και σας πληροφορώ ότι η Αστυνομία προέβη σε περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να διασαφηνισθεί το ζήτημα της παράνομης ή όχι απόλυσης του αγνοούμενου πατέρα σας Ε.Α. 5406 Θεόδουλου Σολωμού, από τον τότε Αστυνομικό Διευθυντή Αμμοχώστου, με ισχύ από 6.8.1974.

Η έρευνα δεν κατέδειξε τους πραγματικούς -λόγους απόλυσης του Θεόδουλου Σολωμού και συνεπώς λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου κατά την περίοδο του πραξικοπήματος, διαπιστώθηκε ότι η απόλυση του ήταν ανυπόστατη και συνεπώς ανύπαρκτη.

Ως εκ τούτου, συνεχίζει ο κ. Μιχαηλίδης, η επιστολή του πρώην Αρχηγού Αστυνομίας κ. Σάββα Αντωνίου, ημερομηνίας 3.2.1975 προς τη σύζυγο του κ. Σολωμού, «στην οποία υποστηρίχθηκε το νόμιμο της απόλυσης» του κ. Σολωμού, για σκοπούς τάξης ανακαλείται.

Περαιτέρω πληροφορείστε ότι ο κ. Θεόδουλος Σολωμού, περιλαμβάνεται και επίσημα στο μητρώο των αγνοούμενων μελών της Αστυνομίας, κατά την τούρκικη εισβολή».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια εξέτασης προσφυγής της οικογένειας του ειδικού αστυφύλακα ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου (22 Οκτωβρίου 2019) η κ. Λ. Ουστά μιλώντας εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε, ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας με επιστολή του έχει αναγνωρίσει το ανυπόστατο και συνεπώς το ανύπαρκτο της απόλυσης του Θεόδουλου Σολωμού ένεκα της κατάστασης που επικρατούσε τότε στην Αστυνομική διεύθυνση το 1974, λόγω της πραξικοπηματικής κυβέρνησης.

Και η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, συνέχισε:

Επιπλέον θα ήθελα στο παρόν στάδιο να δηλώσω και την απολογία των καθ’ ων η αίτηση (της Νομικής Υπηρεσίας) για την όλη ταλαιπωρία που έχει προκληθεί στους αιτητές (τα παιδιά του Σολωμού) με την καταχώρηση αυτής της προσφυγής και τον αγώνα που είχαν διεξάγει μέχρι τότε για αναγνώριση της παράνομης απόλυσης του πατέρα τους».

Η χθεσινή συνεδρία διεξήχθη σε φορτισμένο κλίμα με τον γιο του Θεόδουλου Σολωμού να εκτοξεύει ευθείες βολές κατά της ηγεσίας της Αστυνομίας, κάτι το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του Αρχηγού Αστυνομίας που ήταν παρών.

Σημειώνεται ότι προηγήθηκε επιστολή του πρώην Αρχηγού Αστυνομίας (8 Μαΐου 2015) προς τους δικηγόρους της οικογένειας, με την οποία ουσιαστικά υιοθετήθηκε η παύση του Σολωμού από τον Αστυνομικό Διευθυντή Αμμοχώστου τον Αύγουστο του 1974.

Στην επιστολή του Αρχηγού αναφέρονταν και τα εξής για τον Σολωμού: Προσλήφθηκε στην Αστυνομία στις 12.4.1973. Στις 6.8.1974 ενώ υπηρετούσε στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου τερματίστηκαν οι υπηρεσίες του από τον Αστυνομικό Διευθυντή Αμμοχώστου. Στον προσωπικό του φάκελο δεν υπάρχει οποιαδήποτε επιστολή που να καταδεικνύει τους λόγους απόλυσης του.

Σημειώνεται επίσης, ότι στις 3.2.1975 ο τότε Αρχηγός Αστυνομίας με επιστολή του προς τη σύζυγο του αγνοούμενου πρώην ειδικού αστυφύλακα ανέφερε, ότι οι υπηρεσίες του συζύγου της τερματίστηκαν κανονικά «υπό του αστυνομικού διευθυντού Αμμοχώστου στις 6.8.1974.

Την πλήρη αποκατάσταση του Θεόδουλου Σολωμού, σε όλα τα επίπεδα, στήριξε η Επίτροπος Προεδρίας επί Ανθρωπιστικών Θεμάτων κ. Άννα Αριστοτέλους και οι βουλευτές Νίκος Κέττηρος, Χρίστος Χριστόφιας, Ρήτα Σούπερμαν, Ζαχαρίας Κουλίας, Χρίστος Σενέκης και Μιχάλης Γιακουμή.

Δεν το έβαλε στα πόδια

Μιλώντας με έντονα συναισθηματική φόρτιση ο κ. Γρηγόρης Σολωμού, γιος του Θεόδουλου Σολωμού, ανάφερε ότι μπορεί να πέρασαν 50 χρόνια από την απόλυση του πατέρα του, αλλά για την οικογένεια οι πληγές είναι ανοικτές.

Παρατήρησε, πως μέχρι το 2019 που έγινε ανάκληση της απόλυσης του, η Αστυνομία δεν τον θεωρούσε μέλος της. Όπως εξήγησε, απολύθηκε παράνομα από τον τότε αστυνομικό διευθυντή Αμμοχώστου, τον οποίον κατηγόρησε ότι μαζί με αξιωματικό του στρατού «έκαναν άχρηστους τους αντιστασιακούς».

Είπε επίσης, πως μάλλον τα οστά του αγνοούμενου πατέρα του εντοπίστηκαν κατόπιν πληροφορίας που έδωσε ο Τουρκοκύπριος δολοφόνος του και εδώ και δύο χρόνια η οικογένεια αναμένει να ταυτοποιηθεί. Ανέφερε επίσης, πως όταν έσπασε η γραμμή της Μιας Μηλιάς ο πατέρας του διέφυγε στην Άσσια εν μέσω πυρών. Θα μπορούσε να πάρει την οικογένεια του και να φύγει όπως έπραξαν πολλοί, αλλά δεν το έκανε, είπε ο γιος του, ο οποίος πρόσθεσε, πως ο πατέρας του έμεινε μαζί με άλλους, με κυνηγετικά όπλα για να υπερασπίσουν το χωριό. Μπορούσε, πρόσθεσε, να φύγει και όμως κατέβηκε από το αυτοκίνητο για να πάρει εμάς. Πριν καταταγεί στην Αστυνομία ήταν αγροφύλακας και θα μπορούσε να διαφύγει μέσω των αγρών, αλλά δεν το έπραξε, ανέφερε.

Περαιτέρω είπε, πως το 2003, η Αστυνομία αποφάσισε ότι εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο επανεξέτασης της υπόθεσης, παρόλον ότι ο φάκελος ήταν άδειος και διερωτήθηκε τι είδους έρευνα διενεργήθηκε.

Το 2004 του δόθηκε μετάλλιο αντίστασης και ενεγράφη αντιστασιακός.

Αναφέρθηκε επίσης σε επιστολή της μητέρας του (23 Δεκεμβρίου 1974) με την οποία παρακαλούσε να εξακολουθήσουν να δίνονται οι μισθοί του στην οικογένεια του.

«Σκεφτείτε μια γυναίκα στην προσφυγιά να έχει να θρέψει επτά ανήλικα και η ηγεσία της Αστυνομίας να μην χαμπαριάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Άννα Αριστοτέλους ανέφερε το ελάχιστο που οφείλει η πολιτεία είναι να πει συγνώμη. Υπεστήριξε επίσης, πως η Αστυνομία πρέπει να εξετάσει τα ωφελήματα του Σολωμού και να τον προαγάγει σε αρχιφύλακα. Αφού ανακλήθηκε η απόλυσή του, έπρεπε να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα, συμπλήρωσε.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More