Πάρκο περιπέτειας στο Τρόοδος – Εκμισθώθηκε κρατική δασική γη εντός του Natura 2000
Τη δημιουργία πάρκου περιπέτειας (adventure park) σε περιοχή τουΔικτύου Natura 2000, στην καρδιά του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Τροόδους, προγραμματίζει ιδιωτική εταιρεία, στην οποία έχει εκμισθωθεί κρατική δασική γη στις 2/7/2015.
Στη σύμβαση μίσθωσης γίνεται αναφορά σε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 17/3/2015 για εκμίσθωση δασικής γης συνολικής έκτασης 40 περίπου δεκαρίων στην τοποθεσία «Ξεροκόλυμπος», στην κοινότητα Φοινί της επαρχίας Λεμεσού.
Τοπροτεινόμενο έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία φυσικού θεματικού πάρκου, το οποίο θα προσφέρει δραστηριότητες περιπέτειας προς το κοινό, όπως αναφέρεται στην έκθεση πληροφοριών πουυποβλήθηκε για εξέταση στην Περιβαλλοντική Αρχή. Οι δραστηριότητες περιπέτειας θα σχετίζονται με αναρρίχηση, ισορροπία, αιωρήσεις και ανάβαση. Η προτεινόμενη ανάπτυξη θα περιλαμβάνει έναν ξύλινο πύργο, ένα κτίριο διοίκησης, χώρους στάθμευσης 20 οχημάτων, καθώς και εξοπλισμό αποτελούμενο από ξύλινες κατασκευές και σχοινιά.
Σύμφωνα με την έκθεση πληροφοριών, κατά το στάδιο κατασκευής, οι κύριες εργασίες που θα εκτελεστούν αφορούν τηνανέγερση των ξύλινων κατασκευών και συγκεκριμένα την ανέγερση του κτιρίου διοίκησης και του πύργου. Περαιτέρω, προτείνεται η τοποθέτηση εξοπλισμού σε επιλεγμένα δέντρα για τη δημιουργία των διαδρομών που θα χρησιμοποιούν οι επισκέπτες. Ο εξοπλισμός αυτός θα αφορά κυρίως μικρές ξύλινες κατασκευές και σχοινιά. Με βάση τα σχέδια προγραμματίζεται η κατασκευή κρεμαστής γέφυρας και η δημιουργία χώρων στάθμευσης για 20 οχήματα.
Οι εργασίες για την κατασκευή του προτεινόμενου έργου αναμένεται ότι δεν θα διαρκέσουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερo των τριών μηνών. Τα δύο ξύλινα κτίρια θα είναι προκατασκευασμένα, επομένως κατά τη φάση κατασκευής του προτεινόμενου έργου θα λάβει χώρα η συναρμολόγηση και η εγκατάσταση τους στα επιλεγμένα σημεία.
Σύμφωνα με τους μελετητές, δεν θα απαιτηθούν εκτεταμένες χωματουργικές εργασίες, καθώς τα ξύλινα κτήρια πρόκειται να είναι υπερυψωμένα. Για την τοποθέτηση των κτιρίων θα πραγματοποιηθούν μικροπασσαλώσεις με ειδικό τρυπάνι χειρός. Για τους χώρους στάθμευσης επίσης δεν θα απαιτηθούν εκτεταμένες χωματουργικές εργασίες. Η κατασκευή τους θα περιλαμβάνει ήπιες εργασίες εξομάλυνσης του εδάφους, ενώ προβλέπεται και η τοποθέτηση μεταλλικής περίφραξης. Εάν κριθεί αναγκαίο, η μεταλλική περίφραξη δύναται να αντικατασταθεί από ξύλινη περίφραξη. Η τοποθέτηση του εξοπλισμού στα δέντρα πρόκειται να διενεργηθεί, ως επί το πλείστον, με χειρωνακτικά μέσα.
Η έκταση στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες θα είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με τη συνολική έκταση της μισθωμένης γης εξαιτίας του μικρού αποτυπώματος του έργου. Συγκεκριμένα η έκταση στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι κύριες κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν την κατασκευή των ξύλινων υποδομών και των χώρων στάθμευσης δεν θα ξεπερνά τα 665 τ.μ., οι εργασίες τοποθέτησης εξοπλισμού επί των δέντρων δεν θα καταλάβουν οποιαδήποτε έκταση, ενώ κατά το στάδιο κατασκευής του έργου δεν θα εκτελεστούν χωματουργικές και οικοδομικές εργασίες.
Οι κύριες υποδομές και τα βασικά στοιχεία του προτεινόμενου έργου είναι τα πιο κάτω:
Πύργος: Πρόκειται για κτίριο τριών ορόφων, στο οποίο θα λαμβάνει χώρα η εκκίνηση των δραστηριοτήτων των επισκεπτών. Το εμβαδόν του πύργου θα ανέρχεται σε 36 τ.μ.
Κτίριο διοίκησης: Το κτίριο θα αποτελείται από ξύλο και εντός του θα αποθηκεύεται ο εξοπλισμός ασφαλείας (π.χ. ζώνες, κράνη κ.λπ.) που θα χρησιμοποιείται στις δραστηριότητες του πάρκου περιπέτειας. Το εμβαδόν του θα ανέρχεται σε 25 τ.μ.
Κρεμαστή γέφυρα: Η γέφυρα θα αποτελείται από ξύλο, δίκτυα, σχοινιά και μεταλλικά στοιχεία. Η γέφυρα θα τοποθετηθεί πάνω από τον ποταμό που απαντάται εντός του χώρου ανάπτυξης.
Εξοπλισμός: Ο εξοπλισμός που θα τοποθετηθεί στο πάρκο περιπέτειας θα αποτελείται από σχοινιά και ξύλινες μικρές κατασκευές, όπωςεναέριες τροχαλίες,ξύλινες πλατφόρμες,ξύλινες σκάλες,ξύλινα βαρέλια, ξύλινοι τοίχοι αναρρίχησης και διασταυρούμενα σχοινιά (δίχτυα).
Ο εξοπλισμός για τις δραστηριότητες των επισκεπτών θα τοποθετηθεί στην ύπαιθρο και θα στηρίζεται στους κορμούς δέντρων. Οι δραστηριότητες θα χωρίζονται σε έξι διαδρομές.
Η κάθε διαδρομή θα περιλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητες που θα σχετίζονται με αναρρίχηση, ισορροπία, αιωρήσεις και ανάβαση. Για τις ανάγκες δημιουργίας των εν λόγω δραστηριοτήτων θα τοποθετηθεί υπαίθρια εξοπλισμός, στηριζόμενος σε δέντρα, ο οποίος θα αποτελείται κατά κύριο λόγο από σχοινί και ξύλο.
Χώροι στάθμευσης: Οι χώροι στάθμευσης θα βρίσκονται εντός του πάρκου περιπέτειας και θα εξυπηρετούν 20 οχήματα συνολικά. Η συνολική έκταση που θα καταλαμβάνουν οι χώροι στάθμευσης ανέρχεται σε περίπου 600 τ.μ.
Δασική και ορεινή η περιοχή του έργου
Η περιοχή μελέτης καθώς και ο χώρος ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου βρίσκονται εντός της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ) και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) ΕΔΠΤροόδους.
Η περιοχή στην οποία θα χωροθετηθεί το προτεινόμενο έργο εμπίπτει στα υψηλότερα ορεινά, καθώς έχει υψόμετρο περίπου 1.380 μέτρα. Ο χώρος ανάπτυξης, βρίσκεται σε πολεοδομική ζώνη Ζ3, δηλαδή πολεοδομική ζώνη προστασίας των υδάτων. Μεταξύ του δρόμου Πάνω Πλατρών – Τροοδίτισσας και του χώρου ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου μεσολαβεί ο υφιστάμενος χωματόδρομος, ο οποίος διέρχεται από τον εκδρομικό χώρο Τροοδίτισσας.
Στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου η χρήση γης είναι δασική, εφόσον εμπίπτει εντός του ΕΔΠ Τροόδους. Ολόκληρη η περιοχή εντός ακτίνας ενός χιλιομέτρου τουλάχιστον βρίσκεται υπό καθεστώτος προστασίας. Στην περιοχή απαντώνται το μοναστήρι Τροοδίτισσας, το εκκλησάκι Τροοδίτισσας και ο εκδρομικός χώρος Τροοδίτισσας. Το μοναστήρι Τροοδίτισσας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 230 μέτρων νοτιοδυτικά του χώρου ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου. Επιπλέον, η περιοχή με τα υψηλότερα υψόμετρα χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση και δέντρα.
Τοεκκλησάκι Τροοδίτισσας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 μέτρων νότια του χώρου ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου. Ο εκδρομικός χώρος Τροοδίτισσας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 80 μέτρων νότια του χώρου ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου.
Ηπεριοχή στην οποία προτείνεται να χωροθετηθεί το έργο χαρακτηρίζεται ως δασική και ορεινή, ενώ αποτελεί κρατική γη. Εντός του προτεινόμενου χώρου ανάπτυξης διέρχεται ο ποταμός Διαρίζος, ο οποίος καταλήγει στον ταμιευτήρα ύδρευσης (φράγμα πόσιμου νερού) Αρμίνου.
Το έργο προτείνεται να υλοποιηθεί σε εκμισθωμένη έκταση, η οποία ανήκει στο Τμήμα Δασών και αποτελεί μέρος του ΕΔΠ Τροόδους. Η έκταση του χώρου όπου προτείνεται να ενταχθεί το προτεινόμενο έργο ανέρχεται περίπου σε 30.000 τ.μ. της συνολικής εκμισθωμένης έκτασης. Από την έκταση των 30.000 τ.μ. η συνολική έκταση κατάληψης γης θα περιοριστεί σε περίπου 665 τ.μ. και θα αφορά τη χωροθέτηση δύο κτιριακών υποδομών και των χώρων στάθμευσης.
Πηγή: Philenews