Στέλνουν νεφροπαθείς σε άλλες επαρχίες
Μεγάλη ταλαιπωρία υφίστανται οι νεφροπαθείς στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, αφού λόγω έλλειψης κλινών και γιατρού αναγκάζονται να μεταβαίνουν στα νοσοκομεία Λευκωσίας και Αμμοχώστου για να εξυπηρετηθούν. Παρά τις υποσχέσεις για πρόσληψη ενός ακόμη γιατρού δεν κατέστη δυνατόν να καλυφθεί η θέση, με τον ΟΚΥπΥ ν’ αναφέρει πως έχει προκηρύξει τη θέση εδώ και 14 μήνες.
Τα προβλήματα και η ταλαιπωρία των αιμοκαθαρόμενων ασθενών της Λάρνακας δεν προβλέπεται πάντως να επιλυθούν σύντομα, όπως προκύπτει από πρόσφατη απάντηση της τέως υπουργού Υγείας προς τον βουλευτή Λάρνακας, Χρίστο Ορφανίδη. Κάνοντας λόγο για δυσμενή διάκριση σε βάρος των ασθενών της Λάρνακας, ο κ. Ορφανίδης υπέβαλε σειρά ερωτημάτων αναφορικά με τη στελέχωση του Νεφρολογικού Τμήματος και της Μονάδας Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και αντίστοιχων τμημάτων νοσοκομείων άλλων επαρχιών.
Στην επιστολή της ημερομηνίας 3 Ιανουαρίου του 2024, η κ. Κανάρη ανέφερε πως οι απαντήσεις της προέρχονται από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.
Όπως αναφέρει η Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας αποτελείται από 21 θέσεις και 2 yellow units (θέσεις απομόνωσης) και το Νεφρολογικό Τμήμα από 10 κλίνες με δυνατότητα 6 μηχανών αιμοκάθαρσης. Σημειώνει ακόμη πως στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης εργοδοτούνται 29 νοσηλευτικοί λειτουργοί και στο Νεφρολογικό Τμήμα 17 νοσηλευτές και 4 γιατροί.
Σ’ ότι αφορά στο ιατρικό προσωπικό, αναφέρεται πως εκκρεμεί η πρόσληψη ενός ιατρικού λειτουργού και πως η θέση προκηρύσσεται από τις 27/10/2022, χωρίς να έχει εξευρεθεί κατάλληλος υποψήφιος. Αναφορικά με την έλλειψη κλινών, σημειώνεται πως «με την πρόσληψη δεύτερου ιατρικού λειτουργού στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου θ’ αυξηθεί ο αριθμός ασθενών που εξυπηρετούνται στο εν λόγω νοσηλευτήριο, με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν κλίνες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας».
Η λύση, δηλαδή, που δόθηκε είναι να μεταβαίνουν ασθενείς και στο Παραλίμνι, που απέχει από τη Λάρνακα σχεδόν όσο και η Λευκωσία. Αυτήν τη στιγμή μεταβαίνουν από τη Λάρνακα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου 5 ασθενείς, με άλλους 8 να αναγκάζονται να πηγαίνουν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Η σύγκριση, πάντως, με τα αντίστοιχα τμήματα των Γενικών Νοσοκομείων Λευκωσίας και Λεμεσού, αποτελεί ακόμη ένα στοιχείο που καταδεικνύει την ανάγκη για αναβάθμιση του Νεφρολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Λάρνακας.
Σύμφωνα με την απάντηση της κ. Κανάρη, το Τμήμα Νεφρολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας αποτελείται από 6 Τμήματα: Τη Νεφρολογική Κλινική, το Τμήμα Αιμοκάθαρσης, το Τμήμα Περιτοναϊκής Κάθαρσης, το Εξωτερικό Ιατρείο Νεφρολογίας, το Τμήμα Ημερήσιας Φροντίδας Νεφροπαθειών και το Τμήμα Πλασμαφαιρέσεων/ Αιμοκαθάρσεων.
Το Τμήμα στελεχώνεται από 9 ιατρικούς λειτουργούς, 1 πανεπιστημιακό ιατρό και 84 νοσηλευτικούς λειτουργούς. Αντίστοιχα, το Τμήμα Νεφρολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού αποτελείται από τον Νεφρολογικό Θάλαμο, τα Τμήματα Αιμοκάθαρσης και Περιτοναϊκής Κάθαρσης και τα Νεφρολογικά Εξωτερικά Ιατρεία. Το Τμήμα στελεχώνεται από 5 γιατρούς και 65 νοσηλευτές.
Στη Λευκωσία υπάρχουν, εξάλλου, 63 κλίνες στη Νεφρολογική Κλινική και 12 στο Τμήμα Αιμοκάθαρσης, ενώ στη Λεμεσό 16 κλίνες στη Νεφρολογική Κλινική και 34 στο Τμήμα Αιμοκάθαρσης.
Πηγή: Philenews