Saturday, November 9, 2024
Home » Προς ακύρωση της παράνομης άδειας του ιχθυοτροφείου στη Τριμίκλινη

Προς ακύρωση της παράνομης άδειας του ιχθυοτροφείου στη Τριμίκλινη

0 comments

Προς ακύρωση της παράνομης άδειας του ιχθυοτροφείου στη Τριμίκλινη

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) προσανατολίζεται στην ανάκληση της άδειας υδροληψίας που παραχώρησε το 2022, για σκοπούς υδροδότησης των παράνομων εγκαταστάσεων του ιχθυοτροφείου στην κοινότητα Τριμίκλινης.

Πρόκειται για μία από τις δύο άδειες που παραχωρήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Συγκεκριμένα, σε μικρή απόσταση από το παράνομο έργο συγκράτησης, κατασκευάστηκε νέο παράνομο έργο εκτροπής νερού, ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου έτους το πρώτο κατεδαφίστηκε. Το ΤΑΥ, στις 21/10/2022 εξέδωσε, την Άδεια Έργου Συγκράτησης αρ. ΑΕΣ(Ν)/05/108/101 και στις 18/11/2022 την αντίστοιχη Άδεια Υδροληψίας ΑΥ(Ν)/05/108/101, για τις ανάγκες του παράνομου ιχθυοτροφείου, επικροτώντας με αυτόν τον τρόπο τις παράνομες δραστηριότητές του. Η εν λόγω άδεια υδροληψίας για μεταφορά νερού από έργο συγκράτησης ανάντη του υδατοφράκτη Τριμίκλινης προς το ιχθυοτροφείο λήγει στις 18/11/2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες , το ΤΑΥ ενημέρωσε τον διευθυντής της επιχείρησης, πως μετά και από τη δημοσιοποίηση της Ειδικής Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας«Παράνομη ιχθυοκαλλιέργεια, παράνομες επεμβάσεις σε κρατική γη και στον ποταμό Κούρη και παράνομη λειτουργία επιχείρησης εστίασης και χώρων διαμονής επισκεπτών στις κοινότητες Συλίκου και Τριμίκλινης», αλλά και από σχετική ενημέρωση άλλων διοικητικών οργάνων, αξιολογεί την τήρηση των προβλεπόμενων προνοιών του περί της ενιαίας διαχείρισης των υδάτων Νόμου του 2020 και κανονισμών δυνάμει των οποίων έχει εκδοθεί η άδεια.

Ο διευθυντής της επιχείρησης ενημερώνεται πως τα αποτελέσματα της δέουσας έρευνας που διενεργείται, δύναται να οδηγήσουν στη λήψη απόφασης είτε για ακύρωση ή τροποποίηση της ισχύουσας άδειας υδροληψίας, είτε για απόρριψη ή έγκριση με διαφοροποιημένους όρους ενδεχόμενου αιτήματος για νέα άδεια.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΤΑΥ, βρίσκονται σε ισχύ συνολικά πέντε άδειες, που έχουν εκδοθεί προς όφελος της εν λόγω επιχείρησης, για ανόρυξη γεωτρήσεων και δύο άδειες για έργα συγκράτησης (εκτροπής), για τα οποία εκδόθηκαν αντίστοιχες Άδειες Υδροληψίας, δηλαδή άδειες για άντληση νερού, στις οποίες καθορίζονται οι επιτρεπόμενες ετήσιες ποσότητες νερού. Οι πιο πάνω άδειες εκδόθηκαν κατά τα έτη 2013 – 2022.

Το ΤΑΥ, με επιστολή του ημερ. 12/9/2023, προς την επιχείρηση, ανέφερε ότι, μετά από καταγγελίες, επιτόπια διερεύνηση και αξιολόγηση δορυφορικών εικόνων και άλλων πληροφοριών στα συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών, διαπίστωσε παράνομες επεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού Κούρη, καθώς και στη ζώνη προστασίας του, όπου δημιούργησαν εγκαταστάσεις ιχθυοτροφείου και άλλων χρήσεων, αλλά και στην περιοχή όπου κατασκεύασαν έργα εκτροπής και μεταφοράς νερού του ποταμού. Σύμφωνα με το Τμήμα, οι επεμβάσεις περιλαμβάνουν εκχερσώσεις ποτάμιας και παρόχθιας βλάστησης, εκκοπή δέντρων, εκσκαφές, επιχωματώσεις και αλλοίωση της μορφολογίας του ποταμού και της παρόχθιας ζώνης, κατασκευή δρόμων και γεφυριών και ανέγερση διάφορων άλλων κατασκευών όπως λίμνες, κτήρια κ.λπ., χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών, εντός της κοίτης και της ζώνης προστασίας του ποταμού. Σύμφωνα με το ΤΑΥ, οι ενέργειες αυτές προκάλεσαν σοβαρή μορφολογική αλλοίωση του ποταμού και της παρόχθιας ζώνης, προκάλεσαν ζημιά και υποβάθμισαν το ποτάμιο και παρόχθιο οικοσύστημα και αύξησαν τους κινδύνους πλημμύρας στην περιοχή.

Με βάση το άρθρο 116 του περί Ενιαίας Διαχείρισης των Υδάτων Νόμου (Ν.79(Ι)/2010),απαγορεύεται σε οποιοδήποτε πρόσωπο να προβαίνει σε εκσκαφή ή άλλης μορφής επέμβαση, ή βλάβη, ή καταστροφή σε όχθη, τοίχο ή κοίτη υδατορέματος, καθώς και να προβαίνει σε οποιαδήποτε ενέργεια εντός του υδατορέματος που επηρεάζει ή δυνατό να επηρεάζει τη ροή του νερού ή δυνατό να προκαλέσει ρύπανση ή ζημιά στο υδατόρεμα ή ζημιά σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή περιουσία (εκτός εάν εξασφαλίσει προηγουμένως άδεια του Διευθυντή του ΤΑΥ).

Το ΤΑΥ κάλεσε τη διεύθυνση της ανάπτυξης να προβεί στην κατεδάφιση και απομάκρυνση των επεμβάσεων από τον ποταμό και τη ζώνη προστασίας του και στην αποκατάσταση της κοίτης του, καθώς και της ζώνης προστασίας του στην πρότερή της κατάσταση, απομακρύνοντας όλες τις κατασκευές και επιχωματώσεις και να προχωρήσουν σε φυτεύσεις και επαναφορά της φυσικής βλάστησης.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More