Monday, December 23, 2024
Home » Νέο «όχι» στον ΟΚΥπΥ από τις έξι συντεχνίες για τη συλλογική σύμβαση

Νέο «όχι» στον ΟΚΥπΥ από τις έξι συντεχνίες για τη συλλογική σύμβαση

0 comments

Νέο «όχι» στον ΟΚΥπΥ από τις έξι συντεχνίες για τη συλλογική σύμβαση

Έναν μήνα μετά την κατάθεση της τελευταίας οικονομικής πρότασης του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης, οι έξι συντεχνίες που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, απέστειλαν οκτασέλιδη κοινή επιστολή, απορρίπτοντας τα όσα προτείνει ο οργανισμός και θέτοντας σειρά ερωτημάτων τα οποία στην πλειονότητά τους έχουν περισσότερο τον χαρακτήρα των επισημάνσεων και ενστάσεων στα όσα η σχετική πρόταση περιλαμβάνει.

Η σύνδεση των οικονομικών δυνατοτήτων του ΟΚΥπΥ με την παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων, μάλλον, αποτελεί κόκκινη γραμμή για τις συντεχνίες, οι οποίες, ταυτόχρονα, αφήνουν αιχμές κατά εκπροσώπων του οργανισμού που, όπως υποστηρίζουν, εντέχνως με τοποθετήσεις τους, έδωσαν την εντύπωση ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν να μετατραπούν σε δημόσιους υπαλλήλους.

«Θέση μας παραμένει ότι ο ΟΚΥπΥ, ως οργανισμός δημοσίου δικαίου, οφείλει να εφαρμόσει δομημένες μισθολογικές κλίμακες με καθορισμένες βαθμίδες και ετήσιες αυξήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μετατρέπει τους εργαζόμενους του σε δημόσιους υπαλλήλους, όπως έντεχνα γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί με αρνητικό, μάλιστα, τρόπο, κάτι το οποίο δεν κατανοούμε και δεν μπορούμε να αποδεχτούμε. Η χαμηλή εκτίμηση και ικανοποίηση που εκφράζεται από μεγάλη μερίδα εργαζομένων προς τον οργανισμό, μεταφέρεται και στους ασθενείς που επιλέγουν νοσηλευτήρια εκτός δημοσίου».

Οι συντεχνίες δηλώνουν ξεκάθαρα ότι συμφωνούν με τηνεισαγωγή συστήματος αξιολόγησης, αλλά τονίζουν την ανάγκη για δημιουργία δομών στα δημόσια νοσηλευτήρια, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και θέσεις προαγωγής, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ανέλιξης όλων των υπαλλήλων.

«Η πρόταση που μας έχει υποβληθεί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Παρά ταύτα και στο πλαίσιο επίδειξης καλής θέλησης και πιστεύοντας σε καλή τη πίστη διάλογο, που πάντα ως συντεχνίες επιδιώκουμε με την εργοδοτική πλευρά, σας υποβάλλουμε συνημμένο έγγραφο με σειρά ερωτημάτων που χρήζουν διευκρίνισης».

Σε ότι αφορά τηνπαραχώρηση αυξήσεων στη βάση των οικονομικών δυνατοτήτων του ΟΚΥπΥ(όπως προβλέπεται στην πρόταση του οργανισμού), οι έξι συντεχνίες αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Παρ’ όλο που είναι κατανοητό ότι ο όποιος οργανισμός για να λειτουργεί, να κάνει επενδύσεις και να μπορεί να δίνει αυξήσεις δεν πρέπει να είναι ζημιογόνος. Στην περίπτωση ενός ημικρατικού οργανισμού αυτή η προσέγγιση είναι πολύ απλουστευμένη. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του ΟΚΥπΥ όπου η εκάστοτε διοίκηση του αποδεδειγμένα προέβη σε σωρεία παραλείψεων, οι οποίες ζημίωσαν οικονομικά τον οργανισμό, δεν μπορούν τα λάθη αυτά να μετακυλίονται στους εργαζόμενους και να επηρεάζουν τις δικές τους απολαβές. Στις περιπτώσεις κακών οικονομικών αποτελεσμάτων, τότε το κράτος και ειδικότερα το υπουργείο Υγείας πρέπει να παρεμβαίνουν ως “απόλυτοι ιδιοκτήτες και μέτοχοι” του οργανισμού και να καλύπτουν οικονομικά τα όποια κενά δημιουργούνται από τη λειτουργία του».

Σε άλλο σημείο της επιστολής τους, οι συντεχνίες θέτουν σχετικά ερωτήματα: «Με ποια κριτήρια θα αποφασίζει και ποιος αν αυτή η οικονομική κατάσταση είναι καλή ή όχι; Και πόσο καλή πρέπει να είναι για να δίνονται αυξήσεις; Αν μια χρονιά δεν είναι καλή η οικονομική κατάσταση και δεν παραχωρείται αύξηση, αλλά η αμέσως επόμενη είναι εξαιρετικά καλή που υπερκαλύπτει την προηγούμενη τότε η αύξηση θα ξεπερνά το 1%;».

Σε ό,τι αφορά το σύστημα αξιολόγησης των εργαζομένων, οι συντεχνίες τονίζουν ότι «η πρόταση του ΟΚΥπΥ εμπερικλείει μεγάλους κινδύνους και σε περίπτωση διασύνδεσης της αξιολόγησης με τα εισοδήματα των εργαζομένων είναι σίγουρο ότιθα οδηγήσει σε παρεμβάσεις και προσπάθεια επηρεασμού των αξιολογητών και οποιουδήποτε άλλου ατόμου θα μπορούσε να επηρεάσει και να αλλοιώσει προς τα πάνω την αξιολόγηση του υπαλλήλου, με στόχο την αύξηση των εσόδων του, η οποία θα μεταφέρεται και στα επόμενα έτη και πάνω στην οποία θα υπολογίζεται και η σταθερή αύξηση. Είναι βέβαιο, ότι μια τέτοια ρύθμιση θα δημιουργήσει περαιτέρω αναστάτωση, αντεγκλήσεις και σύγχυση μεταξύ του προσωπικού». Οι συντεχνίες υποστηρίζουν ότι το σύστημα αξιολόγησης «πρέπει να ετοιμαστεί, να συμφωνηθεί και να εφαρμοστεί και να αποφασιστεί μέσα από τον διάλογο αν και πώς αυτό μπορεί να διασυνδεθεί με τις μισθολογικές αυξήσεις».

Οι συντεχνίεςθεωρούν λανθασμένους τους οικονομικούς υπολογισμούς αλλά και τα ποσά που ο ΟΚΥπΥ χρησιμοποιεί στην πρόταση του και αφορούν το ύψος των μισθολογικών αυξήσεων που προτείνονται.

«Παρ’ όλο που η πρόταση του ΟΚΥπΥ δεν έχει ταβάνι, όπως οι κλίμακες του δημοσίου, σε καμία περίπτωση σε βάθος 30ετίιας τα συνολικά εισοδήματα με την πρόταση του ΟΚΥπΥ δεν ξεπερνούν αυτά των κλιμάκων του δημοσίου. Επιπρόσθετα, μόνο οι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αντίστοιχη κλίμακα Α2 παρουσιάζουν αυξημένες απολαβές σε σύγκριση με τις κλίμακες του δημοσίου σε βάθος 10ετίας. Σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς, αυτό αναστρέφεται σε βάθος 15ετίας». Ως εκ τούτου, καταλήγουν οι συντεχνίες, «δεν πρέπει να παρουσιάζεται ως πρόταση με καλύτερους οικονομικούς όρους».

Ζητούν το κόστος της πρότασης του ΟΚΥπΥ

«Πρέπει να παρουσιαστεί το κόστος της συγκεκριμένης πρότασης του οργανισμού σε βάθος δεκαετίας ή/και εικοσαετίας και αυτό να συγκριθεί με την πρόταση που έχουν υποβάλει οι συντεχνίες και έχει κοστολογηθεί στο πλαίσιο της τεχνικής επιτροπής των Φεβρουάριου – Μάρτιο 2023», αναφέρουν στα γενικά σχόλια τους οι συντεχνίες και προσθέτουν: «Σε λίγα χρόνια, μετά την πιθανή εφαρμογή της πρότασης του ΟΚΥπΥ, στον οργανισμό δεν θα υπάρχουν δύο εργαζόμενοι που να λαμβάνουν τον ίδιο μισθό.

Ο κάθε υπάλληλος θα λαμβάνει διαφορετικό μισθό, σε κάποιες περιπτώσεις νεότεροι υπάλληλοι θα λαμβάνουν υψηλότερες απολαβές από παλαιότερους στην υπηρεσία υπαλλήλους, θα διαφοροποιηθούν –και σε κάποιες περιπτώσεις θα εκλείψουν– οι μισθολογικές διαφορές που υφίστανται μεταξύ επαγγελματιών σε δομές που σήμερα υπάρχει καθαρή μισθολογική διαφορά που αντανακλά την διαφορετικότητα των επιτελούμενων εργασιών». Υποστηρίζουν παράλληλα ότι: «Πέραν των κατηγοριών εργαζομένων που υφίστανται σήμερα, θα δημιουργήσουμε νέες κατηγορίες υπαλλήλων ΟΚΥπΥ. Είναι θεμιτό και αποδοτικό αυτό ιδιαίτερα στο επίπεδο δομημένων κλινικών; Επιπλέον, η παρακολούθηση και διεκπεραίωση της μισθοδοσίας του οργανισμού θα επιφέρει μεγάλο διοικητικό κόστος και χρόνο».

Τέλος, οι συντεχνίες, αναφερόμενες στη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του οργανισμού, υποστηρίζουν πως η όποια συμφωνία επιτευχθεί θα πρέπει να ενσωματωθεί στον νόμο με σχετική τροποποίηση: «Ζητούμε όπως όταν συμφωνήσουμε στα διάφορα εργασιακά θέματα να προχωρήσουμε σε αλλαγή της νομοθεσίας».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Καμία αλλαγή

Οι δύο πλευρές, ΟΚΥπΥ και συντεχνίες, θα τα πουν ξανά, εντός των ημερών στο γραφείο της υπουργού Υγείας. Αν μελετήσει κάποιος τις θέσεις των συντεχνιών, όπως αυτές καταγράφονται στο συγκεκριμένο έγγραφο, εύκολα θα διαπιστώσει ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στην ουσία δεν έχουν μετακινηθεί από τις αρχικές τους θέσεις. Το ίδιο, όμως, ισχύει και για τον ΟΚΥπΥ. Το γεγονός, βεβαίως, ότι οι συντεχνίες περιλαμβάνουν ερωτήματα προς απάντηση και αναμένουν διάλογο με τον οργανισμό, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Το πού θα καταλήξει αυτός ο διάλογος, είναι άγνωστο. Μάλλον, θα χρειαστεί σίγουρα η παρέμβαση του Προεδρικού, το οποίο δήλωνε έτοιμο να συγκρουστεί αν παραστεί ανάγκη, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα. Θα δούμε.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00