Friday, November 22, 2024
Home » Οκτώ νέες διαγνώσεις για έγκυες και νεογνά – Τι προβλέπει πρόταση νόμου

Οκτώ νέες διαγνώσεις για έγκυες και νεογνά – Τι προβλέπει πρόταση νόμου

0 comments

Οκτώ νέες διαγνώσεις για έγκυες και νεογνά – Τι προβλέπει πρόταση νόμου

Επεκτείνεται το πρόγραμμα νεογνικού ελέγχου και από τον ερχόμενο Ιανουάριο σε αυτό εντάσσονται οκτώ ακόμα διαγνώσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό διαγνώσεων που θα προσφέρονται από το υπουργείο Υγείας σε νεογνά και έγκυες στις δέκα.

Ταυτόχρονα και όπως αναφέρθηκε χθες στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας, το υπουργείο Υγείας προτίθεται να προχωρήσει και στη σύσταση ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής για θέματα που αφορούν τον προγεννητικό και νεογνικό έλεγχο.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας μελετούσε χθες πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, η οποία αφορούσε την θεσμοθέτηση των σχετικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται και αφορούν τα νεογνά αλλά και τις έγκυες, με τους βουλευτές όλων των κομμάτων να παρουσιάζονται πρόθυμοί να τη στηρίξουν.

Από πλευράς υπουργείου Υγείας επισημάνθηκε ότι έχει ήδη αποφασιστεί η θεσμοθέτηση όλων των ανιχνευτικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται και ήδη έχει δημιουργηθεί ειδική μονάδα για τους προληπτικούς ελέγχους που αφορούν τον καρκίνο. Πρόθεση είναι να επεκταθούν οι αρμοδιότητες της μονάδας αυτής ώστε να καλύπτονται όλα τα σχετικά προγράμματα που εφαρμόζονται, περιλαμβανομένων και αυτών που αφορούν τον προγεννητικό και νεογνικό έλεγχο.

Από τον ερχόμενο Ιανουάριο, αναφέρθηκε, στις δύο διαγνώσεις που σήμερα περιλαμβάνονται στον προγεννητικό και νεογνικό έλεγχο θα προστεθούν άλλες οκτώ που αφορούν την Γλουταρική Οξυουρία τύπου Ι, το MSUD, το MCADD, η Ισοβαλερική οξυουρία (IVA), η Ομοκυστινουρία, η Συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων (CAH), η Γαλακτοζαιμία και η έλλειψη αφυδρογονάσης της 6-φωσφορικής γλυκόζης (G6PD).

Παράλληλα καιαν και δεν υπήρξε κάποια αρνητική τοποθέτηση από το υπουργείο Υγείας στην πρόταση νόμου που παρουσιάστηκε, αφέθηκε να εννοηθεί ότι αυτού του είδους τα προγράμματα πρόληψης πρέπει να καθορίζονται από την αρμόδια Αρχή.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση, μέχρι σήμερα, το πλαίσιο των προγραμμάτων που εφαρμόζονται διενεργήθηκαν γύρω στις600.000 έλεγχοι σε έγκυες και νεογνά.

Από το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμέρικος Αργυρίου», εφαρμόζεται και τρίτο πρόγραμμα το οποίο αφορά τον έλεγχο ακοής νεογνών το οποίο έχει δώσει μέχρι σήμερα σημαντικά αποτελέσματα, αφού πλέον όλα τα παιδιά λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες που χρειάζονται χωρίς καθυστέρηση και ως εκ τούτου στην Κύπρο δεν υπάρχει πλέον άτομο που να μην μπορεί να μιλήσει λόγω βαρηκοΐας.

Αρκετά έντονη ήταν, ωστόσο, η τοποθέτηση των εκπροσώπων του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμέρικος Αργυρίου» το οποίο μέχρι σήμερα διενεργεί νεογνικούς ελέγχους λαμβάνοντας χορηγία από το κράτος. Ως κέντρο ανέφεραν, εξαρτώνται «από τη διάθεση του κάθε νέου υπουργού Υγείας και το αν αυτός θα δεχθεί να συνεχιστεί η βοήθεια–χορηγία που μας παραχωρείται».

Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Μιχάλη Αναστασιάδη, ο οποίος τόνισε ότι η απόφαση για επέκταση των διαγνώσεων που περιλαμβάνονται στα προγράμματα νεογνικού ελέγχου έχει αποφασιστεί από το 2015. Από πλευράς επιστημόνων, είπε, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες αλλά, δυστυχώς, το πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Ευθύμιος Δίπλαρος, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να διαβουλευθούν μεταξύ τους και να καταλήξουν σε σχόλια επί της πρότασης νόμου που έχει κατατεθεί ενώ βουλευτές όλων των κομμάτων κάλεσαν το υπουργείο Υγείας να αναλάβει, όπως είπαν, το δικό του μερίδιο ευθύνης.

Η πρόταση νόμου κατατέθηκε από τη βουλευτή Φωτεινή Τσιρίδου και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ίδρυση Εθνικού Φορέα ο οποίος θα ρυθμίζει όλα τα σχετικά προγράμματα.

Η πρόταση νόμου, όπως εξήγησε η κ. Τσιρίδου, προβλέπει για την εφαρμογή τριών προγραμμάτων παιδιατρικής πρόληψης.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά τον προγεννητικό έλεγχο νεογνών για την εύρεση χρωμοσομιακών ανωμαλιών, το δεύτερο τον έλεγχο νεογνών για ανωμαλίες του μεταβολισμού και το τρίτο τον νεογνικό έλεγχο για θέματα ακοής.

Το πρώτο πρόγραμμα, «ο προγεννητικός έλεγχος νεογνών για την εύρεση χρωμοσομιακών ανωμαλιών, διενεργείται κατά την 10η βδομάδα κύησης της μητέρας με κυριότερη την ανίχνευση του συνδρόμου Down. Το δεύτερο πρόγραμμα, έχει στόχο την έγκαιρη διάγνωση μεταβολισμού στα νεογέννητα, όπως είναι ο υποθυροειδισμός που επηρεάζει τη νοητική και σωματική εξέλιξη του παιδιού και το τρίτο πρόγραμμα εντοπίζει προβλήματα ακοής όπως η βαρηκοΐα». Μέσω της πρότασης νόμου, «τα προγράμματα αυτά θωρακίζονται και θεσμοθετούνται έτσι ώστε οι υπηρεσίες αυτές, οι οποίες σήμερα προσφέρονται αποκλειστικά μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας εντελώς δωρεάν, να αποτελούν υποχρέωση και αρμοδιότητα του Εθνικού Φορέα του κράτους».

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More